Robert F. Sargent
DE ANDERE 'CAPA',...

De Dozer tank #9 op EASY-Red
(Nogmaals 'foto 4' van Robert Sargent)

Centraal op deze foto van Robert Sargent is Dozer tank #9 te zien

Op de waadschachten van Sherman tanks zijn soms grote witte cijfers te zien. Volgens de schrijver Jonathan Gawne, van het fantastische boek 'Spearheading D-Day, American Special Units in Normandy', betreffen dit Dozer tanks. De nummers corresponderen met de 'Gap Team' nummering voor de sectoren die de Special Engineer Task Force (SETF) waren toegewezen. Iedere SETF 'Gap Team' had de beschikking over één Dozer tank en twee ondersteunende standaard Shermans (zonder 'rugnummer') met aanhanger waarin hulpmiddelen voor de 'Gap Teams' waren opgeslagen. De bekendste foto van zo'n 'genummerde' Sherman is te vinden op een foto van Robert Capa (zie foto hieronder).

Op deze foto van Robert Capa is de M4 Dozer tank '10' te zien

De foto van Capa toont aan dat de Dozer tank #10 op het goede punt is uitgezet, EASY-Red. Het is niet met zekerheid meer vast te stellen, maar het is mogelijk dat Dozer #10 is uitgeschakeld en dat manschappen er naast enige dekking proberen te vinden. Wat een slecht idee was, want zo'n tank trok enorm veel vuur aan van de Duitsers.

Dozer tank nummer '9'.

Eén van de bekendste foto's van Sargent is de foto waarop de mannen uit de LCVP zijn gestapt en wadende naar het strand optrekken. Centraal op het strand is een Sherman tank zichtbaar. Bij bestudering blijkt dit een Dozer tank te zijn, de Nummer 9. Het is niet duidelijk of de tank beweegt of stil staat. Wat wel duidelijk is, is dat de tank op het juiste strand is afgezet, EASY-Red. 'Gap Assault Team #9' stond onder commando van Lt. Lanterman. Dat de Dozer tank een 'rugnummer' op zijn waadschacht droeg, was een extra hulpmiddel voor de nakomende aanvals golven, zodat deze al reeds vanaf een grote afstand hun sector konden lokaliseren.

Centraal op de foto is de M4 'Dozer' tank nummer 9 te zien

Wat er van de tank en bemanning is geworden is onbekend, maar dat hij op de foto van Robert Sargent (nog) niet is uitgeschakeld, bewijzen onderstaande foto's waar dezelfde tank aan de vloedlijn is te herkennen, een foto waarschijnlijk genomen aan het einde van de 'Langste Dag'.

Dozer tank nummer '9' is zichtbaar centraal op de foto.
Is de Dozer tank hier bezig met opruimwerkzaamheden?

De zwaar overhellende LCT(A) 2273

Een dramatische voorbeeld van een LCT(A) Mk 5, de 2273, met twee standaard M4 Shermans met daarachter een Dozer tank, is hierboven afgebeeld. De #2273 helt gevaarlijk over naar stuurboord na een zware beschadiging opgelopen te hebben. Waarchijnlijk is deze ontstaan door een aanvaring met een obstakel of een ander schip, aangaande de breedte van de schade (de meeste bronnen spreken over schade door Duits vuur, maar treffers van Duits vuur tonen meestal gaten waar de granaat penentreerde, geen compleet uitgeslagen gangboorden). De #2273 is hier onder commando van commanded by Ensign Lloyd McVey. De LCT(A) 2273 had als doel EASY-Green waar de tanks ter ondersteuning van 'Gap Team' 1 en 2 moesten worden gelost. Ondanks de schade wist McVey de beschadigde #2273 naar de kust te krijgen en de tanks uit te laden. Toen het water, door eb, onder de landingsboot vandaan zakte, brak de verzwakte kiel van de #2273 doormidden (zie foto hieronder).

De gebroken LCT(A) 2273, maar heeft de tanks afgeleverd!

De Dozer tanks waren voor de 'Gap Teams' erg belangrijk. Met veel geplaatste obstakels hadden deze tanks weinig moeite om die te slechten, en aan de kant te schuiven. Het waren ook relatief veilige plekken om zich in op te houden, in ieder geval beter dan de open Bulldozers die ook al vrij vroeg op het strand werden gezet. De chauffeur van een Bulldozer zat open en bloot als een ware schietschijf zijn werk te doen. Kon een Dozer tank ook nog vuur uitbrengen op Duitse stellingen, onder de juiste omstandigheden konden ze in een korte tijd een vrije baan maken voor binnenlopende landingsboten. Maar Omaha Beach was geen ideale omstandigheid, voor geen enkel voertuig. Veel Dozer tanks werden in de verkeerde sector afgezet waardoor ook de 'Gap Teams' er weinig aan hadden. Tevens gingen verscheidene Dozer tanks verloren door 'verdrinking' als de LCT ze te ver uit de kust afzetten, of werden voor ze het strand bereikten al door Duits vuur uitgeschakeld.

Twee M4 Sherman Dozer tanks met waadschachten zijn zichtbaar.
Duidelijk zijn de nummers 14 en 5 te zien op het smalle strand van EASY-Red.

Hierboven zijn twee genummerde waadschachten te zien. Deze foto is ook genomen, later op de ochtend toen de vloed op haar hoogst was, op EASY-Red. Wat de nummers aantonen is dat niet iedere tank op de aangegeven plek gelost werd. Nummer 14 had als landingsplek de uiterste grens oostelijk op EASY-Red, maar #5 had als sector DOG-Red, bijna op de grens met DOG-Green, bijna vijf kilometer naar het westen!

Niet iedere Dozer tank was zo gelukkig om de wal te bereiken.
Deze Dozer is geborgen vóór de kust van Omaha Beach.
(In het Musée de Epaves sous-marines de Débarquement, Port-en-Bessin)

Maakte Sargent maar vier foto's?

Tot slot,... Het is verbazingwekkend dat er maar vier bekende foto's van Robert Sargent bij het grote publiek bestaan (en bij mij). Soms komt men een foto tegen die dezelfde uitstraling hebben als de bekende 'vier van Sargent'. Hieronder is zo'n foto afgebeeld. Deze is op de USS Samuel Chase genomen (herkenbaar aan de '26' op de LCVP). Toevallig ook het transportschip dat Sargent aan boord had. Deze foto is genomen door iemand met verstand van zaken. De manschappen die straks naar het strand worden gebracht, staan reeds in de LCVP die nu nog in de davits hangt. Als men de foto van dichterbij bekijkt, vallen enkele zaken op,...

Foto genomen op de USS Samuel Chase (APA 26).
Manschappen reeds in de LCVP, die nog in de davits hangt.
Is dit ook een foto van Robert F. Sargent?

Op de vergroting blijkt dit LCVP #26 te zijn

Hieronder ziet men verschillende kerels staan die een zogenaamd 'Assault Jacket' dragen. De standaard soldaat droeg de zogenaamde M-1928 'haversack' op zijn rug. Maar, naar Brits voorbeeld, die de Assault Jerkin hadden, ontwierp het Amerikaanse leger haar eigen versie. In het jacket konden in losse extra opgenaaide zakken verschillende zaken worden gestoken, zoals handgranaten en rookgranaten, maar ook voedsel en sigaretten,... Er werden 3500 van deze Assault Jackets uitgereikt aan de manschappen van de 1st- en 29th Infantry Division en deze werden verdeeld over de eerste golven die de stranden zouden bestormen. Zoals onderstaande foto aantoont, was het niet al te best ontworpen. Er waren gaten in gemaakt waardoor men 'iets' kon vastreigen. Maar die gaten zaten verkeerd, zelfs een veldfles moest met kunst en vliegwerk vastgezet worden (op de foto hangt de veldfles zelfs aan één haakje).

1. verschillende soorten camouflage netjes op de helmen
2. Assault Jacket, 3. M-1943 pioneerschop,
4. Onder de gaten is de opblaasbare zwemband te zien
5. Veldfles, 6. Gasmasker

Het Assault Jacket was geen groot succes. Er waren soldaten bij die het vest op het laatste moment niet namen, want het was vaak te krap, omdat men bij het maken geen rekening had gehouden met de dikte van het uniform en de opblaasbare zwemband die, volgens de foto, onder het vest werd gedragen.


Het is geen foto van Sargent (zover ik weet), maar er staan zoveel zaken op die nadere beschouwing rechtwaardigen dat ik deze hier toch aanhaal. Het is een foto die een andere 'grijs' toon uitstraalt dan de foto's van Sargent, en het is een foto welke alleen maar vragen oproept,... De dekopbouw en de soldaten aan boord (van de 1st Infantry Division) verraden dat de foto genomen is aan boord van de USS Samuel Chase.

Deze foto is waarschijnlijk aan boord van de USS Samuel Chase gemaakt

Opvallend op deze foto zijn de medics (hospikken) die assisteren bij de hijswerkzaamheden. Het zijn marine medics, en behoren dus tot de Chase haar bemanning die de terugkerende gewonden opvangen. De mannen aan de reling blikken naar beneden, waar een vaartuig gewonden aanvoert. Waarschijnlijk staan de manschappen rechts te wachten tot de gewonden aan boord zijn gebracht, opdat zij aan boord van het landingsvaartuig kunnen klimmen. Opvallenste medic is degene die de zware haak in positie houdt, deze heeft op zijn helm de nodige teksten geschreven: 'EDWARD, JERSEY, GUDEK'.

De medic met de opvallende teksten op zijn helmen,...

Een ander opvallend figuur is de soldaat helemaal rechtsonder in de hoek. Het is de enige soldaat met het logo zichtbaar van de 'Big Red One' op zijn schouder. Hiermee wordt bevestigd dat deze manschappen behoren tot de 1st Infantry Division. De bajonet van het geweer steekt in het linkerdeel van de 'haversack'. De soldaten in de foto zijn dus rechtshandig. Indien gewenst rijkt hij over zijn linkerschouder om de bajonet te grijpen en vast te zetten op de loop van zijn geweer. Op de borst het gasmasker (Gas Mask M5-11-7) in een zwarte synthetisch rubberen (neopreen) tas. Er zijn Lifebelts (zwembanden) rond een pakket aangebracht en dienen tijdelijk tot steun voor hun geweren en voeten,...

1. M 1903 Springfield geweer, 2. M1 Garand geweer, 3. Lifebelt (zwemband),
4. Het gasmasker (Gas Mask M5-11-7) in een rubberen 'neopreen' tas,
5. De bajonet voor het geweer, 6. Het logo van de 1st Infantry Div. (Big Red One)

Er zijn twee types geweren zichtbaar in deze foto, de M1 Garand en de M1903 Springfield. Het was de bedoeling dat de sneller vurende M1 Garand de M1903 zou vervangen, maar er waren nog te weinig geproduceerd waardoor de M1903 langer in gebruik bleef. De M1903 werd ook door de scherpschutters van het Amerikaanse leger gebruikt.

Boven: M1903 Springfield, daaronder: de M1 Garand
(foto's: https://commons.wikimedia.org/)

Net als bij de Robert Capa foto's, zullen bovenstaande opmerkingen bij de foto's van Robert Sargent de nodige reacties oproepen. Ik kijk ernaar uit om andere en wellicht nieuwe inzichten te krijgen waargenomen door bezoekers van deze pagina's. Ook dit is, net als de pagina's van Capa, een doorgaand project,...


Om terug te keren naar de startpagina
van OMAHA Beach klik hieronder

OF


VOOR CONTACT MET AUTEUR PIETER JUTTE
KLIK HIER
© www.strijdbewijs.nl 2001-2020

GA TERUG