DE SHERMAN TANK
Een ontmoeting door de jaren heen

De M4 Sherman
- Wibrin, BelgiŽ -

De M4 Sherman tank in Wibrin (gefotografeerd in 2009)

In het dorp Wibrin, in de Belgische Ardennen, staat een halve M4 Sherman tank. De achtergrond van de tank was voor mij jarenlang in nevelen gehuld. Na een tip van Antoine Legat, die mij op een website wees, kan ik het volgende met u delen:
Pfc Hans Herost, een bemanningslid van een Duitse PzKpfw V, Panther tank van de 116th Panzer Division verklaarde betrokken te zijn geweest bij het uitschakelen van deze tank. Via een veld werd Wibrin bereikt, en vanaf 1000 meter afstand werd de Sherman tank waargenomen. Deze M4 Sherman tank was waarschijnlijk van een regiment van de US 42nd Armored Division die de 84th Infantry Division ondersteunde. De Panther die naast Herost optrok vuurde als eerst een granaat af op de tank. Maar dat schot ketste af op het opgelaste stuk pantserstaal dat de chauffeur extra moest beschermen. De afgeketste granaat sloeg tegen de kanonsloop van de Sherman die deze beschadigde. Toen de schutter in de Sherman zijn schot afgaf, bleef de granaat steken en ontplofte in de loop (welke schade duidelijk nog te zien is). De volgende twee Duitse granaten troffen de Sherman op en nabij dezelfde pantserplaat, en vonden hun weg naar binnen. We kunnen aannemen, als de chauffeur op zijn plek heeft gezeten, deze is omgekomen.

De 'geŽxplodeerde' loop van het 75mm kanon

Hoeveel slachtoffers er zijn gevallen in deze tank vertelt het verhaal niet. Wat wel opvallend is, is de kleine groep van inslagen die vanaf een kilometer zijn afgegeven, een bewijs wat een geweldig kanon er in de Panther zat. Ik heb enige tijd gedacht dat het een M4A2 betrof, maar de Amerikanen opereerden niet met dat type in Europa. Het betreft hier een versie van de M4. Ik heb ook lang gedacht met een M4A3 (Early) van doen te hebben. Verwarring werd ingegeven door de opgelaste pantserplaten op de zijkant van de romp en op de rechterhoek van de koepel. Maar omdat de achterzijde verwijderd is, met het 'give-away' motordek, kan men zich snel vergissen. Maar de uitbouw aan de voorzijde van de tank, op de positie van de chauffeur en assitent-chauffeur geven de oplossing. Ford bouwde de M4A3 met rechthoekige uitbouwen. De andere producenten van de M4 en en de M4A2 Shermantanks, hadden op de hoeken van de uitbouw een schuin facet aangebracht. We weten dat de M4A2 niet opereerde in Europa, dus dan blijft de M4 over.

Granaatinslagen in de Sherman van Wibrin

Er blijft altijd enige onzekerheid bestaan bij deze getuigenverklaring, aangezien deze eenzijdig is en vanuit waarneming vanaf een afstand van 1000 meter. Wat wel met zekerheid vastgesteld is, is dat onder leiding van de plaatselijke pastoor, de bevolking in 1950 de tank uit handen van de sloper heeft gered. De laatste was al druk doende met snijbranders de tank te reduceren.

Zoals bij veel Shermans in 1944, was de 'pistolport' dicht gelast

Doordat de tank nu voor de helft ontmantelt is, is het mogelijk om een Sherman tank van binnen te bekijken en zich te verbazen over de dunne wand van de koepel die weinig bescherming bood tegen Duitse granaten. In de romp stond jarenlang de vreemde tekst: '16 januari 1942 - Dec. 1945'. Ondanks naspeuringen en suggesties van lezers, is het nog steeds een raadsel voor mij.

Overal sporen van de sloper zijn snijbrander,...
Vaag is het logo van General Steel nog zichtbaar achter op de koepel

Een tekst in de M4 die veel vragen oproept,...

Jaren lang stond de Sherman tank langzaam weg te rotten, en zakte in de grond. Maar gelukkig greep men op tijd in, en werd er een opknapbeurt gegeven aan de Sherman. Begin 2010 werd de M4 weer teruggeplaatst op zijn plek. De tank was ontdaan van de roest en had een olive-drab kleur gekregen. De binnenzijde was geheel wit geschilderd. De 'verkeerde' data was ook weer aangebracht. Als iemand weet waarom er 16 januari 1942 aan de binnenzijde staat,.. (en december 1945 toen de oorlog al een half jaar achter de rug was), ik hoor het graag.

De M4 Sherman tank na de 'restauratie' in 2015

De M34A1 ophanging (met breed schild) met het 75mm M3 kanon

Ook de 'vreemde' tekst is weer teruggekeerd,...

Het 'pijpje' bovenin de koepel is de schietbuis voor een M3 rookgranaat

De plaats van de chauffeur,...

De transmissie zonder de behuizing

Het 75mm M3 kanon

Klik hieronder
om naar de volgende versie
van de Sherman te gaan;
de M4 Composite (Hybride)

GA TERUG