DE SHERMAN TANK
Een ontmoeting door de jaren heen

De M4A4 Sherman
- Kientzheim, Elzas -

Op 17 december 1944 zakte deze M4A4 Sherman van de 5ème Division Blindee af van Riquewihr in de Elzas, Frankrijk, en was betrokken bij de verovering van Kientzheim. De volgende dag, 18 december, tijdens de aanval op Kaysersberg, werd ‘Renard’ (vos) tot stoppen gebracht door een Panther tank. Maar een tegenschot vanuit deze tank bracht ook het einde van de Panther, die geheel uitbrandde.

De M4A4 Sherman 'Renard' in Kientzheim

De opvallende uitstulping voor de Chrysler A57 multibank motor


De M4A4
- St-Mère-Église, Normandië -

Jarenlang stond er op het terrein van het Airborne Museum in Sainte-Mère-Église, een M4A1E8(76)W, een late versie die nooit in Normandië actie heeft gezien. In februari 2017 werd een andere Sherman tank geplaatst. Deze, een M4A4, lijkt meer op zijn plek vanwege de uitstraling die deze versie heeft, met het standaard 75mm kanon. Dacht ik met een na-oorlogse Franse 'Transformé' van doen te hebben, tot er een mail kwam van een Belgische lezer. Deze wist het volgende te melden over deze M4 Sherman:
Ik heb nog een weetje over de M4A4 in St-Mère-Église, het is geen M4A4T, er zit geen ‘zwengelgaatje’ in de achterplaat gebrand. Het (oorspronkelijke) wrak komt van het Oefenterrein Elsenborn, het is ooit een Firefly geweest waarvan de afblindplug (assistent chauffeur/boegschutter) weer is verwijderd en de commanders hatch op de koepel is van een Belgische APC M75. Trekhaak steunen van de Firefly aan de achterzijde verraden verder de identiteit.

Door de aanpassing op het motordek, het aanbrengen van de M4 pantserplaat, lijkt
het een M4, maar de ruimte tussen de loopwielen verraadt de ware aard, een M4A4.

De tank, met een fictief leger serienummer (U.S.A. 3069548), zou toebehoren tot het 746th Tank Battalion, als onderdeel van de 1st (First) US Army (1A). Met het nummer #4 behoort het tot Company C. De tank draagt de naam 'Channel Blues' (De eerste letter van de compagnie was ook de eerste letter van de naam voor de tank). De eerste tanks van het onafhankelijke 746th TB arriveerden in de middag op Utah Beach, en werden toegevoegd aan de 4th Infantry Division. Maar, terwijl het Hoofdkwartier van 746th TB bij de 4th Divison bleef, ging Company A voor ondersteuning naar eenheden van de 101st Airborne Division (één peloton van Company A ging naar het 3rd Battalion, 22nd Infantry Regiment, 4th ID). Company B ging naar het 12th Infantry Regiment, 4th ID. Company C werd toegevoegd aan de 82nd Airborne Division rond St-Mère-Église (waarmee deze tank als herinnering nu een monument vormt op het terrein van het Airborne Museum). Company D arriveerde op 7 juni op Utah Beach en ging in reserve bij de 4th Infantry Division.

'What a difference a day makes,...'
De ene dag maak je een foto met zon, en de volgende dag één zonder,...
en later valt je dan iets op, de balk aan de voorzijde is de ene dag rechtop,
en de volgende dag weer correct gelegd,... (onder)

De cupola voor de commandant klopt niet, deze is van een APC M75 (zie hieronder)
(Foto: http://www.ablhistoryforum.be)

Toch maken details aan deze tank, als een antenne, een .50 machinegeweer,
een paar 'ransels' etc. het wat meer en het leidt af dat het een M4A4 betreft,...


Klik hieronder
voor de M4A4 van Overloon