TOUR DE SLAGVELDEN VAN NORMANDIË
NAAR CHERBOURG

EEN VOORWOORD:
(onderaan deze pagina twee routes)

Op deze pagina’s vindt u het vervolg van de strijd in Normandië. Het is het logische vervolg op mijn pagina’s aangaande ‘Operation Overlord’, D-Day, 6 juni 1944. Bent u daar nog niet geweest, dan raad ik aan mijn introductie-pagina te bezoeken. Op deze homepage wordt u vanaf de landing in Normandië meegenomen langs de objecten zoals die daar nu nog te vinden zijn.

Op de komende pagina’s gaat de strijd verder met de afsluiting van de Cotentin en de opmars naar Cherbourg. Verder de strijd rond Caen, Operation Cobra (uitbraak naar het zuiden) en het slot van de operaties, de insluiting van de Duitse troepen in ‘De Zak van Falaise’.

CARENTAN VALT

Dat Carentan één van de belangrijkste punten is om in te nemen mag duidelijk zijn. Deze stad ligt op het kruispunt naar de aansluiting richting Insigny-sur-Mer en Omaha Beach. De aanval op Carentan wordt vanuit het noordwesten ingezet door de laatste bruggen vanaf LaCroix Pan naar Carentan in te nemen. De laatste brug voor Carentan blijkt het zwaarst verdedigd. Lt.Col. Cole, commandant van 3rd Battalion, 502nd PIR, 101st Airborne Divison, besluit tot een onorthodoxe manier tot de aanval. Op 11 juni 1944, met de bajonetten op de geweren stormt hij met zijn mannen in een overrompellende actie op de Duitsers af. De brug wordt genomen en de mannen consolideren in en rond een boerderij die enkele honderden meters rechts van de brug ligt. Versterking van het 1st Battalion volgen direct om deze hoek veilig te stellen. Via het noorden hebben dan met een omtrekkende beweging het 327 Glider en het 1st Battalion 401 Glider, en onderdelen van de 501st PIR van de 101st Division de oostelijke zijde van Carentan bereikt.

Een M7 Priest van de 14th Armored Field Artillery Battalion, 2nd Armored Division
trekt door de Rue Holgate, Carentan, 18 juni 1944
(Deze spoorwegovergang is nu verdwenen)

De bedoeling van Lt.Col Cole was om Heuvel 30, bij het gehucht Billonnerie, iets ten zuiden van Carentan te bereiken. Maar verder oprukken met het 3rd Battalion was na de bajonetaanval uitgesloten. Het 1st Battalion zette de opmars voort. Op 12 juni werd de aanval op het centrum van Carentan van de west en oostkant ingezet. Vanuit het westen trokken onder andere eenheden van de 506th PIR de stad binnen (later verfilmd voor de tv-serie 'Band of Brothers').

De brug waar Lt.Col. Cole zijn Medal of Honor verdiende met de bajonetaanval bestaat niet meer. De smalle stroom Madeleine is iets verlegd met een ruime knik om een nieuw aangelegde rotonde. Op de plek van de oude brug, ligt nu centraal de rotonde die vanuit Carentan naar St-Côme-du-Mont gaat. Om de boerderij te vinden waar Lt.Col. Cole na de bajonetaanval met zijn mannen op adem kwam, neem de derde afslag op de rotonde vanaf het centrum van Carentan (richting het zuidwestelijke industriegebied). De boerderij staat links, enkele honderden meters na de rotonde. Er staat een herdenkingsbordje bij het huis (waarop staat dat er (nog?) een bajonetaanval op een groenteveldje vanuit dit huis werd voorbereid).

De boerderij waar Lt.Col. Cole met zijn mannen consolideerden

Ondanks verwoede pogingen van de Duitsers om Carentan weer te heroveren bleef deze in handen van de 101st Airborne. Op 12 juni werd contact gemaakt met manschappen van de 29th Infantry Division die vanaf Omaha Beach arriveerden. Op 13 juni kwamen de eerste onderdelen van de 2nd Armored Division in Carentan en was de aansluiting tussen Utah en Omaha in stevige handen.

Maj. Gen. Maxwell D. Taylor (op de rug) spreekt trots zijn mannen toe

Bovenstaande foto is een interessante. Deze is genomen op 20 juni 1944 op place du Valnoble in Carentan en toont Maj. Gen. Maxwell D. Taylor op de rug die zijn mannen toespreekt. Voor hem staan de mannen die zich onderscheiden hebben vanaf 6 juni. Van links naar rechts: Brig. Gen. Anthony C. McAuliffe, 101st Artillery , LTC Julian L. Ewell, 501st PIR, Lt. George Craft, G/502nd PIR, T/4 ?, 327th GIR, T/5 Robert E. Wright, Medic, 501st PIR, (dan een onbekende), Pvt Walter H. Sanderson, D/502nd PIR (KIA), Pvt. David C. Gifford, D/502nd PIR (KIA), S/Sgt Bruno E Schroeder, HQ/506th PIR, S/Sgt Harry A. Clawson, H/506th PIR (KIA), S/Sgt Frederic A. Bahlau, H/506th PIR

14 juli 1944, op place de La République leggen burgers en miltairen bloemen

Hieronder kunt u kiezen uit twee routes door het noorden van de Cotentin.
Klik op de kaart en u wordt naar de bewuste trip gebracht.
De eerste, door het noordwesten van de Cotentin, is de langste, 180 km.
De tweede dagtrip, door het noordoosten, is ongeveer 150 kilometer lang.
Beide starten vanuit de omgeving van Ste.Mère-Eglise.
(Maar U bent niet gebonden aan welke trip u het eerste doet.)

Voor een uit te printen, verkorte,
versie van deze routepagina's
kunt u mij mailen (svp. aangeven; 'Cherbourg')