UTAH BEACH MUSEUM
(EN DE B-26 MARAUDER 'DINAH MIGHT')

Utah Beach Museum

In juni 2011 werd een nieuwe vleugel geopend van het Utah Beach Museum. Sinds de jaren zestig was aan het museum weinig of niets meer gedaan, tot twee broers uit de staat Texas, Verenigde Staten, in 2007 het museum bezochten.

De Martin B-26 Marauder 'Dinah Might'

De vader van de twee broers, Colonel David Dewhurst, was in de Tweede Wereldoorlog piloot op een B-26 Marauder bommenwerper bij het 553th Bomb Squadron, 386th Bomb Group, 9th Airforce. Op 6 juni, 1944, vloog Dewhurst, met reeds 85 missies achter zijn naam, als laatste zijn bommenwerper over het landingsgebied om Duitse posities te bombarderen. Drie minuten later kwamen de eerste grondtroepen aan land op Utah Beach. Dewhurst overleefde de oorlog maar kwam tijdens een auto-ongeluk in 1948 om het leven. In 2007 besloten, de toen 61 jarige, David Dewhurst Jr., de gouverneur van Texas, en zijn 60 jarige broer Gene Dewhurst, een bezoek te brengen aan Normandië om de plek te zien waar hun vader onder andere zijn missies had gevlogen. In het Utah Beach Museum kwamen ze, tot hun grote verbazing, de naam tegen van hun vader op een vluchtplan van de operatie. Door bemiddeling van het museum kwamen de broers in contact met een boordschutter die met hun vader had gevlogen.

B-26 Marauder, 41-31984 (RU-H) 'Good Buddie'
554th Bomb Squadron, 386th Bomb Group (van zuster squadron 553th)

De originele B-26 ‘Dinah Might’ (AN-Z) ging op 18 november 1944 verloren tijdens een missie naar doelen nabij de Duitse stad St. Wendel. Het toestel werd die dag niet door Dewhurst gevlogen, maar door een andere bemanning. Deze wisten trouwens allen per parachute het toestel te verlaten om vervolgens in Duitse gevangeschap te belanden.

De Martin B-26 Marauder

De dankbare broers besloten het museum financieel te steunen met twee miljoen dollar om het verouderde museum geheel op te knappen en een vleugel eraan te koppelen waar een vliegtuig in kon worden geplaatst. Niet zo maar een vliegtuig, maar een Martin B-26 Marauder bommenwerper. Met slechts enkele bewaard gebleven toestellen van dit type, wisten de broers de unieke B-26G, 44-68219 van het Musée de l’Air, Le Bourget voor vijf jaar te lenen voor het museum, met de hoop op een verlenging. De B-26G Marauder, die metaalkleurig in de Vrije-Fransen codering was uitgevoerd, werd geheel in de kleuren gebracht van de B-26B, 41-31576 ’Dinah Might’ van het 553th Bomb Squadron, 386th Bomb Group waarmee Col. Dewhurst had gevlogen.

De gerestaureerde LVT in het museum

Vanwege de B-26 is een belangrijk deel van het museum nu ingericht met betrekking op de bombardementen. Maar dankzij de gulle donatie konden ook enkele kwetsbare objecten van de ondergang worden gered, zoals de LCVP (Landing Craft, Vehicle and Personnel) en één van de twee LVT’s Buffalo’s die jaren voor de deur als blikvanger hadden gelegen. De LCVP kreeg een eigen ruimte in het museum, net als de geheel gerestaureerde LVT (Landing Vehicle Tracked). Het museum is duidelijk ruimer en overzichtelijker geworden, mede omdat één van de twee DUKW’s verdwenen is. De souvenirs winkel is ook veel ruimer en met een beter assortiment gevuld.

De LCVP (Landing Craft, Vehicle and Personnel) veilig onder dak

GA TERUG