BRONNEN VOOR WWW.STRIJDBEWIJS.NL
Boeken, tijdschriften en andere lectuur
HET ARDENNEN OFFENSIEF

Voor www.strijdbewijs.nl gebruik ik zeer veel naslagwerken. De tijd ontbreekt om ieder boek of geschrift hier te plaatsten, maar in ieder geval volgt hieronder een bloemlezing van de belangrijkste literatuur die ik gebruik(te) voor het Ardennen Offensief.


'DE EERSTE'

Ik beweer hier dat dit mijn 'eerste' boekwerk zou zijn geweest over het Ardennen Offensief, maar dat weet ik niet zeker. In ieder geval was het de belangrijkste leidraad tijdens de eerste bezoeken aan de Ardennen om de voormalige slagvelden te onderzoeken. 'Battle of the Bulge' , uit de magazine serie After the Battle was dit nummer 4, welke in 1974 verscheen. Het is een compleet verslag, waarbij er aandacht is voor de route van Kampfgruppe Peiper en uiteraard het beleg van Bastogne.

Beoordeling: ****
Het verscheen in 1968 met de oorspronkelijke titel 'Bastogne, the road block' en was geschreven door Peter Elstob. In 1972 verscheen de Nederlandse uitgave als 'de slag in de ardennen' bij de Standaard Uitgeverij (N.V. Scriptoria) Antwerpen (ISBN 90 02 12002 8) als een boekje uit de serie Tweede Wereldoorlog. Het boek kan bij veelvuldig gebruik uit de rug breken. de fotokwaliteit is erg zwart-wit, en zijn over het algemeen nu de bekende foto's. Is het verhaal zeer compleet, de bijschriften bij de foto's zijn vaak oppervlakkig en horen meestal niet echt bij het besproken deel van het verhaal.

Beoordeling: ***Het staat hoog in deze boekenlijst, maar het is ook een belangrijk boek als men van plan is om routes te rijden in de Ardennen. Dit boek, van de hand van William C.C. Cavanagh met de titel 'De Slag van de Ardennen - Een tocht langs het slagveld' verscheen in 2001 bij Uitgeverij de Krijger (ISBN 90 5868 125 4). In het 320 pagina's tellende boek staan verschillende route kaartjes en heel veel uitstekende foto's van klein formaat. Er staan heel veel zaken in die niet zo bekend zijn en men wordt aangespoort ook de kleine schermutselingen te bezoeken.

Beoordeling: *****
Wie heeft het niet in de boekenkast gehad, soms de gehele serie van 25 boeken, soms alleen één of enkele boeken uit de Lekturama serie over De Tweede Wereldoorlog? De meesten zijn onderhand daaruit verdwenen en naar de kringloopwinkel gebracht. Daar staan ze voor enkele euro's te wachten op diegene die zich voor het eerst wil verdiepen in bijvoobeeld 'Het Ardennen Offensief'. Het boek van Lekturama over deze grote veldslag verscheen in 1978 en is slechts deels aan het Ardennen Offensief gewijd. Tot pagina 60 is de ruimte besteed aan een terugblik wat zich voor het Ardennen Offensief zich afspeelde. Vanaf pagina 89 gaat het verhaal verder na Het Ardennen Offensief, de gevechten rond Straatsburg, de brug bij Remagen etc. Het zijn geen slechte boeken, de foto's zijn van wisselende kwaliteit en de tekst is behoorlijk. Het boek bevat vreemd genoeg geen ISBN nummer.

Beoordeling: ***
Een boek met het formaat als uit de Lekturama serie, is dit boek toch stukken beter in fotokwaliteit en in tekst. Ook uit een serie, ditmaal van Time-Life B.V, is 'De Slag om de Ardennen' uit 1979, een boek dat men niet zo snel naar de kringloop brengt. Geschreven door William K. Goolrick en Ogden Tanner, verscheen het in Nederlandse vertaling in 1981 (ISBN 90 6182 439 7). Het voorwoord is geschreven door Peter Elstob (de auteur van het boek 'Bastogne, the road block' zie hoger op deze pagina). Er is een introductie met de 'Slag om de Schelde' en het belang voor Hitler om de haven van Antwerpen te behouden, wat uiteindelijk zou leiden tot de operatie 'Wacht Am Rhein', het Ardennen Offensief. Dit is een goed boek,...

Beoordeling: *****
Ook een boek in het formaat van de twee voorgaande boeken, maar dan in een slap kaft, is 'De Slag om de Ardennen' (opvallend dat veel boeken over het Ardennen Offensief dezelfde titel dragen). De oorspronkelijke uitgave, geschreven door Robin Cross, was getiteld 'Battle of the Bulge, 1944'. De Nederlandse vertaling verscheen bij Zuidnederlandse Uitgeverij N.V. en was voor een goedkope prijs te vinden in de 'Boekenvoordeel' (ISBN 978 90 43811 897). Ook in dit boek de bekende foto's maar in goede kwaliteit afgedrukt. Het is een goed compleet boek voor een scherpe prijs.

Beoordeling: ****
In de bekende Franse magazine series 'Armes Militaria' zijn twee boeken verschenen onder de noemer 'Le dernier coup de poker Allemand' 'La Bataille des Ardennes' (No.39) was het eerste deel. Het tweede deel (No.42) kreeg de titel 'Le siege de Bastogne'. Zoals altijd het geval van deze serie is de fotokwaliteit uitstekend en is de tekst beknopt. Deze boeken sporen aan om de lokaties te vinden waar de foto's zijn genomen. De serie is uitgegeven door Histoire & Collections. Beide delen zijn onder de redactie van de bekende Franse historicus Yves Buffetaut tot stand gegeven. De pagina nummering loopt door van deel 1 (82 pagina's) in deel 2 (162 pagina's).

Beoordeling: ****
Over het bloedbad bij Malmedy, de moord op een groot aantal gevangen genomen Amerikaanse militairen is heel veel geschreven, over beweerd, feiten verdraaid, complotten op losgelaten,... Er is veel onduidelijkheid over dit incident. Gerd J.G. Cuppens heeft 10 jaar onderzoek gedaan en heeft zijn eigen conclusies getrokken in het 220 pagina's tellende boek 'Massamoord in Malmedy? - Ardennen, 17 december 1944', met als ondertitel 'De Kampfgruppe Peiper in de Ardennen'. Het verscheen in 2008 bij Just Publishers BV, Hilversum (ISBN 978 90 77895 481). Interviews met oogetuigen, rechtbank verslagen, getuigen verslagen, kortom een gedegen document waar zeer veel werk in is gaan zitten. Helaas zijn de meeste foto's (waarvan in het boek sommmige voor het eerst geplaatst zijn) van een wazige kwaliteit, wat het boek net niet de allure geeft wat het verdient.

Beoordeling: ****
Het getoonde boek hiernaast is voor de serieuze onderzoeker. Hans J. Wijers heeft drie boeken in het Duits laten verschijnen die over het Ardennen Offensief gaan. In mijn bezit helaas alleen nummer 1, ''Die Ardennen-Offensive - Stoßkeil durch die Nordeifel Ziel die Maas! Het is een simpel uitgevoerd boek, slappe kaft en met een lettertype dat een traditionele typemachine zou geven. Het zit boordevol oogetuigen verslagen over het eerste deel van de aanval door Kampfgruppe Peiper op de Amerikaanse stellingen. De fotokwaliteit lijkt op de krantenfoto's van 25 jaar geleden, eenvoudige zwart-wit plaatjes. Maar het hoort bij de charme van dit 269 pagina tellende dikke boek. Uitgegeven in eigen beheer heeft het geen ISBN nummer.

Beoordeling: ***
Veel boeken zijn er geschreven over het Ardennen Offensief, ook boeken die alleen op Bastogne betrekking hebben, of alleen over Kampfgruppe Peiper. Een opvallend boek is over het plaatsje St.Vith. Op mijn pagina's tip ik alles een beetje aan, want over ieder kruispunt, ieder dorp of stad in de Ardennen kunnen boeken geschreven worden. Maar commercieel gezien zou je niet snel een boek gaan schrijven over een klein plaatsje waar veel mensen niet van gehoord hebben. Maar 'St.Vith - US 106th Infantry Division', geschreven door Michael Torhulst is zo'n uitzondering op de regel. Het draait niet alleen om St.Vith, de leidende draad is de 106th Infantry Division. De eerste 35 pagina's gaan over de geschiedenis van de 106th Division en de komst naar Europa. In het 164 pagina's tellende boek staan ook routes voor de onderzoeker. Het boek is uit de serie 'Battleground Europe' uitgegeven in 1999 door Pen & Sword Ltd. (ISBN 0 85052 665 5)

Beoordeling: ****
Een serie bekende boeken die eerder onder de noemer 'Tweede Wereldoorlog' door Standaard Uitgeverij, Antwerpen werden uitgegeven, kregen later een toevoeging en werden als 'Bibliotheek van de Tweede Wereldoorlog' hernoemd. Eén van de zestig titels is 'Skorzeny - De gevaarlijkste man van Europa' (ISBN 90 02 19780 2). Geschreven door Charles Whiting, maar met goedkeuring door Otto Skorzeny zelf. Skorzeny leidde ondermeer een geheime afdeling Duitse soldaten in Amerikaanse uniformen en rondrijdende in buitgemaakte voertuigen tijdens het Ardennen Offensief als zelfstandig onderdeel, Panzerbrigade 150, in Kampfgruppe Peiper. Het is een avontuurlijk boek, met, naast zijn Operatie Greif tijdens het Ardennen Offensief, de bevrijding van Mussolini, de Hongaarse opstand, de strijd aan de Oder, zijn gevangenneming en zijn spannende na-oorlogse activiteiten.

Beoordeling: ****
Een goed, franstalig, magazine dat goed aansluit op het bovenstaande boek over Skorzeny is de uitgave No. 38 van 'Batailles & Blindes' . Het artikel over Operatie Greif tijdens het Ardennen Offensief is geschreven door Yann Mahé en beslaat 15 pagina's over Skorzeny zijn Panzerbrigade 150 'Rabenhügel'. Vooral het schema wat voor (buitgemaakte) voertuigen en hoe deze verdeeld waren over Kampfgruppe X, Y en Z, is interessant.

Beoordeling: ****
Uiteraard zijn er ook boekenkasten vol geschreven over persoonlijke verhalen van veteranen tijdens de Tweede Wereldoorlog en ook natuurlijk over hun belevenissen tijdens het Ardennen Offensief. Ik haal er twee aan, 'Band of Brothers' van Stephen E. Ambrose, welke in 1992 verscheen bij Simon & Schuster, Inc (ISBN 0 7434 2990 7), en het boek van Donald R. Burgett, 'Seven Roads to Hell' met als ondertitel 'A Screaming Eagle at Bastogne'. Het laatse boek is een zeer persoonlijk verslag door de toen 19 jarige Burgett zelf, uitgegeven door Dell Publishing in 1999 (ISBN 0 440 23627 4). Burgett heeft een serie van vier boeken geschreven over zijn inzet als paratrooper in Europa, vanaf D-Day tot diep in Duitsland, en zijn allen aanraders. Het boek 'Band of Brothers' behandeld het Ardennen Offensief in 47 pagina's, daar waar Burgett er 271 voor nodig heeft.

Beoordeling: *****
Als u in de voetsporen gaat treden van het Ardennen Offensief, dan doet u uiteraard ook La Gleize aan, niet alleen vanwege het uitstekende museum, 'December 1944 Historical Museum', maar ook om de Duitse Tiger II te gaan bekijken. Hier, in dit museum, kocht ik ooit dit boek, 'Les Panzer de Peiper face a l'US Army' met als ondertitel Décembre 44 - Feu. In het 80 pagina tellende boek heel veel kaartjes hoe Kampfgruppe Peiper oprukte door de Ardennen. Het mooie aan dit boek is dat de teks maar liefst in vier talen is, Frans, Engels, Duits en Nederlands. Tevens zeer veel foto's van redelijke kwaliteit. Geschreven door Gérard Grégoire is het in eigen beheer uitgegeven en heeft ook geen ISBN nummer.

Beoordeling: ****

Hier, naast een oudere folder van het 'December 1944 Historical Museum', kocht ik tevens een klein boekje (slechts 15 pagina's in het Frans), over de geschiedenis van de Tiger II van La Gleize. Ook dit boekje, 'Le Tiger II 213 De La Gleize' is geschreven door Gérard Grégoire. Er staan verschillende van goede kwaliteit zijnde foto's in, ook van de restauratie in 1999.

Beoordeling: **
In het 'December 1944 Historical Museum' verkochtens ze ook dit boekje over general Patton tijdens het Ardennen Offensief. 'Patton - et sa 3e Armée dans la Bataille d'Ardenne' is samengesteld door de oprichter van het museum in La Gleize, Guy Franz Arend. Het is meer een fotoboek, want de (Franse) tekst is beknopt gehouden.

Beoordeling: **
Hiernaast zijn twee onontbeerlijke zaken afgebeeld,... route kaartjes. De Bastogne folder (links) heeft routes die eigenlijk voor de wandelaar en fietsers zijn, maar ook goed met een auto zijn te doen. De andere routekaart is veel breder opgezet en heeft langere routes, die van monument tot monument loopt en tevens begraafplaatsen aandoet, ook door Luxemburg. De kaarten zijn te verkrijgen in bijvoorbeeld het VVV kantoor in Bastogne, op het Place McAuliffe. Ook te vinden in het VVV kantoor is een pamflet over de geschiedenis van de M4A3 Sherman tank die als monument naast het VVV kantoor staat.

Beoordeling: ****
Een pracht van een fotoboek is een uitgave van Heimdal over de geschiedenis van de '82nd Airborne Division - 1917 2005' (ISBN 9 782840 482154) van de schrijver Dominique Francois. Het boek, in de Engelstalige uitgave, volgt de paratrooper in opleiding, de strijd in Sicilië, Normandië, het Ardennen Offensief en de oorlogen die na de Tweede Wereldoorlog werden bevochten, zoals Vietnam, Koeweit en Irak. Het is 340 bladzijden foto's kijken met slechts ter zake doende teksten. Werkelijk een pracht boek!

Beoordeling: *****
Een alleraardigst boekje uitgegeven door Osprey Publishing Ltd, als nummer 5 in de Vanguard serie, is 'US 101st Airborne Division 1942-45' door Philip Katcher (ISBN 085045 286 4). Het boekje bestaat uit 40 pagina's waarvan een groot deel over het Ardennen Offensief. Opvallend zijn de fraaie illustraties gemaakt door Mike Chappell. Het is een leuk boekje voor een eerste kenninsmaking met de deze Amerikaanse luchtlanding divisie.

Beoordeling: ***
Wil men iets weten over de verhoudingen tussen de tanks op het slagveld van de Ardennen, dan zijn twee boekjes van Steven J. Zaloga een aanrader. Beide zijn uitgegeven door Osprey Publishing Ltd. 'Tanks in the Battle of the Bulge' (ISBN 978 1 4728 392 20) is een boekje dat alle facetten laat zien welke type tanks tegenover elkaar stonden. Het boekje 'Panther versus Sherman' met als ondertitel Battle of the Bulge 1944 (ISBN 978 1 84603 292 9) gaat specifiek over de Duitse Panther tegenover de M4A3 Sherman tank van de Geallieerden. De foto's en illustraties in de 80 pagina tellende boekjes zijn zoals we gewend zijn van Zaloga en Osprey van prima kwaliteit. Beide engelstalige boekjes zijn bij de online boekwinkels rond de 12 á 13 euro te verkrijgen.

Beoordeling beide boeken: *****Tot zover een bloemlezing uit enkele gebruikte naslagwerken voor het Ardennen Offensief. Het is verre van compleet en zal aan gestage uitbreiding onderhevig zijn,...

Mocht u iets hebben dat voor mij interessant zou kunnen zijn, mail mij; Pieter Jutte
KLIK HIER

GA TERUG

Of,
klik hieronder om terug te keren naar
www.strijdbewijs.nl