'HILLMAN' IN DETAIL

Op deze pagina wordt iets dieper ingegaan op het complex 'Hillman'.

1. De R 605 (Memorial Suffolk Regiment), 2. Hoofdkwartier commandant (Post A),
3. Keuken, 4. Oostelijke wachtpost, 5. Noordelijke wachtpost,
6. Commando bunker (Post B), 7. Waterput,
8. Loopgraven, 9. prikkeldraad versperring en mijnenveld

Het kreeg de codenaam ‘Hillman’ van de Geallieerden dat ten zuiden van Colleville-Montgomery (in 1944 nog Colleville-sur-Mer geheten) geheel onder het maaiveld gebouwd was. Het bestond uit drie grote ondergrondse bunkers met kleine gebouwtjes er omheen. Het gehele complex was door prikkeldraad omgeven. Buiten dit gebied lagen enkele kleine vooruitgeschoven stellingen ter verdediging, zoals mitrailleurnesten in Tobruks. Aan de weg van Colleville naar Biéville-Beuville waren twee wachtposten gebouwd (een noordelijk en oostelijke).

Deze R 605 was nog in aanbouw tijdens D-Day

De eerste bunker die men tegenkomt, naast de parkeerplaats, is een R 605. Deze bunker was voor het onderbrengen van een kanon en/of een voertuig. Ten tijde van de landing door de Geallieerden op 6 juni, 1944 waren de Duitsers nog steeds aan het bouwen aan deze bunker. De twee grote ruimtes konden door zware gepantserde schuifdeuren worden afgesloten. Acht tot twaalf man werkten in deze bunker. Als hoofdverdediging was aan de rechterzijde een Tobruk ingebouwd waarin een machinegeweer was ondergebracht. Sinds 6 juni 1989 is deze bunker het Suffolk Regiment Memorial.

Schematische indeling van de R 605 (Suffolk Regiment Memorial)

Voor deze R 605 werd 1600 m³ grond uitgegraven en 910 m³ beton gestort rond 43 ton draadstaal.

Ga vanaf deze R 605 rechtsaf het bruggetje over. Rechts is de keukenbunker te vinden. Ga linksaf naar de grote R 608M (Modificiert) bunker. Dit was de commando bunker van kolonel Krug.

De Commando bunker (Post A) H 608M

Tevens was hier het communicatiecenter te vinden dat contact onderhield met andere eenheden van het 736 Regiment en met generaal Richter, commandant van de 716 Division in Caen. Op de R 608M was een stalen koepel aangebracht als uitkijkpost. Voor de eerste verdediging was rechts een mitrailleurnest te vinden.

Schematische indeling van de R 608M (Post A)
1. Centrale hoofdkamer, 2. Radiokamer, 3. Kaartenkamer, 4. Telefooncentrale,
5. Kamer onderofficier, 6. Stalen cupola uitkijkpost, 7. Kamer commandant,
8. Kamer Manschappen, 9. Ventilatie kamer, 10. Warmwatervoorziening
11. interne verdedigingspost, 12. Machinegeweer in Tobruk, 13. Generator

Op 6 juni was hier een vervelende machinegeweer schutter aan het werk die de opmars van de Suffolk ophield. Private J.R. Hunter ondernam een soloactie waarbij hij gewond raakte maar wist het machinegeweer tot zwijgen te brengen. Hunter zijn actie droeg zeker bij tot de inname van ‘Hillman’ en hij mocht daarvoor het Distinguished Conduct Medal ontvangen. Om deze actie te gedenken is een bord aangebracht bij de entree van deze R 608M bunker.

De drinkwatertank van Post A

In en aan deze bunker zijn nog een aantal aardige zaken te ontdekken, zoals de bewaardgebleven drinkwater tank naast de generatorruimte. Een bewaardgebleven detail is de afstanden die in de Tobruk zijn aangebracht.

In de Tobruk zijn nog steeds de afstanden te vinden

De tweede grote R 608M (Post B) ligt op korte afstand hiervandaan. Opvallend is gelijk het ontbreken van de stalen koepel op deze bunker. Een gapende krater geeft aan waar deze ooit heeft gezeten. Deze koepel lag enkele meters verder het veld in en was via een langere tunnel (ten opzichte van de Post A) vanuit deze bunker te bereiken.

Schematische indeling van de R 608M (Post B)
Onderaan een kolenopslag en let op de langere tunnel naar de cupola
(verder is de indeling gelijk aan Post A)

De R 608M (Post B) is gelijk aan die van Post A, met uitzondering dat Post B een kolenopslag had rechts van de Tobruk. Er zijn verschillende zaken gevonden, zoals inktpotten, meetlatjes en stukjes gelamineerde kaarten dat men er van uitgaat dat deze bunker hoofdzakelijk is gebruikt als administratie bunker.

De R 608M (Post B), met rechts de kolen opslag

De Duitsers hadden voor de standaard type R 608, 990 m³ beton nodig. Maar deze R 608M bunkers hadden als extra een tunnel (naar de cupola) en aanbouwen voor de generator ed., dus bij deze R 608M ontsteeg het makkelijk de 1000 m³.

Naast enkele kleine bunkertjes, zijn de R 605 en de twee H 608M bunkers het hoogtepunt van ‘Hillman’. De reconstructie en restauratie gaat hier rustig verder. Er zijn voorbeelden gemaakt van loopgraven, en er zijn onderdelen uitgegraven die nog onduidelijk zijn, zoals een enorme grote betonnen bak. Dit is waarschijnlijk een opvangbak geweest voor water. Ook is er een opslagbunker te vinden voor water. Naast het complex, zijn in de omliggende velden nog enkele Tobruks te vinden ter verdediging van het complex.

Klik op de interne verdedigings kamer
van Post A
en u schiet weer terug!