TOUR DE SLAGVELDEN VAN NORMANDIË
Duitse begraafplaats La Cambe

Het meest indrukwekkende monument voor de omgekomen Duitse soldaat is de begraafplaats nabij het dorp La Cambe, 5 kilometer ten zuiden van Grandcamp-Maisy (23 kilometer vanaf Bayeux aan de N13 richting Carentan). Dit was origineel een gecombineerde begraafplaats voor Amerikaanse en Duitse doden. In 1947 werden de Amerikaanse soldaten gerepatrieerd of her-begraven te St-Laurent. Het jaar daarop brachten Britse en Franse Oorlogsgraf organisaties Duitse doden naar La Cambe en de andere vijf begraafplaatsen. Het Deutsche Kriegsgräberfürsorge werd opgericht om de graven te onderhouden. Dit werk wordt uitgevoerd door Duitse schoolkinderen en studenten. Hier zouden de Geallieerden een voorbeeld aan kunnen nemen. De jeugd wordt hier geconfronteerd met de zinloosheid van oorlog, als les voor de toekomst.

Binnen op het veld staan verspreid kleine groepjes van zwarte kruisen. Dit symboliseert voor de Duitser 'kameraadschap in de dood'. Hier liggen meer dan 21.200 doden, waaronder 296 in een massagraf (een heuvel midden op het terrein). De heuvel kan beklommen worden en geeft een uitzicht over de begraafplaats. Welk een contrast met de Geallieerde begraafplaatsen. Sober en grof en daardoor des te indringender zal deze begraafplaats bij de bezoeker een gevoel achterlaten van; 'DIT NOOIT MEER'.

Twee omgekomen Duitse soldaten begraven op La Cambe
(beide gesneuveld op 6 juni, 1944)

Wellicht het meest bezochte graf op La Cambe is dat van de tankcommandant Michael Wittmann. Deze tank-aas werd in één klap beroemd door zijn solo-actie op 13 juni 1944 tegen een Britse eenheid in het stadje Villers-Bocage. Op 8 augustus 1944 kwam Wittmann en zijn bemanning in een Tigertank om het leven, waarna deze aan de kant van de weg waar ze sneuvelden, bij Gaumesnil, werden begraven. In 1983 werden de stoffelijke resten weer gevonden en herbegraven in la Cambe, in vak 47, rij 3 en graf 120.

Wellicht de bekendste gesneuvelde Duitser op La Cambe, Michael Wittmann

Voor het hele verhaal van Wittmann
KLIK HIER

ANDERE DUITSE OORLOGSKERKHOVEN IN NORMANDIË:

Champigny-St André, tussen Evreux en Dreux, 19.795 graven
Huisnes-sur-Mer, nabij Mont St Michel, 11.956 graven
Marigny-la-Chappelle, nabij St Lô, 11.169 graven
Orglandes, nabij Valognes, 10.152 graven
St Désir-de-Lisieux, 3.735 graven

Bij elkaar liggen er op deze zes begraafplaatsen bijna 80.000 soldaten
die omgekomen zijn in Duitse dienst.

De Duitse begraafplaats in Orglandes

De Duitse begraafplaats van Orglandes, een 10 kilometer ten oosten van Ste-Mère-Église aan de D 24 (en 10km ten zuiden van Valognes) is aangelegd tussen 1959 en 1961. In eerste instantie was deze begraafplaats een plek waar Amerikaanse en Duitse slachtoffers van de Geallieerde opmars naar Cherbourg werden begraven. Maar in 1945 werden de Amerikaanse slachtoffers herbegraven in American Cemetery van Colleville-sur-Mer of terug naar Amerika overgebracht. Er bleven 7358 Duitse slachtoffers achter, in latere jaren aangevuld door de Franse begravenisdienst, tot het huidige aantal van 10.152.

Ook zijn er op de Commonwealth War Graves omgekomen Duitsers begraven:

Bayeux: 466 Duitsers
Bazeville: 326 Duitsers
Tilly-sur-Seulles: 232 Duitsers
Hottot-les-Baques: 132 Duitsers
Fontenay-le-Pesnel: 59 Duitsers
St Manvieu-Cheux: 556 Duitsers
Brouary: 18 Duitsers
La Délivrande, Douvres: 180 Duitsers
Ranville: 322 Duitsers

In totaal verloren de Duitsers in Normandië 450.000 man: waarvan 240.000 gedood of gewond (210.000 Duitsers werden gevangen genomen). Een offer dat tot nadenken stemt.


VERVOLG UW ROUTE
RICHTING UTAH BEACH,...