MIJN PERSOONLIJKE TOP 50
Van Militaire Vliegtuigen


Inleiding

Lijstjes zijn altijd leuk om te maken. Iedereen heeft zijn of haar eigen mening als het om 'top' posities gaat. Zoveel mensen, zoveel smaken. Op muziekgebied zou mijn 'Top-50' er heel anders uit zien dan die de hedendaagse jeugd zou invullen. Ook films hebben hun eigen lijstjes van voorkeur, en auto's, de politiek kent haar dalers en stijgers,… de lijst is onuitputbaar, zoveel lijstjes zijn er in de wereld. Ook op het gebied van vliegtuigen zijn er lijstjes samen te stellen. Maar welk criterium gebruik je daar bij; de snelste, de meest gebouwde, de mooiste,…? Hieronder heb ik mijn eigen persoonlijke Top-50 samengesteld van militaire vliegtuigen die sinds eind jaren 30 van de vorige eeuw een revolutie betekenden in de luchtvaart. Ik hanteer verschillende criteria bij die voorkeur. De ene keer is dat schoonheid, de andere keer doeltreffendheid (letterlijk en figuurlijk), dan weer betrouwbaar of populair door vliegeigenschappen. Het is niet bedoeld als discussiestuk, maar puur mijn persoonlijke mening.

Om meer te weten te komen over het toestel in mijn lijst, klik op de foto van het toestel of de positie-nummering. In de loop van mijn bevindingen en herdenking, kan de positie gaan verschuiven.

VLIEGTUIGEN DIE DE TOP 50 NIET HAALDEN
DE TIPPARADE IN WILLEKEURIGE VOLGORDE:


Nummer 50
Fokker G-1

Op nummer 50 staat het enige vliegtuig in deze lijst van Nederlands fabrikaat, de Fokker G-1. Het was een revolutionair toestel, met dubbele staartbomen, voor haar tijd. Dat ze op de 50ste plek staat heeft te maken met het feit dat ze zich niet echt heeft kunnen bewijzen tegen de Duitse jagers. Er waren te weinig luchtwaardig om een echte vuist te kunnen maken tegen de Luftwaffe. Ook dat het toestel nagenoeg geheel uit hout gebouwd was, terwijl aluminium toch de opgang maakte in de luchtvaartwereld, is geen pluspunt. Verder was de snelheid niet echt indrukwekkend. Maar de vliegkarakteristieken en haar mooie vormgeving doen haar terecht verschijnen in mijn lijstje.


Nummer 49
Vickers Wellington

Lange tijd was de Wellington niet eens in de Tip Parade. Tot ik mij ging verdiepen in deze bommenwerper. Met bijna 11,500 gebouwde exemplaren, verschillende varianten, en gedurende de gehele oorlog geproduceerd, werd het type ook gebruikt voor allerlei experimenten, van radar ontwikkeling tot gebruik als testbed voor de eerste straalmotoren. Ook uit het oogpunt van propaganda bleek de Wellington belangrijk, want het toestel werd ook gebruikt in enkele belangrijke speelfilms tijdens de oorlog. Dus, van niks op 49 is een goed begin,...


Nummer 48
McDonnell Douglas A-4 Skyhawk

Op nummer 48 een vliegtuig dat enorm geliefd was onder haar piloten. De 'Scooter' was een kleine, snelle aanvals bommenwerper. Ze werd veel ingezet tijdens de Vietnamoorlog. In 1982 werd het de schrik van de Britten, tijdens de Falklandoorlog. Het toestel was een verkoopsucces wereldwijd en verdient misschien wel een hogere plaats dan deze, maar persoonlijk vind ik plaats 48 voor 'The Mighty Midget' een mooie plek om op binnen te komen.


Nummer 47
Curtiss P-40, Hawk-series

Je kan wel een vervaarlijke haaienbek op je motorinlaat schilderen, afschrikwekkend wordt je pas als je ook de aangenomen houding kan waarmaken. Helaas voor de P-40 bleef het altijd achter de feiten aanhollen. Maar tot de P-51 Mustang zich aandiende, haalde de P-40 de heetste kolen uit het vuur. In de handen van competente piloten was het een tegenstander om rekening mee te houden. De geschiedenis heeft geleerd de P-40 op haar waarde te schatten, en dat doe ik door haar op 47 te zetten!


Nummer 46
Consolidated B-24 Liberator

Op nummer 46 één van de belangrijkste bommenwerpers uit het arsenaal van de USAAF en haar geallieerde partners, de B-24 Liberator. Ze moest altijd in de schaduw van de B-17 staan, maar dat was niet altijd terecht,... er zijn er veel meer van gebouwd dan de B-17, en ze opende het Europese bombardementoffensief voor de Amerikaanse USAAF. Toch op nummer 46, maar dat vanwege haar niet al te beste prestaties, zoals onhandelbaar tijdens formatie vliegen op grote hoogte, en slecht mee te manoeuvreren.


Nummer 45
Bristol Beaufighter

Een vliegtuig voor de moedige piloot. Van de zijkant beschermd door de motoren, maar van voren slechts een dun plaatje aluminium. De Beaufighter was beslist geen snel vliegtuig, maar de vuurkracht die het naar de vijand bracht was enorm. Niet alleen als nachtjager, maar ook bestoker van gronddoelen en schepen bracht het dood en verderf,… De Japanners hadden groot respect voor de Beaufighter en gaven het de naam Whispering Death.


Nummer 44
Saab Viggen

Een geweldige jager, deze Zweedse schone met haar deltavleugel en canards. Het sprak ook tot de verbeelding in Nederland begin jaren zeventig van de vorige eeuw, toen men naar een vervanger zocht voor de F-104 Starfighter. De hoofdprijs ging toen naar de F-16, maar alleen al de competitie waar ze in zat geeft haar recht op een plaats in de Top 50, in dit geval nummer 44!


Nummer 43
Northrop F-89 Scorpion

Eén van mijn eerste modelvliegtuigjes was ooit de F-89 Scorpion. In die tijd werden modelletjes door mij met Bizonkit in elkaar 'geplakt' en niet beschilderd. Sinds die tijd bleef het toestel altijd met een nostalgie mij achtervolgen. Het is beslist niet de beste onderscheppingjager geweest, en was duidelijke een vliegtuig uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het hoorde misschien eerder thuis in sciencefiction B-films uit die jaren, dan een vliegtuig waarvan verwacht werd dat het atoombom-bommenwerpers uit het 'verderfelijke communistische Soviet Unie' zou kunnen tegenhouden. Gelukkig is het toestel hierop nooit daadwerkelijk getest.


Nummer 42
Republic P-47 Thunderbolt

Het was een enorm zware jager voor zijn tijd, de zwaarste eenpersoons jager tot dan toe ontwikkeld, maar vol met de laatste ontwikkelingen. Het hield een ware slachting onder de vijandelijke vliegtuigen, zowel in de lucht als op de grond. Je kunt er over redetwisten of het een 'mooi' vliegtuig was, één ding is zeker, het was een efficiënte! Daarom hoort ze in de Top 50 thuis, bij mij op nummer 42.


Nummer 41
Focke-Wulf FW 190

De Focke-Wulf op 41 lijkt op het eerste gezicht een lage plaats in te nemen. Het is een geweldige jager, perfect vormgegeven, dodelijk in de juiste handen. Maar het was niet onoverwinnelijk en vertoonde toch ook haar tekortkomingen. Op veler verzoek van mijn lezers ben ik overstag gegaan en heb een plek voor de FW 190 gevonden, en in mijn persoonlijk voorkeur vind het een plaatsje op nummer 41.