DE SHERMAN TANK
Een ontmoeting door de jaren heen

De M4A1 Sherman tank

De M4A1 als monument in Overloon, Nederland

Toen in 2006 het idee ontstond om een Sherman tank nabij de ingang van het museum te Overloon te plaatsen, bleek het nog niet eenvoudig aan dit type te komen, zo lastig zelfs dat het plan even naar achteren geschoven werd. Wel werd er op 27 september 2008 een herinneringszuil voor de 7th Armored Division onthuld op het Museumplein. Maar de wens voor een Sherman tank bleef bestaan, en via verschillende instanties kon het Comité Shermantank Overloon een M4A1 Sherman bemachtigen welke op het Artillerie Schietkamp (ASK) Oldenbroek als schietdoel stond. In de zomer van 2010 werd de Sherman afgeleverd voor een grote restauratie.

Dit was ooit het wrak tot het monument werd omgetoverd!
((Foto: Comité Shermantank Overloon)

Deze Sherman tank is een M4A1E9, wat aangeeft dat deze een latere aanpassing heeft gekregen om bredere tracks te voeren. Hiertoe zijn de bogies op grotere afstand van de romp gemonteerd (een goed voorbeeld hiervan is te vinden in het NMM). Aangezien dit type niet rond Overloon opereerde, werd besloten om de tank terug te brengen naar de oorspronkelijke M4A1 uitvoering. Deze Sherman, welke ook als een M4A1 werd geproduceerd, was gebouwd in juli 1943 (serienummer 3714) bij de Pacific Car and Foundry Company.

De hoge graad van restauratie is duidelijk te zien

Om tot de oorspronkelijke M4A1 te komen, moesten de bogies van de romp verwijderd, en de achtergelegen ophoogblokken met snijbranders van de romp gehaald worden, waarmee in januari 2011 werd begonnen. De kanonsloop was zwaar beschadigd en deze werd nieuw gemaakt en op het restant van de originele loop gelast. Ook werd er een fraaie replica van een .30 'machinegeweer' voor de assistent chauffeur aangebracht.

In augustus 2011 werd het schilderwerk aan de tank afgerond toen de naam 'Able Abe' op de tank werd aangebracht. 'Able Abe' was een uitgeschakelde Sherman van de 7th Armored Division die zeker tot 1947 op de plek waar ze drie jaar eerder in 1944 tot stilstand kwam. Ook het bijbehorende serienummer van achter op de romp, USA 3036782, werd aangebracht. Op 1 september 2011, na 14 maanden zwoegen, werd de tank op het voetstuk in Overloon geplaatst. Op zaterdag 8 oktober 2011 werd de tank officieel onthuld.

Na een dik jaar van veel laswerk, plamuren en lagen verf zou je niet zeggen dat
deze M4A1 Sherman ooit een roestig karkas was op een schietterrein

Klik hieronder
om naar de volgende M4A1 Sherman's te gaan:
in het Nationaal Militair Museum, bij Soest