Bunkers aan de
Baie de Bourgneuf

Tussen Bourgneuf-en-Retz en Beauvoir-sur-Mer
(Google Earth)

Tijdens het onderzoek rond St-Nazaire kwamen we verschillende objecten tegen die herinnerden aan de oorlog. De leukste verrassingen zijn altijd die complexen waar men zomaar tegen aanloopt waar men het bestaan niet van wist. Eén van deze kleine complexen vonden we bij toeval in een hoek van een dijk tussen Bourgneuf-en-Retz en Beauvoir-sur-Mer (richting Ile de Noirmoutier).

De twee noordelijke bunkertjes
die duidelijk verder uiteen liggen dan de westelijke bunkertjes

De lokatie is te vinden globaal 4 kilometer noordwest van Bouin. Deze hoek staat lokaal bekend als 'Pointe de Poloux'. Als u de kustweg volgt (het is even zoeken om deze te vinden in de wirwar van polderweggetjes) die uit een dijk bestaat, dan komt u op een gegeven moment een parkeerplaats annex picknick plek tegen waar de dijk een bijna haakse hoek maakt (zie ook de 'Google Earth' foto bovenaan op deze pagina).

rechts één van de twee noordelijk bunkertjes,
op de achtergrond de westelijke bunkertjes

Hier zijn vier betonnen Vf 1b bunkertjes te vinden met op de hoeken een Tobruk. Bij beschouwing zijn de bunkers niet meer dan een kamertje die te betreden zijn via een kleine corridor. Op het dak zijn aan de voorzijde, op de corridor, een schoorsteen of ventilatiegat te vinden welke met open betonijzer is afgedekt zodat er geen zaken naar binnen geworpen kunnen worden. Meest in het oog springende op het dak van de bunkertjes zijn de twee gaten boven de ‘kamer’. Opvallend is dat het gat achterin vierkant is, en het gat centraal op de bunker rond.

Het dak met de schoorsteen en de twee openingen
met hieronder details van de gaten (links het vierkante, rechts het ronde)

Een tekening en foto zeggen meer dan breeduit iets proberen uit te leggen via woorden. De tekening hieronder van de locatie is NIET op schaal. De twee rechter (noorden) bunkertjes staan verder uit elkaar dan de twee aan de westkant. Opvallend is dat de rechtse bunker aan de westzijde een extra ruimte heeft (aan de linker(zuid)zijde van het bunkertje). Ik neem aan dat dit de commandobunker is geweest. In het midden van de knik van de dijk zijn sporen te vinden van beton. Hier zou, volgens lezers van deze site, een kanon hebben gestaan, waarschijnlijk een 5cm KwK.

Globale situatie ter plekke (niet op schaal)
De inzet is een vergroting van een Vf 1b bunkertje
(de tweede van links heeft een extra kamertje)

Vanwege dat er niets over dit complex te vinden was, plaatste ik een verzoek voor info op deze pagina. Op 5 augustus 2010 kwam er een antwoord uit Den Haag, van Jan Freekenhorst (www.festungeuropa.nl):

Gebouwd zouden zijn op deze locatie :
4 maal Vf 1b (Wellblech type voor manschappen)
2 maal Vf 58c (Tobruk)
1 maal 600b (Open bedding voor een 5cm KWK kanon)
Ook is er waarschijnlijk een opstelling geweest voor een 7,5cm veldkanon.

Volgens Freek heeft deze stelling geen bouwnummer gekregen omdat er geen St bunkers zijn gebouwd in deze afgelegen hoek.

De twee zuidelijke Vf 1b bunkertjes, met vooraan de commandobunker

De stelling is waarschijnlijk bezet geweest met ongeveer 16 Duitse soldaten (vier per bunker), voor de bediening van de wapens in de twee Tobruks, het 5cm KwK en het 7,5cm veldkanon. Waar het veldkanon ooit heeft gestaan is niet meer te vinden, maar zal globaal ergens centraal in het complex hebben gestaan. Tegenwoordig is het een populaire parkeerplaats voor campers en forensen. Voor het gebruik van de afbeelding van 'Google Earth' (bovenaan) moest ik zo'n 30 voertuigen, die mij stoorden, verwijderen,...

Klik op onderstaande foto om naar Noirmoutier af te reizen:

GA TERUG