DE SHERMAN TANK
Een ontmoeting door de jaren heen

De M4A3(76)W - Beffe -

De M4A3(76)W in het dorpje Beffe, Belgische Ardennen

De M4A3(76)W tijdens het bezoek aan Beffe in april 2015

De M4A3(76)W - Clervaux -

Het 110th Infantry Regiment, van de US 28th Infantry Division, onder commando van Col. Hurley E. Fuller, lag in en rond Clervaux toen het Ardennen Offensief losbarste. Het hoofdkwartier was gevestigd in Hotel Claravallis. Nadat dit op de avond van 17 december was ontruimt, klapte de verdediging in elkaar. Maar een kleine groep van infanterie aangevuld met koks en klerken, verdedigden het kasteel en daarmee de hoofdweg (18) richting Bastogne. Als extra steun had de Amerikaanse infanterie de beschikking over vijf Sherman tanks, waaronder de M4A3(76)W Sherman tank bij het kasteel. Deze tank, behorende tot de B Company, 2nd Armored Battalion, 9th Armored Division, had op 17 december rond 11.00 uur positie gekozen nabij de grote poort van het kasteel.

De M4A3(76)W in Clervaux, Luxemburg (2015)

De Sherman tank lag in een hinderlaag achter een middeleeuws gebouw ('Kratzenberg), en liet zich kort zien om een schot af te geven op de naderende Duitse tanks nabij de plaatselijke begraafplaats, waarna het weer terug trok in de dekking van de 'Kratzenberg'. Al vrij vroeg werd de Sherman aan de bovenzijde van de koepel getroffen, door een granaat die afketste net boven het masker, daar waar het coaxiale machinegeweer zat. Rond 12.00 uur werd de Sherman opnieuw getroffen door een schampschot aan de voorzijde van de koepel, juist naast het masker. Aangezien de tank geheel was omsingeld, was uitbreken geen optie, en de bemanning besloot de tank achter te laten. De Amerikanen in het kasteel wisten nog tot de volgende dag, 18 december, de Duitsers van zich af te houden, maar aan het begin van de middag moesten ze zich overgeven, toen de gefrustreerde Duitsers met fosfor granaten het kasteel in brand schoten.

Oude foto's van net na de oorlog tonen de Sherman tank minus het 76mm kanon en het masker. Onder het schampschot naast het masker, is een penetratiegat te zien van waarschijnlijk een 8,8cm kanon (deze was verantwoordelijk dat het kanon uit de koepel is geschoten). Tot 1956 stond de Sherman tank op de plek waar ze was achtergelaten, toen twee zware bergingsvoertuigen van het Luxemburgse leger de tank op de binnenplaats van het kasteel wisten te krijgen. Hiertoe moest wel een gat in de kasteelmuur worden gemaakt. Vervolgens werd de tank weer gerestaureerd, waarbij weer een 76mm kanon in de koepel werd geplaatst.

De Sherman tank ziet er in zeer goede staat uit, en is duidelijk een tank achtergebleven na de strijd. Persoonlijke aanpassingen aan de tank maken het een interessant object om te bestuderen. Opvallend zijn de opgelaste staaldraden om camouflage achter te steken. Ook aan de linkerzijde van de koepel zijn nog opgelaste beugels te zien waar de bemanning hun extra bagage kon ophangen. Welke bemanning deze tank had, is tot op heden nog onduidelijk.

Klik hieronder om naar de
M4A3E4 in Tønder, Denemarken te gaan