ASSAULT BOAT TEAM
DE INDELING IN DE LCVP

Voor alle duidelijkheid, naast de LCVP werd ook de Britse uitvoering, de LCA, gebruikt door V Corps bij OMAHA Beach (in de sector DOG-Green en FOX-Green). Deze boten hadden een Britse stuurman (Coxwain). De LCVP had als bemanning een US Navy- of Coast Guard (Kustwacht) stuurman, met twee assistenten die onder andere de twee machinegeweren konden bedienen.

De Eerste Golf die zou landen op OMAHA Beach bestond uit 30 LCVP's en 18 LCA's waarin de 'Assault Boat Teams' werden binnengebracht. In de Eerste Golf van LCVP's bestond een 'Assault Boat Team' uit één compagnie in 6 landingsboten, plus één boot met het Hoofdkwartier aan boord. Iedere LCVP, of populairder 'Higgins Boat' genoemd door de Amerikaanse soldaat, had ongeveer 30 man aan boord (er waren regels (zie de indeling lager op deze pagina), maar deze werden hier en daar aangepast). Eén compagnie bestond uit 193 manschappen en zes officieren. In de zeven LCVP's om de compagnie te vervoeren, waren drie geweer pelotons, 35 man, verdeeld ondergebracht. Iedere LCVP had dus vijf geweer schutters aan boord. Dit geeft een vertekend beeld, want men zou kunnen denken dat de andere manschappen aan boord geen geweer droegen. Maar we moeten niet vergeten dat de basis van de eerste golf uit infanterie bestond, en deze dragen vuurwapens. Naast de vijf M1 Garand geweren, van het 'rifle team', waren er minstens veertien anderen met de M1 Garand en vijf met een M1 karabijn uitgerust.
'Boat Team Leader'

Linksvoor in de LCVP was de positie van de 'Boat Team Leader', in de rang van een officier. De persoonlijke bewapening bestond uit een M1 Carbine en een M1911A1 pistool. Daarnaast droeg hij op zijn lichaam een Mk-2A1 handgranaat, zeven rookgranaten in vier verschillende kleuren. Voor communicaties had de Boat Team Leader de beschikking over een SCR 365 radio.


M1 Carbine ---- M1911A1 pistool

1 X Mk-2A1 Granaat ---- 7 X rookgranaten ---- SCR 365 radio'Rifle Team' (5 man)

Voorin de LCVP, naast de 'Boat Team Leader', stonden vijf geweerschutters. Eén van de vijf geweerschutters had een granaatlanceer inrichting op zijn Garand geweer. Deze schutter had de beschikking over 10 'Geweer Rook Granaten'. In het Geweer Team, was één man voorzien van één of twee delen van een Bangalore Torpedo


5 X M1 Garand geweer, (waaronder 1 X granaatlanceer inrichting)

De M1 Garand granaatlanceer inrichting

Iedere Garand kon voorzien worden van een bajonet

5 X 2 Mk-2A1 Granaat, 5 X rookgranaten (elk één), 1 X M1938 Draadtang

In het Geweer Team, was één man voorzien van een Bangalore Torpedo'Wire Cutting Team' (4 man)

Achter de 'Boat Team Leader' en de vijf geweerschutters, stonden de vier man van het 'Wire Cutting Team' (draadknip team).


M1 Garand geweer

4 X rookgranaat, 2 X M1938 Draadtang, 2 X Bangalores (hieronder)
'BAR Team' (4 man)

Twee man in dit viermans team, waren voorzien van een BAR (Browning Automatic Machinegun). De assistenten van de BAR schutters hadden elk een Garand M1 geweer en een patroongordel voor de BAR. Dit team stond links en rechts achter het 'Wire Cutting Team'


4 X BAR magazine belt (patroongordel)

M1 Garand geweer'60mm Mortar Team' (4 man)

Het 60mm M2 Mortar Team (mortier team) bestond uit vier man. Een ieder droeg een deel van de mortier en de munitie.


3 x M1 Carbine en een M1911A1 pistool voor de schutter

M2 mortier plus 41 mortier 60mm mortier granaten in dit team'Bazooka Team' (4 man)

Aan bakboordzijde van de LCVP, achter het 60mm Mortier Team, stonden vier man van het 'Bazooka Team'. Deze kleine groep bestond uit twee schutters en twee laders.


2 X M1A1 Bazooka

2 X M1 Carbine (schutters), + 8 raketten (per man)

2 X M1 Garand geweer (laders), + 12 raketten (per man)'Flametrower Team' (2 man)

Dit tweemans team verzorgde ondersteuning met de vlammenwerper.


Flametrower M2A1, + M1911A1 pistool (voor de schutter)

1 X M1 Garand geweer (assistent)

6 X Mk-2A1 Granaat ---- 4 X rookgranaten'Demolition Team' (5 man)

Rechts achterin, als laatste team van vijf man, was het Demolition Team. Uitgerust met verschillende soorten springstoffen (TNT), ontstekers, lontkoord etc., hadden zij tot taak het opruimen van hindernissen op het strand.


5 X M1 Garand geweer

Demolition Team met hun 'atributen''Medic'

Achterin, nabij de 'Assistant Boat Team Leader', was de plek van de 'Medic' (hospik) van de sectie te vinden. Zijn enige 'wapens' waren scharen, veiligheidspelden en morfinespuiten.


De inhoud van de tassen van een US Medic, 1944
(foto: www.planetfigure.com)'Assistent Boat Team Leader'

Linksachter, stond de 'Assistant Boat Team Leader', de assistent van de 'Boat Team Leader'. Hij zorgde ervoor dat de laatste man ook van boord ging. Deze onderofficier (een zogenaamde NCO, Non Commissioned Officer) stond niet voor niets aan bakboordzijde, zo kon hij communiceren met de BTL, via handsignalen.


M1 Garand geweer

8 X Mk-2A1 Granaat ---- 2 X rookgranaten

Als alle manschappen aan boord van de LCVP zijn
kunnen ze richting Omaha Beach opstomen,...
KLIK HIERONDER