PzKpfw V Panther Ausf A
(IN DETAIL)

Waren de Duitse tanks in de Tweede Wereldoorlog verschillend in opbouw, van lichtgewicht tot zware monsters, uitschieter qua vormgeving oogt de PzKpfw V Panther opvallend modern voor een tank die onder moeilijke omstandigheden ontstond. Van de Panther zijn wereldwijd nog een aantal te vinden, waarvan zelfs een aantal rijvaardig. Een aantal goed bewaarde exemplaren zijn te vinden in het Tank Museum (Musée des Blindes) te Saumur, Frankrijk.

Zo zagen de Geallieerden de PzKpfw V het liefst,
een Panther als slachtoffer van een luchtbombardement,
maar uit museaal oogpunt, toch zonde.

In Frankrijk zijn nog zeven Panthers te vinden waarvan een aantal dienst heeft gedaan bij de FFI (Forces Françaises de l’Intérieur). Deze maakten reeds in 1944 veel Duitse voertuigen meester en gebruikten deze tegen de Duitse bezetter. Deze veroverde tanks werden vooral ingezet in Bretagne rond Saint-Nazaire.

Forces Françaises de l’Intérieur (Vrije Fransen) op een Panther

Zoals reeds aangehaald, in het tankmuseum te Saumur in Frankrijk zijn enkele gave exemplaren te bewonderen, waaronder enkele afgeleide modellen, zoals een Jagdpanther en een Bergepanther. Eén van de in Saumur bewaard gebleven Ausf A’s is in donkere camouflage en Zimmeritt uitgevoering met het nummer '256' op de koepel. Deze is hieronder afgebeeld.

De Ausf A Panther '256' in het museum te Saumur

De Panther Ausf G, welke diende bij de Duitse 112de Panzer Brigade, werd veroverd door de Leclerc Divisie (2ème Division Blindée) bij Dompaire in de Vogezen. De Panther werd, samen met een Ausf A, na de oorlog geschonken aan de stad Parijs. Ze kregen een plaatsje bij het leger museum Les Invalides. Half jaren zeventig van de vorige eeuw werden ze gerestaureerd door AMX en tentoongesteld in Saumur. De Ausf A is nu te vinden in Mourmelon en de Ausf G ging in 2008 in restauratie bij het Tankmuseum in Saumur.

De Panther Ausf G ('332'), van de Duitse 112de Panzer Brigade

In 2008 wachtte de Ausf G '332' op restauratie in Saumur
in 2014 was de restauratie compleet (zie hieronder)

Een andere Panther welke gerestaureerd werd in Saumur, en die operationeel is, is de 211. Deze Ausf A is in juni 1944 gebouwd bij MNH met het chassis nummer 155506. Het is compleet uitgerust met een originele set gereedschap die aan de zijkant van de tank zijn bevestigd. Deze werden geschonken door het Duitse bedrijf GEDORE. In de tank was een schroefsleutel gevonden van GEDORE en aan hen geretourneerd. De Entrepôt Réserve Générale Matériel Engins Blindés (ERGMEB) te Gien hielp bij de restauratie van de motor. naar verluid werden er 14 Panthers gebruikt om deze Panther in de geweldige conditie te krijgen waarin ze tegenwoordig verkeert.

De 211 Ausf A Panther

Hieronder zijn een aantal details te zien van
de hoge graad van restauratie op deze tank.

De Panther heeft twee jerrycans aan de achterzijde, goed voor 20 liter elk.
40 liter extra brengt de Panther op een verharde weg 8 kilometer verder.
In het terrein nog geen 6 kilometer.

Op ieder hoek was een kist aangebracht voor opslag van goederen

De ronde buis aan de zijkant bevatte reserve antennes
plus de pompstok voor het reingen van het kanon

Kijksleuf voor de chauffeur, let op de Zimmeritt

Het is een grote jongen,... die Panther dus,...


Vanaf hier naar verder naar onder andere de Jagdpanther en de Königstiger
KLIK HIERONDER