OMAHA BEACH
- De Bronnen -

Boeken en Magazines:

De basis om alles wat ik op www.strijdbewijs.nl verzameld had waar Omaha Beach ter sprake kwam, was de 'Tour de slagvelden van Normandië' . Zijdelings hiervan verschenen verschillende artikelen, zoals over de DD tank, Robert Capa zijn foto's etc. Maar er waren ook onderdelen die ver onderbelicht bleven op de site, en dat was met name de inzet van de US Navy en de US Coast Guard. Aangezien www.strijdbewijs.nl een doorgaand project is sinds 2005, zal er nog wel meer bijkomen,... Er is een aparte pagina voor de 'Bronnen Normandië' die gebruikt worden voor Normandië waaruit ook weer veel geput is voor het samenstellen van de 'Verzamel pagina Omaha Beach'.

Een geweldig boek vol met details is 'Spearheading D-Day, American Special Units in Normandy' (ISBN 978 2 35250 201 2). Het is een uitgave van Histoire & Collections uit 2011. Een diepe buiging voor de schrijver Jonathan Gawne.

Een ander, in heldere bewoordingen geschreven, boek dat een goede bron bleek, was 'Omaha Beach (V Corps'Battle for the Normandy Beachhead)' door Tim Kilvert-Jones, uit de boekenserie 'Battlegroup Europe'. De serie is uitgegeven door Leo Cooper, Pen & Sword Books Ltd (1999), en het bewuste boek heeft nr. ISBN 0 85052 671 X.

De bestseller van Stephen E. Ambrose, ‘D-Day, June 6, 1944; The climatic battle of World War II’, (ISBN: 0743449746) werd ook veelvuldig geraadpleegd (hierboven afgebeeld). Helaas bleek bij het controleren van de getuigen verslagen dat hier en daar de zaken doorelkaar werden gehaald (vooral de beschrijving van de inzet van de Landing Craft Infantry liet erg te wensen over). Maar ook enkele individuele acties hadden een dichterlijke vrijheid,...

Een boek dat waarschijnlijk nergens meer te krijgen is, maar wel een geweldige bron is, is 'Invasie in Normandië (van de eerste plannen tot en met de bevrijding van Parijs)', geschreven door verschillende auteurs. Uitgegeven door M & P Uitgeverij bv, Weert, ISBN 90 408 0002 2. De oorspronkelijke uitgave verscheen bij Salamander Books Ltd, Londen onder de titel: 'Operation Overlord: From the landing at Normandy to the Liberation of Paris'.

Bovenstaande dunne boeken, uit de Hors-Serie (#57), de 39-45 Historica-Serie (#68) en van Heimdal (Omaha Field Guide) werden opvallende details duidelijk gemaakt. Vooral over de paratroepers (Historica #68 en de Omaha Field Guide) achter Omaha Beach was het uitzoeken ter plekke waard. Het magazine 'Batailles & Blindes' (#72) gaf wat extra informatie over de DD tanks.


Websites:

In deze moderne snelle tijd, kun je niet meer om het internet heen. Vooral de gespecialiseerde sites, geschreven door de ware kenner, daar kun je niet om heen. Een geweldige voorbeeld, vooral over de US Navy (LCI(L) en de Destroyers, bleek: www.navsource.org.

Een fraaie site aangaande Desron 18 en haar destroyers bleek http://destroyerhistory.org te zijn.

Soms zijn websites niets meer dan een pagina met simpele tekst en een enkele wazige foto, maar bevatten wel die informatie die je zoekt. Aangaande de US Navy destroyers maakte ik gebruik van deze eenvoudig ogende site: http://ibiblio.org. Het is een verslag samengesteld door William B. Kirkland Jr. (welke op verschillende sites gekopieerd is geplaatst).

Een goede site voor de Landing Craft Infantry LCI(L) was www.uscg.mil

Voor de US Coast Guard Rescue Cutters bleek ook deze bovengenoemde site een fantastische bron: www.uscg.mil een goede bron.

Een andere site voor informatie over de US Navy was: www.navypedia.org over de Landing Craft Meganized (LCM3).

Een verhelderend artikel over de Bedford Boys hun landing. En dan met name over Captain Feller in LCA 911; http://www.bbc.co.uk.

Een steuntje in de rug als controlesite, bleken de tabellenpagina's op deze site: www.americandday.org

Voor illustraties van vuurwapens moest ik toch ook terugvallen op websites, zoals voor het M1 Garand geweer: http://media.liveauctiongroup.net, en voor de M1 Carabine op deze pagina: http://www.icollector.com. Voor het M-1911 pistool maakte ik hier dankbaar gebruik van: http://money.cnn.com.

Wat er allemaal door een 'Medic' werd meegenomen, kwam goed tot uiting op deze pagina: 'Medic bag'.

Naast het geweldige boek (met Franse en Engelse tekst): 'Les Aérodromes Normands, de la 9e US Air Force de juin à septembre 1944' (hieronder) uitgegeven door Association Franco-Américane des Aérodromes Normands de la Neuvième Air Force, ISBN 979-10-91566-04-9, gaf de website www.forgottenairfields.com enige verduidelijking.

'Last but not least,...'; Google Earth is met enige regelmaat gebruikt om de huidige situatie te laten zien, en waarmee maar eens te meer bleek dat de situatie met 1944 en het heden weinig veranderd is (wat vooral zichtbaar wordt op de paginaá aangaande de ALG's).

Om Omaha Beach 'te begrijpen' moet men zelf vooral ter plekke de situatie bestuderen. Al 25 jaar stroop ik de landingstranden af, en ontdek iedere keer weer iets nieuws. Het project 'Normandië' en de landingstranden zal nooit vervelen en er zal nog genoeg blijven om te onderzoeken,...

Pieter Jutte (2017)

GA TERUG