DUIKBOOTBASIS LORIENT
Gâvres beschermt een duikbootbasis

De U-Boot haven van Lorient, Toen en Nu

(foto: Google Earth)

De U-Boot haven van Lorient was natuurlijk een doelwit voor de Geallieerden om aan te vallen. Tegen de bombardementen was er door de Duitsers zeer veel luchtafweer rond Lorient geplaatst. Om een aanval vanuit zee te weerstaan waren er op strategische punten kazematten geplaatst met ver dragende kanonnen. Eén van deze punten is te vinden op het schiereiland Gâvres, ten zuidoosten van Lorient. Niet alleen kanonnen moesten eventuele vijandige troepen tegenhouden. Bij Le Courégant bijvoorbeeld is nog een mooi voorbeeld te vinden om landende troepen tegen te houden. Hier zijn enorme restanten van een anti-tank wal te vinden (zie lager).

Eén van de vier grote kazematten van Gâvres (dit is een R 650)

Gâvres
Le Porh-Punz

Om bij Gâvres te komen vanuit Lorient is nog niet zo eenvoudig. Het beste is een stukje snelweg (N 165 – E 60) te nemen en dan de D781 te nemen richting Port Louis. U kunt door Port Louis rijden om een mooi uitzicht te hebben op Lorient. Ga vervolgens richting Piouhinec (via de D781). Hier neemt u de afslag zuidwaarts richting Kervran en Gâvres. Via een lange weg over een smal schiereiland, waar de Fransen raketproeven doen, vind u helemaal op het einde het bunkercomplex van Le Port-Puce (Bretons: Le Porh-Punz).

Onder-midden; Gâvres, links Le Courégant,... zie lager

Het bunkercomplex is nu geïntegreerd in een camping. Dus, als u altijd al eens naast een kazemat de tenten heeft willen opslaan, hier kan dat. Bent u slechts een tijdelijke bezoeker voor het complex, rij dan door tot u niet meer verder kunt (nabij een klein oud fort aan een beschermende baai). Ga te voet zuidwaarts (over een klein duinpad) en bij het kiezelstrandje linksaf.

Bovenaan, in het gele vak, is de vuurgeleidingsbunker
met daaronder de vier kazematten

Na een 150 meter komt u bij de R 636 vuurgeleidingsbunker. Het is omgeven door een hekwerk en is nu rondom dichtgemetseld en niet te betreden. Vanuit deze R 636 werden de eventuele doelen gespot en aangewezen voor de kazematten van waaruit de doelen onder vuur werden genomen.

De vuurgeleidingsbunker Leitstand R 636

Het complex wordt gedomineerd door vier kazematten. De eerste die u tegenkomt is een R 649. Vervolgens komen er dan drie H 650 kazematten. De R 649 is in principe gelijk aan de R 650, maar heeft een krappere schiethoek, 90° ten opzichte van 120° van de R 650. Voor de R 649 was 1090m³ beton nodig en voor de H 650 werd 1080m³ gebruikt. Beide kazematten gebruikten maar liefst 52 ton aan betonijzer en 11,8 ton aan dragend staal.

Een goed uitzicht over het gehele complex is vanaf de eerste kazemat (een R 649)

De R 650 kazematten zijn gelijk aan die bij Azeville in Normandië zijn gebouwd. De kanonnen die hierin geplaatst waren stonden op een sokkel en waren meestal van het kaliber 10,5cm, zoals de K 331(f). De bemanning voor zo’n kazemat bestond uit 9 man. Deze hadden 800 granaten tot hun beschikking. Deze waren, samen met de kartetsen, verdeeld over twee achter liggende kamers. De uitgeworpen hulzen werden via een luik gedeponeerd in een kelder onder de geschutsruimte.

Een R 650 kasemat in doorsnede

Net als de meeste kasematten in de Atlantic Wall hebben ze nooit op een vijandelijk doelwit geschoten. Lorient was het doelwit voor bommenwerpers van de RAF en de US Army Air Force. Hadden ze in het verleden dus weinig te duchten van Geallieerde aanvallen, tegenwoordig hebben ze te lijden van de jeugd die er branden in stichten en ze vol kliederen met graffity.

De geschutsruimte van een R 650. Rechts de toegang naar de munitieopslag
Links is het gat in de vloer te zien, naar de kelder, voor de uitgeworpen hulzen

Er zijn in dit gebied meer kasematten te vinden, maar dit is een geweldig goed bewaard complex. Dat zal ook komen omdat het geïntegreerd is in een camping. Het gras wordt kort gehouden en de klimmende vegetatie wordt ook regelmatig verwijderd. Als u in de buurt bent, is het een bezoek meer dan waard.

De toegangsdeur naar de manschapsruimte
(ook door brandjes aangetast)

Onderstaande foto is genomen bij Le Courégant, een tiental kilometers ten westen van Lorient. Er zijn weinig anti-tank wallen bewaard gebleven. Maar deze is nog redelijk intact en van een enorme afmeting. Toch heeft de erosie al hele stukken verwoest en omver geworpen.

De anti-tank wal bij Le Courégant

Waarom juist in deze baai zo'n enorme muur is gebouwd, is onduidelijk. Er zijn in deze omgeving veel meer baaien die waarschijnlijk een nog beter landingsgebied waren voor vijandelijke tanks. Hoe het ook zij, een plek om niet zomaar voorbij te rijden, de anti-tank wal van Le Courégant.

Op de volgende pagina gaan we naar Saint-Nazaire waar ook een spectaculaie U-Boot bunker is te vinden, en hoe de verdediging rond deze belangrijke havenstad aan de monding van de Loire was georganiseerd. Maar we beginnen met aandacht voor Operation Chariot

KLIK HIERONDER
voor de pagina over
'OPERATION CHARIOT'