TOUR DE SLAGVELDEN VAN NORMANDIË
OMAHA BEACH

NORMANDY AMERICAN NATIONAL CEMETERY & MEMORIAL

Tussen Colleville-sur-Mer en St-Laurent-sur-Mer, vanaf de D541 de N814 op
(tenzij u vanaf Wn 62 komt, dan wijst het zichzelf).

Na Colleville-sur-Mer is het een kleine rit naar het Normandy American Cemetery & Memorial. Deze indrukwekkende begraafplaats is bijna 70 hectaren groot en bevat 9.387 Amerikaanse graven waarvan 307 onbekend. De speelfilm 'Saving Private Ryan' begint met een scène op deze begraafplaats. U hoeft geen moeite te doen om het graf van Captain John Miller (een fictieve rol van Tom Hanks) te zoeken, die ligt hier niet (er ligt trouwens wel een John Miller, een Private First Class die op 19 juli, 1944 sneuvelde. Deze Miller is te vinden in Plot C, Rij 19, Graf 26).

De eerste stop vanaf de parkeerplaats, die u niet mag overslaan, is het indrukwekkende herinneringscentrum. U betreedt eerst de hedendaagse Amerikaanse werkelijkheid, want de tassen worden gecontroleerd, alsof u op een vliegveld bent. Menig museum kan jaloers zijn op de sobere en toch overweldigende confrontatie in dit gebouw dat de bezoeker diep zal raken.

Niet de John Miller uit 'Saving Private Ryan'
(Met dank aan Johan Vervoort)

Het meest beroemde graf hier is die van Brigadier General Theodore Roosevelt Jr. (zoon van President "Teddy") op Plot D, Rij 28, Graf 45 (12 juli 1944, kreeg hij een hartaanval in een boomgaard bij Carentan (57 jaar). Naast Theodore ligt zijn broer Quentin, een Eerste Wereldoorlog vliegenier die op 14 juli 1918 omkwam. Er liggen hier 33 "paren" broers en een vader en zoon (Col. Ollie Reed en Ollie Jr.) op Plot E, Rij 20, Graf 19. 14.000 gesneuvelde kameraden werden naar de Verenigde Staten terug gescheept.

Brigadier General Theodore Roosevelt Jr., en zijn graf

HET MEMORIAL:

Het Memorial kijkt uit over een rechthoekige vijver vanwaar u een indrukwekkende blik kunt werpen over de hagelwitte grafzerken. In het Memorial zijn aan beide zijden gevechtskaarten afgebeeld in gekleurd emaile. Geflankeerd door twee bronzen urnen staat het standbeeld The Spirit of American Youth Rising From the Waves, door Donald de Lue uit New York (zie foto onder aan deze pagina). Achter het Memorial is de 'Garden of the Missing' met de namen van 1557 vermisten.

Vanaf de begraafplaats loopt ook een pad naar beneden naar het strand met uitleg op borden over de invasiestranden. Volgt u het pad naar beneden dan komt u op het strand van de sector 'Easy-Red'.

De American National Cemetery is dagelijks geopend
vanaf half april tot half september van 09.00 tot 18.00 uur.
De rest van het jaar is het geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Medal of Honor

Er liggen op deze begraafplaats drie omgekomen militairen met het Congressional Medal of Honor. Deze graven zijn te herkennen door hun gouden belettering op de zerken. Niet alleen Roosevelt is een bezitter van de Medal of Honor, ook Frank D. Peregory en First Lieutenant Jimmie W. Monteith behoren tot de dragers van deze medaille. Monteith landde op D-Day nabij Colleville-sur-Mer onder zwaar Duits vuur. Zonder aan zijn eigen veiligheid te denken begon hij manschappen naar de top van de klif te leiden.

1st Lt. Jimmie Walter Monteith, Jr. en zijn graf

Monteith zag twee tanks die niet de geschikte positie hadden om effectief vuur af te geven. Door een mijnenveld leidde hij daarop de twee tanks naar een betere opstelling die daarop enkele vijandelijke stellingen uitschakelden. Hierna begon hij de defensie van zijn troepen weer aan te geven. Herhaaldelijk rende hij over open terrein 200 tot 300 meter onder dodelijk vuur. Toen de eenheid van Lt Monteith omsingeld werd probeerde hij zijn mannen uit deze situatie te leiden, maar helaas werd Montheith dodelijk getroffen. Door zijn heldenmoed en leiderschap werd hem daarop de Medal of Honor toegekend. Men vindt zijn graf in de sector I, rij 20, graf 12.

Voor een uit te printen achtergrond (alleen in het engels) klik op de:
officiele uitgave American Battle Monuments Commission


OMAHA BEACH, NAAR VIERVILLE-SUR-MER

Als u door St-Laurent-sur-Mer afzakt, komt u langs het Musée Omaha 6 Juin 1944 waar u een bezoek aan kunt brengen (zie de volgende pagina). Rij door en u arriveert aan de kust, in Les Moulins. Hier ziet u direct voor u het grote natuurstenen monument met daarachter, in het zand gestoken, het enorme metalen monument 'Les Braves'. Dit is de zogenaamde Exit D-3, in de sector DOG-Red.

Sinds 2004 staat het monument 'Les Braves' op het strand bij St-Laurent-sur-Mer.

Bij deze monumenten houdt u rechts aan en volg dit deel van de boulevard tot het einde (halverwege, na enkele honderden meters draait de weg iets landinwaarts achter de huizen langs). U komt nu uit bij de sector EASY-Green, bekend als 'de Vallei van Ruquet'. Hier is een beroemde foto gemaakt welke in ieder boek is afgedrukt, de 2nd Infantry Divison manschappen die achter een kazemat een duin beklimmen.

Nabij de overgang van DOG naar EASY, ter hoogte van Les Moulins, bij Wn 65, stond het gras in brand. De rook gaf hier wat dekking aan de troepen die hier landden. Even verder, op EASY, ter hoogte van Colleville-sur-Mer speelden zich dezelfde taferelen af als op DOG. Hier werden veel soldaten van het 16th Infantry Regiment van de 1st Division het slachtoffer van de mijnenvelden. De beslissing van de Amerikanen geen of nauwelijks gebruik te maken van 'Hobart's Funnies' brak hun hier danig op. Men kon niet door de aangegeven uitgangen (Exits), de mannen moesten via omtrekkende bewegingen van achter af de Duitse stellingen benaderen.

Verse troepen naderen Les Moulins later op de dag.
De rook van het brandende gras is al een stuk minder dicht

Maar aan het einde van de lange dag van 6 juni 1944 hadden de Amerikaanse troepen een steviger greep in het gebied rond Omaha Beach. Hieronder is het gebied Les Moulins te zien rond Wn 65 (EASY-Green) en dat lokaal bekend staat als 'de Vallei van Ruquet'. Dit gedeelte is te vinden in St-Laurent-sur-Mer. Te zien is hoe de manschappen van de 2nd Infantry Division ('Indian Head') landinwaarts trekken. De situatie is niet veel veranderd sinds die dag. Het pad dat de troepen vanaf het strand de duinen invoerde is na die dag altijd gebleven. De R 667 kazemat bevat nog steeds het 5cm KwK kanon dat de eerste landingstroepen ongenadig bestookte.

De sector EASY-Green, vanaf Wn 65 en staat bekend als 'de Vallei van Ruquet'.

Keer na het bezoek aan Wn 65 terug naar het punt van
het grote monument van Omaha Beach in Les Moulins.
Vervolg u route, om het monument heen, over de boulevard
om naar Vierville-sur-Mer te gaan.

Op enkele tientallen meters links van het grote monument, hangt een kleine bronzen plaquette aan de zeemuur. Deze is daar geplaatst om de kleinschalige commando actie te herdenken welke onder de naam Operation Aquatint op dit strand en omgeving plaatst vond.

Deze kleine plaquette welke herinnert aan Operation Aquatint

Om de sterkte te onderzoeken langs de kusten die als landingstranden voor de Geallieerden konden worden aangewezen, was het nodig om met een kleine, zogenaamde Small Scale Raiding Force (SSRF), commando acties te ondernemen. Omaha Beach werd aangedaan op 13 september 1942, iets na middernacht, toen 11 commando’s nabij Les Moulins (het latere Wn 65) onder leiding van Major 'Gus' March-Phillipps hier aan land gingen. Al snel werden de mannen ontdekt en een vuurgevecht brak uit. Na de ongelijke strijd waren drie man omgekomen, waaronder Major March-Phillipps.

De drie graven van van de omgekomen commando's zijn te vinden
op de begraafplaats van de kerk van St.Laurent-sur-Mer

Na de gevechten werden vier commando's direct gevangen genomen, en vier anderen wisten in eerste instantie te ontsnappen, maar werden later ook gepakt, waaronder de Nederlandse commando Jan Helling (Jan Hollings). De plaquette is ter hoogte aangebracht waar Major March-Phillipps werd gevonden.

Voor het vervolg door de sector Omaha Beach
klik hieronder

GA TERUG