DE SHERMAN TANK
Een ontmoeting door de jaren heen

Ram II Cruiser Tank
- Cavalarie Museum, Amersfoort -

De Ram II in het Cavalarie Museum, Amersfoort

Deze tank heeft zoveel raakvlakken met de Sherman tank dat deze niet mag ontbreken. De Ram Cruiser Tank werd ontwikkeld en gebouwd in Canada. Samengesteld uit een mix van Amerikaanse en Britse ideeŽn is het nooit een succes geworden en heeft als zo danig nooit actie gezien. De Ram I Cruiser Tank was uitgerust met een 2 ponder kanon. Van de Ram I werden er 50 gebouwd. De opvolger van de Ram I, de Ram II, werd uitgerust met het 6 ponder kanon. De Ram II kreeg in eerste instantie, van het Amerikaanse leger, de aanduiding Medium Tank M3 (Canadian) maar dit werd later herzien in M4A5. Er werden van de Ram II in totaal 1899 gebouwd bij de Montreal Locomotive Works voor de productie stopte in de zomer van 1943.

De Ram II in het Cavalarie Museum heeft een 'dummy' kanon

In Nederland was de Ram II de eerste na-oorlogse tank, waarvan er 22 werden aangeschaft. Maar het concept was toen al technisch achterhaald. Naast enkele koepels die bewaard zijn op verschillende locaties in Nederland, is er een complete Ram II te vinden in het Cavalarie Museum in Amersfoort. Het betreft hier een zogenaamde Ram-OP (Observation Post), voor artillerie waarneming, en is waarschijnlijk de laatste Ram-OP in de wereld. Om meer ruimte in de koepel te hebben was het kanon verwijderd en was een nep-kanonsloop geplaatst.

Bij de Ram II zou men de 'Canadian Dry Pin' tracks verwachten,
maar er blijken T51 tracks aangebracht te zijn die op M4 bogies draaien


Canadese pantser eenheden trainden met de Ram II Cruiser Tank in Groot BrittanniŽ om zich voor te bereiden op de landing in Europa, maar voor D-Day begon werden de Ram tanks ingewisseld voor de M4 Sherman tank. Hiermee kwamen heel veel Ram II tanks vrij om deze aan te passen voor een bepantserde personeelsvervoerder. De koepels met de 6-pdr kanonnen werden verwijderd samen met de nu overbodige munitierekken. De eerste Kangaroos kwamen in september in NormandiŽ aan.

Ram Kangaroo
- Mill, Noord Brabant -

In het plaatsje Mill in Noord Brabant is een bewaard gebleven Ram Kangaroo te vinden. Deze is in 1992 door het Bovington Tank Museum geborgen van de Salisbury Plain Training Area in Engeland. In februari 1993 kwam de Kangaroo naar Nederland om gerestaureerd te worden bij Scorpios in Beuningen. Op 25 april 1995 werd de gerestaureerde Kangaroo in Mill geplaatst. Om ongelukken te voorkomen is de open koepelring afgedekt met een stalen plaat.

De Ram Kangaroo is te vinden aan de Langeboomseweg in Mill.
Het staat er ter nagedachtenis aan de 1st Canadian Armoured Carrier Regiment,
welke was opgericht in Tillburg, augustus 1944.

De Stichting Myllesheem, de lokale historische organisatie van Mill, wilde graag het feit herdenken dat de 1st Canadian Armoured Carrier Regiment in oktober in Mill gestart was. De gemeentelijke archivaris Henk Christiaans werd de motor achter het plan, en er werd contact gezocht met 'Mister' Sherman tank, Hanno Poelstra. Hanno schakelde al zijn contacten is, en het eind resultaat is nu te bewonderen.

Het .30 machinegeweer

De aparte luchtinlaat welke alleen op Kangaroos is te vinden
(daarachter is nog een stukje van de afdekplaat te zien over de koepelring)

De voorzijde (boven) en de achterzijde (onder)

Deel van de herdenkings plaquette's


Deze pagina's zijn constant aan
aanvullingen en aanpassingen onderhevig