DE SHERMAN TANK
Een ontmoeting door de jaren heen

De M4A2 Sherman tank
- La Croix Médavy, Frankrijk -

Het Franse leger maakte volop gebruik van de M4A2 tijdens de opmars door Frankrijk in 1944. Naast de M4A2 in Ecouché, (volgende pagina) die vrij eenvoudig te vinden is, zijn er ook nog twee andere M4A2's die een stuk lastiger zijn te vinden. Deze twee staan ook een stukje zuidelijker in Normandië. De verst gelegen M4A2 Sherman van deze twee is op het grote kruispunt, (hoofdwegen D26 en D226) met de naam La Croix Médavy, (met een navigatiesysteem waarin coördinaten gezet kunnen worden, wordt het een stuk eenvoudiger: GPS 48°33’0.45” N, 0°2’53.87” O ).

Na 12 augustus 1944 zochten Duitse troepen van 5 Panzer Division hun toevlucht in de bossen van Ecouves. Hier trachtten de Duitsers zich te hergrouperen, om te voorkomen dat ze omcirkeld zouden worden. De Franse 2nd Armoured Division nam Alençon in, om vervolgens richting Ecouché en Argentan op te rukken, als een speerpunt in het Duitse front. Hiertoe werden wegen door en langs de bossen genomen door vier Franse aanvalsgroepen; Billotte, Dio, Langlade en Roumianzoff, waarmee voorkomen werd dat de Duitsers optimaal konden reorganiseren. Deze manoeuvre door de 2nd Armoured Division, onder leiding van General Leclerc, uitgevoerd, bracht hen in de rug van Duitse 2 Panzer Division, waarbij de Fransen het hoofdkwartier vernietigden. Ondersteunende eenheden van 2 Panzer Division, zoals ambulances, sloegen op de vlucht.

De M4A2 'Valois' van de Franse 2nd Armoured Division

Het monument ter herinnering aan de gevechten in deze bossen, is de M4A2 'Valois'. Deze Sherman tank van de 12th African Chasseurs had positie gekozen op het hoogste punt in het bos. In de vroege ochtend van 13 augustus, om 05.45 uur kreeg 'Valois' enkele Duitse granaten te verwerken ter hoogte van de kruising Bois-Mallet. Twee Franse bemanningsleden kwamen om het leven.De gehele dag waren er schermutselingen met 9 Panzer Division, welke de Franse gevechtsgroep Langlade de gelegenheid gaf door het Ecouves bos te trekken en richting Montmerrei.

De locaties waar 'Valois' is getroffen, waarbij vooral de treffer onder
de kanonsloop, die krom is, opvallend is (zie ook hieronder)

De M4A2 'Valois' ziet er na meer dan 70 jaar in de bossen opvallend goed uit. Alleen aan de voorzijde zijn treffers zichtbaar van Duitse granaten. Meest opvallende treffer is die aan de onderzijde van de loop is geslagen en afgebogen, waarbij de kanonsloop kromgetrokken is. Door de positie van de schade vraag je je af, hoe het vuur op deze tank verlopen is. Er zijn drie treffers aan de voorzijde te zien, plus die de loop van het kanon schampte. Het lijkt erop dat de koepel, en het kanon, naar links stond gericht toen de eerste Duitse granaat de tank trof onder de kanonsloop. Hierop zou de bemanning de koepel hebben gedraaid, terug naar de voorzijde. Men kon door de schade aan de loop geen tegenvuur uitbrengen. Maar het was toch te laat, de Duitser was ingeschoten, en de andere granaten gingen onder in de koepel en de romp binnen.

De 'pistol port' ontbreekt aan deze koepel (serienummer: 1047)

Eén van de achterdekroosters is verdwenen

De aflopende achterzijde van de koepel wordt een 'low bustle' genoemd (D50878)
Hieronder een voorbeeld van een 'high bustle' (onderdeelnr. D50870 of D78461)

De M4A2 Sherman tank
- Saint Christophe-le-Jajolet, Frankrijk -

De volgende M4A2 welke nagenoeg op de plek staat waar ze werd uitgeschakeld, staat in de buurt van Saint Christophe-le-Jajolet aan een klein landweggetje, de D745, GPS 48°38’59.96” N, 0°1’18.55” O .

De M4A2 'Keren' nabij Saint Christophe-le-Jajolet

Deze M4A2 is vernoemd naar één van de eerste steden die door de Fransen werd bevrijd, Keren, in Eritrea, toen een voormalige provincie van Ethiopië. De tank behoorde tot de 1e Comp., 501e Régiment de Chars de Combat, welke onder het commando viel van Roger Denormandie.

Op 12 augustus 1944 werd de M4A2 'Keren' getroffen door een Duitse granaat, aan de rechterzijde van de koepel. De inslag doodde op slag de drie man in de koepel. Hierop is de tank in brand gevlogen welke nagenoeg alle rubber op de loopvlakken deed verbranden. Van enige brandaanslag is geen spoor te vinden, want de tank is over de jaren regelmatig geschilderd (al kan er onderhand (2015) wel weer een kwast verf overheen).

De plaats waar de anti-tank granaat naar binnen ging,...

Alle rubber is van de loopvlakken gebrand,....

Enkele herinneringsstenen zijn naast de tank geplaatst,...

Op deze grote steen staan de drie omgekomen bemanningsleden,...
Pierre Brédiget, Joseph Omné, Jacques Tubert

Links van de grote steen, liggen twee andere stenen,
volgens de beschrijving liggen hier twee man naast de tank begraven,...
Het blijkt de as te zijn van kolonel Robert Abraham en adjudant Louis Fouant,
de beide overlevenden van deze tank die respectievelijk in 2004 en 2008 overleden

Het rotor schild van het 75mm kanon is van het vroege type

Het kanonschild (constructienummer 'D50880'), heeft serienummer '2982'

Het differentieel pantser (constructienum. 'E4186', serienum. '1061') is gemaakt bij
Union Steel Casting, A Division, Blaw-Knox Company, Pittsburgh, Pennysylvania
(onder sub-contract van Buick (BU))

Nabij 'Keren' staat een 'Liberty Road' zuil

De drie omgekomen bemanningsleden zijn gezamelijk begraven
op de begraafplaats naast de de kerk van Saint Christophe-le-Jajolet

Klik hieronder
om naar de volgende M4A2 te gaan