FANMAIL

Fanmail 2011

Opening van 2011 begon triest,...

Op 9 januari 2011 liep mijn mailbox vol met de trieste mededeling dat Major Dick Winters (bekend geworden door het boek en de tv serie 'Band of Brothers') op 2 januari, op 93 jarige leeftijd, zijn laatste adem had uitgeblazen (hij zou op 21 januari 94 jaar zijn geworden).

Major Dick Winters, overleden op 9 januari 2011

Maar al snel hernam het 'normale' leven zich,...
Op 12 januari 2010 kreeg ik de volgende mail:

Hallo Pieter,
Ik zoek al jaren feiten op over WOII in Europa, ken ontzettend veel van wat er gebeurd is, zo gedetailleerd dat ik daardoor de wapenexpert ben geworden van het plaatselijke oorlogsmuseum, maar ik heb letterlijk nog nooit van zijn leven een site gezien die zo geweldig gedetailleerd is en tegelijk zo overzichtelijk als de jouwe. Ik ben al twee weken aan het lezen en zit ongeveer op de helft. Deze staat op nummertje 1 in mijn favorieten! Ter info: ik woon middenin wat destijds de Duitse verdedigingsgordel van de Scheldevallei was, in Nazareth (Eke, een deelgemeente ervan, was een hoofdpunt in de gordel). Zonder veel na te denken kan ik zo een stuk of dertig mitrailleursbunkers en naar ik vermoed een grotere commandobunker aanwijzen, die bij ons niet vernietigd zijn en vermoedelijk ook nooit zullen worden. Ze staan middenin landbouwgrond, op privéterreinen en ik heb er zelfs eentje gevonden in een hoekje van de paardenmanege waar mijn dochter rijdt. Ik ken niet genoeg van de bouwnormen om te kunnen zeggen wat ze zijn helaas. Wel worden er geregeld nog wapens opgegraven, meestal bij toeval door boeren. De mensen van het museum kennen er niet genoeg van om de gehavende resten te kunnen identificeren, maar ik zie meestal onmiddellijk waarover het gaat. De laatste wapens die ik binnen kreeg waren een oude Franse Chauchat uit WOI of misschien gebruikt door Belgische soldaten in 1940 (er zijn hevige gevechten geweest toen in de buurt), een BAR (gebruikt door de Engelsen want hier waren geen Amerikanen voor zover ik weet) en zelfs een Japanse Arisaka type 38, waarvan ik door de merktekens heb kunnen achterhalen wanneer die waar gemaakt is. Die zoektochten altijd vind ik geweldig om te doen! Doordat het museum onlangs wapenvergunningen heeft verkregen, hoeven vuurwapens niet meer onklaar gemaakt te worden. Het gevolg is dat toenmalige verzetsstrijders hun Duitse wapens aan het museum schenken. Perfect onderhouden MP40s, K98 en Walthers komen nu binnen. De eigenaars zeggen stuk voor stuk dat ze er talloze Duitsers mee neergeknald hebben, en ze willen absoluut niet dat ze onklaar gemaakt worden. Zo zie je maar: ik ben nog geen 40, maar die periode interesseert me ook mateloos.
Dus bedankt voor de geweldige informatie. Vooral de persoonlijke anekdotes vind ik geweldig om te lezen!
Jeroen

Op 21 januari 2011 kreeg ik een mail van Jack Botermans

Beste Pieter Jutte,
Met plezier en bewondering je site bekeken. Goede reportage. Momenteel maak ik een boek over de diensttijd in het algemeen. Wat ik mis zijn de oefeningen zoals je laat zien met gewonden. Daar heb ik geen goede foto's van. Zou het mogelijk zijn om onderstaande foto's van jou te gebruiken en je tekst te interpreteren voor deze uitgave. De pagina's waarop ze zouden komen ziet er dan ongeveer zo uit. De vermelding staat bij de foto's. Als je wilt kan ik ook naar je site verwijzen. Hoor het graag.
Met vriendelijke groet,Jack

Een detail uit het boek van Jack Botermans (die met dat 'oog', dat ben ik,..)

Zeer vereerd ging ik graag op het voorstel in van Jack. Er volgde een mailwisseling waarin nog enkele niet eerder gepubliceerde foto's naar Jack gingen. In mei 2011 kreeg ik een exemplaar cadeau van de uitgever, en ik moet zeggen, petje af voor deze pracht van een uitgave! Ik heb geprobeerd Jack te bedanken via de mail, maar zijn adres 'bestaat niet meer'. Dus, Jack, als je dit leest,... heel erg bedankt!!

OM DIT LEUKE BOEK TE BESTELLEN:
KLIK HIER

Op 1 februari 2011 ging op Strijdbewijs een aantal pagina's on-line met een nieuwe insteek, namelijk over de oorlogsmisdaden gepleegd bij of in WOUNDED KNEE, ORADOUR-SUR-GLANE & MY LAI . Binnen een dag kwam er al een reactie op via mijn gastenboek:

2 februari 2011
Wat is uw naam? Ton Verhoeven
Waar komt u vandaan? Veldhoven, Nederland
Hoe heeft u mij gevonden?Via een kennis
Schrijf uw opmerkingen: Ik heb uw webstite gedeeltelijk bekeken (pas binnen gekregen) en ik heb veel belangstelling voor de oorlog (veel boeken e.d.) maar vooral voor het lot van de Indianen. Waarom heeft u dit opgenomen? Ik verzamel boeken van Karl May en alles wat met de Indianen(Noord Amerika ) te maken heeft. Ik ben inmiddels 7 keer in de USA geweest, Wounded Knee, Little Bighorn, een groot aantal reservaten vanaf de Apaches (Geronimo) tot de Black Feets. Een groot deel de route gevolgd van Chief Joseph en zijn Nez Percé en lewis en Clark. De graven bezocht van diverse opperhoofden dus u begrijpt dat ik erg geinteresseerd ben in uw interesse in de Indianen.

Vol van verbazing reageerde ik dezelfde dag nog:

Hallo Ton,
Dank je voor de reactie in mijn gastenboek. Ik had nooit verwacht zo snel een reactie te zullen ontvangen op mijn nieuwe pagina (gisteren juist ge-upload). Ik zocht al lange tijd naar een 'link' zodat ik ook de Amerikaanse oorsprokelijke bewoners in Strijdbewijs kan brengen. We kunnen elkaar een hand geven, ook wij zijn zeven maal naar Amerika geweest (en wellicht volgend jaar weer een keer). Tijdens deze reizen geprobeerd altijd gebieden te bezoeken waar zich de geschiedenis zich afspeelde waar indianen tegen de kolonisten en het leger moesten vechten voor hun rechten. Nu ik de indiaan geintroduceerd heb op de site, hoop ik meer te kunnen doen met deze geschiedenis. Zeker het uitbouwen aangaande Little Big Horn, Grazy Horse zijn strijd, Geronimo zijn ondergang,... er zijn zoveel zaken die aandacht verdienen. Ik zag laatst de film 'Flags of our Fathers' over de strijd op Iwo Jima waar een Pima indiaan een hoofdrol in vertolkte,... (over het plaatsen van de vlag dat later het 'Iwo Jima Memorial' zou opleveren) alle drama zat daarin om eens aandacht aan te besteden. Indianen hebben ook altijd een rode draad in mijn leven gespeeld. Ik heb een tip (en misschien ken je die al),... maar lees het boek; 'Hanta Yo' van Ruth Beebe Hill. Het is ontzettend authentiek en indrukwekkend.
Dank voor de reactie en vriendelijke groeten,
Pieter Jutte

En de positieve mails, die mij enthousiast houden om er mee door te gaan, blijven binnenstromen, zoals onderstaande van 23 februari 2011:

Beste heer Jutte.
Een vriend attendeerde mij op Uw site. Ik heb er juist een uurtje in zitten snuffelen en genieten. Misschien is ‘genieten’ niet het juiste woord bij het kennisnemen van zoveel treurigheid uit het verleden. Vooral het deel over Oradour sur Glane heeft mij weer erg getroffen. Wij waren er al tweemaal en via Uw site was ik er voor de derde keer. Ik werd opnieuw weer diep verontwaardigd over de schandalige afwikkeling van de schuldigen na afloop van de oorlog. Dat die er zo mee weg konden komen is en blijft een grote blamage voor de Duitse en Franse rechtspraak.. Mijn complimenten voor de uitgebreidheid en verzorging van Uw site. Hij ziet er geweldig uit en is daarbij ook nog erg goed toegankelijk. Ikzelf ben 73 maar nog steeds een beetje vliegtuiggek, dus heb ik ook erg genoten van Uw artikelen over vliegtuigen en de Spitfire in het bijzonder. Op mijn eigen website www.gerritentiny.nl heb ik ook een verwijzing naar Uw site aangebracht. Als U er bezwaar tegen zou hebben, laat het dan even weten. Ga door met Uw geslaagde poging om het, soms gruwelijk, verleden in deze tijd weer tastbaar te maken.
Vr. groeten
Gerrit van Eijndhoven

Philip Vancampo opende het jaar met het toesturen van echte 'fanmail'

Even een gasteboek entry er tussen door:...

4 april 2011

Wat is uw naam? Ron Malagride
Waar komt u vandaan? Almere
Hoe heeft u mij gevonden? via google
Schrijf uw opmerkingen: ik ben zeer geinterseerd met alles wat met de tweede wereldoorlog te maken heeft. We gaan in juni van dit jaar naar Normandië specifiek voor D-day. Nergens maar dan ook nergens heb ik enig informatie kunnen vinden van wat en waar je moet zijn om de meest interresante zaken te kunnen zien, ook niet in reisgidsen. Totdat ik op deze site terecht kwam. Wat ben ik hier blij mee, al je dagtrips hebben geprint en alvast binnen de planning verwerkt. Ik ga nu verder met de site te bekijken. Dank je heel erg hartelijk hiervoor
Ron

In 2010 werd de vraag opgeworpen over een Canadese soldaat die met 'iets' door het water sleept, en de vraag was wat dat zou kunnen zijn? Op 5 maart 2011 komt het vervolg via Wim Bos die ook samen met zijn schoonvader deze vraag bij mij deponeerde:

Hallo Pieter,
Vorig jaar heeft mijn schoonvader, Wim Paulus, onderzocht wat de Canadees nou in zijn hand zou hebben. Je kunt je vast het antwoord van het Warmuseum nog wel herinneren, dat de frontlijntroepen geen Thompson uitgereikt gekregen zouden hebben.
Volgens mij heb ik hierbij het bewijs gevonden.

Het wapen op de kleurenfoto is een Thompson 1928 met de draagriem aan de bovenzijde van de kolf bevestigd. De vraag; wat doet deze man met 2 wapens en waarom sleept de Thompson door het water, blijft staan.
Groeten Wim Bos.

Joepie, eindelijk zien we elkaar
na bijna 10 jaar de beste maten te zijn

Bovenstaande woorden zijn van mijn misschien wel grootste fan,... letterlijk en figuurlijk. Tijdens het onderzoek in april 2011 op Walcheren, naar de strijd om de Schelde in oktober en november 1944, schreef ik een mail naar mijn fan van het eerste uur,... Willy (Max) Horemans, woonachtig in Aartselaar (Antwerpen). Deze pracht Belg vol van humor, ondanks zijn zware leven, besloot gelijk de koe bij de horens te vatten en een ontmoeting te regelen. Max kende ik nu zo'n 10 jaar, zonder de beste man ooit ontmoet te hebben. Max hielp mij op weg om Strijdbewijs op een serieuze server te krijgen. We zouden elkaar ontmoeten in Steenbergen. Hier had Max een rondwandeling opgezet om de crash van de Mosquito te herdenken van Guy Gibson en zijn navigator Warwick.

Dierbare
ik ben daar NU vrijdag 15 april 2011 om 11u (enkel en alleen om u voor 10 jaar tegen de borst te drukken en een geweldige knuffel te geven.....) ondertussen ken ik Steenbergen wel, was er deze maand 4x. Ik toon je de graven, het monument in het park en de Dambuster straten met de crashsite daarna drinken we er eentje in Hotel Aarden!
Max

Natuurlijk kon ik niet achterblijven met een reactie:

Nou,... nu niet gelijk verliefd worden hoor,... hihihihihi,... (vrouwke is er ook bij). Tsjonge,... 10 jaar, wat zult gij oud geworden zijn. Ondanks het gebrek aan lijfelijk contact, heb ik het vermoeden dat we elkaar zullen herkennen (geen tijd om een roos te kopen in de plaatselijke bloemenboetiek om in het rever te steken). Afgesproken, we zien elkaar bij de begraafplaats rond de klok van 11.00 uur!! We zullen het opmerkelijke gebeuren digitaal gaan vastleggen met het kiekeboe-kastje opdat het bewijs geleverd is voor de toekomstige generaties dat het 'echt heeft plaatsgevonden'. Groetjes mijn beste en tot vrijdag,
Pieter

Max had ook altijd een woordje retour,...

In feite is dat zo dat ik jaren geleden al verliefd werd, op je website en je kennis hahahahaha,
tot vrijdag
Max

Twee 'dikke' vrienden,... Max en Pieter (begraafplaats Steenbergen)

En zo zagen we elkaar voor het eerst en spendeerden enkele uren in elkaars gezelschap terwijl Max mij rondleidde door Steenbergen. Hij was vol van de binnenkort te openen route door Steenbergen, dat hij mede had opgesteld. Natuurlijk spraken we over Strijdbewijs en Max zijn 'kindje' www.aeropedia.be welke een enorme vlucht had genomen de laatste jaren als een gerespecteerde website over de luchtvaart, waar ik ook graag mijn artikelen voor schreef.

Op vrijdag de 13de mei bereikte mij het afschuwelijke bericht
dat Willy 'Max' Horemans plotseling was overleden,....
Hij werd slechts 56 jaar,...

Helaas is www.aeropedia.be in 2012 de site ter ziele gegaan vanwege het niet voortzetten van de betalingen voor de domeinnaam. Met het verlies van Max, word ik mij steeds meer bewust van het vergankelijke van de mens. Eens zal het mijn beurt ook worden,... Sinds het overlijden van Max maak ik mij ook wel zorgen over de toekomst van Strijdbewijs. Als ik het tijdelijke voor het eeuwige ga ruilen, wat gebeurt er met mijn 'boek'? Eén maal per jaar moet ik ook mijn server en domeinnaam betalen, en als dat niet meer gebeurt, dan is het einde verhaal voor Strijdbewijs,...

Maar gelukkig zijn er dan weer lezers die mij enthousiast berichtten via de mail of via het gastenboek,.. of mij dankbaar een kaartje sturen. En dan schuiven negatieve gedachten weer even naar de achtergrond. Deze onderstaande kaart mocht ik in mei 2011 ontvangen van Tom en Rob Gerritsen,...

Een kaart van Tom (44) en zoon Rob Gerritsen (12)

Ik heb getracht Ton en Rob via de mail te bedanken, maar ik heb geen adres van hen,... dus via deze weg,... HEEL ERG BEDANKT!!

Onderstaande kaart mocht ik ook in mei 2011 ontvangen van Wim en Adaleen de Hoop,..

Een kaart van Wim en Adaleen de Hoop

Dag Pieter
Op onze tochten door Normandië hebben we heel veel monumenten gezien, en foto's van gemaakt. Jou beschrijvingen hebben ons fantastisch geholpen om deze te vinden. Hiervoor nogmaals onze hartelijke dank daarvoor. Zonder jou beschrijvingen en wat er op jou site strijdbewijs staat zouden we een heleboel zijn misgelopen. Tevens we de engelse en canadese begraafplaatsen in Hermanville-sur-mer en Reviers bezichtigd De serene rust die hier heerst, geeft je stof om na te denken. Omdat we toch in de buurt waren, hebben we ook de radarpost in Douvres-la-delivrande bezocht. We hebben fantastisch weer gehad,en gaan nu weer plannen maken voor volgend jaar. Met hartelijke groet;
Wim en Adaleen de Hoop
vlissingen

Naast de lofuitingen en vragen of verzoeken,... (tot het zelfs maken van huiswerk), komen er ook vaak aanvullingen van lezers. Soms betreft het iets wat ik wel weet, maar niet direct geschikt acht voor de website. Maar soms komen er zaken die mij enthousiast maken om de aangeboden tips nader te onderzoeken,... zoals onderstaande:

24 mei 2011

Wat is uw naam? Ad Dujardin
Waar komt u vandaan? Bergen Op Zoom
Hoe heeft u mij gevonden? Bij toeval gevonden
Schrijf uw opmerkingen: Bij operatie Chariot wordt de film: "Attack on the Iron Coast" vermeld. Toen ik deze film, die ik in het verleden, nog als videoband, als eens gezien had, enige tijd geleden bestelde via Amazon.GB, werd ik door Amazon erop gewezen dat er reeds in 1952 een film over deze aanval gemaakt was.Het betreft de film "Gift Horse". Hoewel het een zwart/wit film betreft en is gemaakt met de techniek uit 1952, vindt ik deze film toch beter als Attack on the Iron Coast. Dit vooral omdat de gebruikte torpedobootjager en ML's nog uit de, in die tijd nog bestaande voorraden, zijn gehaald. De film geeft het verhaal weer van de torpedobootjager zelf met als sluitstuk de aanval op St.Nazaire.Of de gebeurtenissen voor de aanval geschiedkundig correct zijn is mij onbekend.Ik denk het niet daar de jager in deze film HMS Ballantrae genoemd wordt. De naam van de film verwijst naar het bekende "gegeven paard" dat men zeker in het begin van de oorlog niet in de bek mocht kijken.
MVG Ad

Dit zijn opmerkingen waar ik wat aan heb. Ik ben lezers dan ook zeer dankbaar voor dit soort berichten. Een ander soort berichten die mij af en toe worden toegestuurd, betreffen de fouten. Dat zijn meestal de bekende,.. de feiten stroken niet met wat een ander weet (wikipedia heeft vaak andere info,... en die vertrouw ik nooit helemaal, dus check en dubbelcheck),... en de andere zijn de schrijffouten. Ik ben geen Neerlandicus, verre van. Mijn Nederlands laat wel eens te wensen over. Gelukkig hebben mijn fans daar begrip voor. Als een lezer iets tegenkomt vergeeft hij of zij mij dat (dankbaar). Maar er zijn ook lezers die mij er op attenderen. Dit gebeurt meestal met eerst veel lofuitingen en dan komt de 'maar',… bijna verontschuldigend door het stof kruipende maakt men mij kundig van een onvolkomenheid en of ik mij daar vooral niets van moet aantrekken,… (nog dankbaarder!!). Ik ben oprecht blij met dit soort lezers die mij helpen om Strijdbewijs nog beter te maken. Eén van deze lezers is Ed Woertman. Af en toe komt hij met een lijstje met opmerkingen die hout snijden, en wipt gelijk ook wat taalfouten mee. Het mooie van Ed is dat hij accepteert dat ik wel eens tegengas geef en niet altijd zijn opmerkingen klakkeloos overneem,… het is een spel dat wij samen spelen, en dat gaat ons heel goed af. (jawel,... ook in deze tekst vond Ed weer wat,... onder andere zijn naam had ik zelfs fout geschreven!).

Maar er zijn ook lieden die mij moeten kleineren, die mij schofferen en mij dwingen met de woorden ‘moet’ en ‘direct’. Ongevraagd sturen dit soort lieden mij hele lappen met teksten om mij te wijzen op de fouten, waarvan het zou ‘wemelen’. Eind juni 2011 begon het ‘stalken’ vanuit België van een heerschap dat mij wel even zou vertellen wat ik allemaal wel niet aan fouten maakte. Hij belichtte geheel de site over Normandië en vond maar liefst 42! ‘fouten’. De manier van dwang naar mij toe was er één van ouderwetse schoolmeester zonder enige vorm van mededogen.
Hieronder een stukje toegezonden tekst:

...hieronder vindt u 42 tekstfragmenten (en dus evenveel fouten) die uit die verschillende links komen, met daarin de verbeteringen. U zal nu allicht wel beamen dat uw pagina’s ontzettend veel fouten bevatten, waaronder ook vele onvergeeflijke doodzondes in de vorm van dt fouten. Het gekke is dat u de meeste van die fouten had kunnen ontdekken indien u een spellingchecker over uw tekst had laten gaan. Het is mij dan ook een raadsel waarom uw teksten op taalgebied zo onverzorgd zijn. Er zijn ook nog een reeks stijlfouten, maar als ik me over die details zou buigen – bovendien ben ik geen taalkundige – dan zou de lijst nog langer worden. Het belangrijkste is dat u de taalfouten zo vlug mogelijk verwijdert. In de nabije toekomst mag u van mij nog verbeteringen verwachten van andere links. (ik zal u de rest besparen, zeer verontrustend, want het wordt alleen maar erger,..)

Ik wees deze 'fan' erop dat hij maar een boek moest kopen als hij zich aan mijn werk stoorde en dat hij dan maar niet op de gratis site Strijdbewijs moest komen. Toch bekeek ik de ’42 fouten’. Na schifting, bleven er een handjevol over (daar was ik wel dankbaar voor), maar hij wilde ook dat ik naar zijn pijpen ging dansen over mijn manier van schrijven. Het werd meer dan onaangenaam en zijn met krachtige titels in het onderwerp aangestuurde mailverkeer ging onder mijn huid zitten, zozeer dat ik zijn post na twee maal niet meer opende en hem kort daarna heb geblokkeerd,… Heel triest allemaal dat men zo geobsedeerd mensen kan lastigvallen met de gedachte macht te hebben over een andere. Toen Strijdbewijs net een beetje van start ging, heb ik vaak met de gedachte gelopen er de brui aan te geven, als er zo'n knetterende kritiek binnenkwam.

Laat u door bovenstaande niet afschrikken. Mocht u iets vinden dat de pagina beter maakt (een schrijffout dan wel een andere onvolkomenheid,…) benader mij op een normale manier en geef aan waar 'het probleem' zit, en niet alleen ik ben dan dankbaar, ook de andere lezers zijn u dankbaar! (zo, dat moest even van mijn hart).

Eén van de reacties op bovenstaande stukje, mocht ik ontvangen op 11 oktober 2011, van Fred Van Schil:

Hallo meneer Jutte
Ik mail je zo nu en dan eens als we weer terug zijn uit Frankrijk en nu wil ik me toch eens boos maken. Ik las je fanmail 2011 en ergerde me ontzetten op die Belgische kltzk die in plaats van je werk te bewonderen en er van te genieten, zich eens moest laten opmerken over wat onnozele taalfouten. Ik woon bij Antwerpen en dat is België, ik als kleine burger ben beschaamd over zulke idioot (je mag dit zonder pardon op je site zetten ) die waarschijnlijk niets met zijn leven aanvangt dan zielig het werk van andere mensen af te breken. Zo dat is er uit. Ik wens je een heel lang en gelukkig leven zodat ook je echte fans nog enorm kunnen genieten van je ongelooflijk werk.
een Belg van 62 jaar die wel kan genieten zonder pretentie.
grt Fred

ps: laat je niet kisten door zulke mensen, ze weten niet beter

Reguliere fans berichten mij af en toe via de mail en het gastenboek;....

1 juni 2011

Wat is uw naam? Rico
Waar komt u vandaan? Heerhugowaard
Schrijf uw opmerkingen: Hey pieter,
alles goed in andoik? we gaan morgenochtend richting normandie voor een paar daagjes, ik heb je routepagina uitgeprint, vastgeniet en klaargelegd ;) !.... We zijn er klaar voor en er komt uiteraard een kaartje jouw kant op, als de postbode deze week nog in andijk komt natuurlijk .... wat was een postzegel ook alweer in het frans??
topsite!! groetjes Rico ...

Weer een kaart van fan Rico! (met keurig een 'timbre' achterop)

Heel apart blijft een foto van een lezer met pontificaal 'Strijdbewijs' op het PC-scherm,...

Op 6 juli 2011 stuurde Gert Poelman zo'n foto;

Hallo Pieter
Bij deze een 2tal foto`s die je misschien voor jouw super-site kan gebruiken, anders delete ze maar... (Natuurlijk niet!)
Nog een kleine 7 weken en dan gaan wij voor 8 dagen richting Normandië, alles is al bijna gereed hier, de route die ik via jou had gekregen zijn al geprint en in een binder gedaan, er kan dus bijna niks meer mis gaan....

Met vriendelijke groeten,
Gert Poelman

Het 'kantoor' van Gert Poelman,...

Op 10 juli 2011 kwam er weer een enthousiaste reactie:

Geachte heer Jutte.
Ik ben Andries van der Graaf, een 76-jarige oud politieman die toch ook nog net een gevoelige tik van de oorlog heb meegekregen. Ik was bijna 10 jaar toen de oorlog in 1945 afgelopen was en geloof mij, kinderen lijden net zo hard als hun ouders en anderen. Dat heeft mijn belangstelling voor WWII altijd levendig gehouden en ook wil er altijd graag alles over weten. Het was dan ook een gouden greep toen een buurman, een jonge militair, mij wees op "strijdbewijs." Ik ben nog niet uitgekeken. Proficiat met Uw uitgebreide en duidelijke manier van presenteren. Ik ben U daar dankbaar voor. Het is echt heel levendig en zeer de moeite waard. Ik wens U heel veel succes. U heeft er een fan bij.
Met vriendelijke groet
Andries van der Graaf.

Philip Vancampo bezocht in Rome 'war related' bezienswaardigheden
en vergat niet een kaartje te sturen

Op 1 augustus viel er weer fanmail door de bus. Ditmaal van Niels Hurkmans. Dankbaar stuurde ik hem gelijk een berichtje om hem vriendelijk te bedanken. Er kwam gelijk een lange mail terug met alle wetenswaardigeheden die hij beleefd had. Ik zal u het grootste deel sparen, maar toch plaats ik hieronder een deel van zijn mail:

Ja ik ben weer terug!
Ik heb de kaart gekocht cafe Gondree bij de Pegasus brug. We hebben super mooi weer gehad elke dag 25 graden en geen wolkje aan de lucht! De gids heeft ons echt super geholpen, het Dead Mans Corner museum en het museum bij de Amerikaanse begraafplaats waren super mooi, wiederstandsneste 62 en de Britse, Canadese en Duitse begraafplaatsen (La Cambe) waren heel indrukwekkend.
We zaten op een camping bij het plaatsje St Aubin Sur Mer dat valt onder Juno Beach, op de boulevard was dan ook nog een PAK 50 anti-tank kanon in een bunker te zien ook een monument voor de Franse,Britse en Canadese commando's. Ik heb ook verschillende souvenirs gekocht : een krekel klikker, een imitatie Amerikaanse Jump Wings en een camouflage hoes voor de Duitse helm die ik van mijn opa heb gekregen (die had de helm na de oorlog als strontschep gebruikt)....

Ik heb de kaart trouwens verzonden op 23 Augustus dat ik in Normandie was kennelijk is het Franse post systeem nog al traag ;-)

Al met al was het een fantastische vakantie en de gids is heel goed van pas gekomen!
Met vriendelijke groet,
Niels Hurkmans

De kaart van Niels Hurkmans

En wat een feestvreugde als je zulke gastenboek entries (onderstaande) mag ontvangen:

3 augustus 2011

Wat is uw naam? Rikky
Waar komt u vandaan? Oostende, België
Hoe heeft u mij gevonden? Vrienden email
Schrijf uw opmerkingen: Beste Pieter,
Wat een ongelooflijk werk heb je daaraan gehad en nog. Ik ken geen enkele andere persoon of instantie met zulk een verzorgd en gedetailleerd verslag over deze oorlog, man man man, ik heb nog dagen lees en uitpluis werk om alles te bekijken, nogmaals wat een verzameling, nog nooit nergens gezien, proficiat en bedankt uit Oostende, Rikky.

Philip Vancampo bezocht La Coupole en natuurlijk 'moest' ik ook weer een kaartje,...

Op 18 augustus 2011 kwam er een mail van Peter Keulen:

Goede middag,

We hebben een heerlijke vakantie gehad in normandië.Bbij deze wil ik u ontzettend bedanken voor de trips die u heefd beschreven op uw fantastische site, ik had de pdf file van de trips uitgeprint en meegenomen. echt een aanrader voor degene die er nog nooit is geweest. bij de battrie azeville kun je tegenwoordig door ongeveer 300 meter van de gangen lopen je krijgt een soort telefoon mee waar je duidelijke uitleg in het nederlands krijgt. vindt dit echt een aanrader.

Als dank voor uw geweldige site wil ik graag wat terug doen. Ik heb een winkel waar we o.a. T-shirts bedrukken als ik u er een plezier mee kan doen wil ik graag een t shirt bedrukken, b.v. 'strijdbewijs on tour' voor als u weer op pad gaat. denk er maar over na wat er op moet ik maak het graag voor u. Uiteraard gratis en voor niks en voor uw vrouw natuurlijk ook.

Hopend dat u nog lang doorgaat met de site

mvg Peter Keulen.

www.inktshoproosendaal.nl

Dit kreeg dus nog een vervolg,...

Op 20 augustus 2011 kwam er een mail van Kees Iemmens:

Hoi Pieter
Hier een bedankmailtje namens heel onze groep.
Dankzij jouw route beschrijving erg veel gezien in een week tijd, dat zou anders niet gelukt zijn.
Bij gesloten een foto van onze familie bij de Horsa glider bij het Pegasus museum

Groeten Kees lemmens en de hele familie

De familie Iemmens op de trap van de Horsa glider

Op 10 november 2011 kwam er een mail van Frank Bos:

Beste Pieter Jutte,

Vorige week had ik mijn zoon in Amerika aan de telefoon, die samen met zijn amerikaanse vrouw en zoon de film 'Sonny Boy' had gezien als preview voor de komende Oscar nominaties (hij zit in de filmbusiness). Naar aanleiding daarvan vroeg hij mij allerhand over wat er eigenlijk allemaal tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland (en met mij) was gebeurd, omdat zij nogal onthutst waren over wat er zich in het tweede deel van film afspeelde en waarom ik (78) daar nooit over had verteld. Ik had de oorlog toch in Den Haag meegemaakt. Ik ben mij er niet zo bewust van geweest, dat ik daar nooit over heb gesproken. Krijg ik gisteren - wat een toeval - van een kennis de link naar www.strijdbewijs.nl toegezonden en ik sla straal achterover over wat ik daar allemaal lees en zie. Allereerst mijn complimenten voor deze fantastische geschiedschrijving. Ik heb zeker een paar maanden nodig om dat allemaal tot mij te laten komen. Alvast hartelijk dank! En verder heb ik mijn zoon natuurlijk zojuist de link doorgestuurd, zodat de familie daar alvast wat te doen heeft op de iPad. Kortom, het komt allemaal mooi uit.

Mijn hartelijke groeten,
Frank Bos - Leiderdorp

Op 15 november 2011 kwam er een mail van Ed Melis:

Goede avond beste Peter,

Ik ben je erkentelijk voor de bijzondere informatie waarvan ik kennis mocht nemen.
Werkelijk een hele bijzondere bijdrage die jij voor een jongere generatie en degenen die geintersseerd zijn in WW2 blijvend op Internet de mogelijklheid hebt geboden kennis te nemen over die tijd van toen. Het zal hen begrip bijbrengen ook voor de oudere generatie van toen, laten zien en voelen dat dit WW2 en gevolgen (slachtoffers) nooit vergeten mag worden.

Heel erg bedankt en hartelijke groet
Ed Melis

zie ev. internet (Ed Melis - Junyo Maru - Comite Last Post nederland 1940 - 1945)

Deze fanpagina voor 2011 begon met een bericht over Major Dick Winters, en ik eindig er ook mee,... In juni 2012 werd een nieuw standbeeld onthuld welke Dick Winters uitbeeld. Meer hierover op de volgende pagina:

Klik hieronder op een foto
genomen door Kees van Griensven,
om verder te gaan naar de fanpagina van 2012