DUPLEX DRIVE TANKS
OP OMAHA BEACH

Op 27 januari 2012 vond ik opeens op het internet een openbaring, en dat zou leiden tot een nieuwe up-date. In België, bij de firma Resicast, was een 1/35 model verschenen van een M4A1 DD Sherman tank. Hierin waren de details verwerkt van het uitlaatsysyteem tot aan de aansluiting van de 'schoorsteen'.

De Duplex Drive modelkit van Resicast
(de schroeven zijn verkeerd omgeplaatst)

Toch een opmerking aangaande de kit. Als men de draairichting van de schroeven, aan de achterzijde, vergelijkt met de DD tanks welke bewaard zijn gebleven in Musée de Epaves sous-marines de Débarquement (foto hierboven), tussen Bayeux en Port-en-Bessin, dan draaien de schroeven van het model de verkeerde kant op (ze zijn door de modelbouwer verwisseld).

Hiermee leek de speurtocht bijna ten einde te komen,... nu nog een foto van de 'real-thing'. Tot die tijd moest ik het voornamelijk doen met de fraai gebouwde DD tank die hieronder is afgebeeld. Ter illustratie gebruik ik foto's van modelbouwer Emilien Pépin van 'EL DIABLO MODEL'.


Langzaam aan druppelden er meer details en aanvullingen in mijn mailbox. Van Harald Melis kreeg ik een link naar een Franse website welke uitgebreid aandacht besteedde aan de DD tank, en met name de DD's gebruikt door de Amerikanen, de M4A1 versie. Hier kwam ook aan het licht dat tijdens de landingen in Italië de Amerikaanse DD tank in plaats van een 'schoorsteen' een extra stuk canvas overdwars achter de koepel had, om de schadelijke uitlaatgassen weg te leiden van de koepel en de bemanning.

Duidelijk is het extra canvas scherm achter de koepel te zien bij deze DD tank
in Zuid-Frankrijk tijdens Operation Dragoon

Inzet van de DD tanks van de
US 743rd en 741st Tank Battalion op Omaha Beach

DD TANK EENHEID DOG-GREEN
LANDING CRAFT TANK (Mk 4)
743rd TB Company B (16 aan land)
LCT-535, LCT-586, LCT-587 & LCT-589
DD TANK EENHEID DOG-WHITE
743rd TB Company C (16 aan land)
LCT-588, LCT-590, LCT-591 & LCT-713
DD TANK EENHEID EASY-RED
741st TB Company B (3 geland, 13 gez.)
LCT-537, LCT-599, LCT-600 & LCT-603
DD TANK EENHEID FOX-GREEN
741st TB Company C (2 geland, 14 gez.)
LCT-549, LCT-598, LCT-601 & LCT-602

Eén van de zestien LCT's (Mk 4) die de DD tanks naar Omaha Beach brachten
(Dit is LCT-537, één van vier die tanks van 741st TB, B Comp. aan boord had)

Via verschillende kanalen kwam opeens een foto mijn kant op waarop twee DD tanks schijnbaar op Omaha Beach te zien zijn. Ik vergeleek de situatie met de foto's genomen door Robert Capa, en dit leken in eerste instantie dezelfde DD tanks, mede vanwege een opvallend lichtgekleurd object aan de achterzijde bij de linkse DD tank. Opvallend is ook dat deze DD's ook toevallig samen vertrokken vanaf één punt, net als op de foto's van Robert Capa. Zijn deze twee aan komen 'zwemmen', of uit een LCT aan land gezet? Voor dat laatste lijken er mij iets teveel hindernissen in het water te staan. Ze zullen vlak voor de hindernissen in zee zijn gezet, en op eigen kracht langs de hindernissen gegaan. De foto is genomen vanaf een LCI, welke later naar het strand kwamen dan de eerste golven met LCVP's (voor meer over de landingsvaartuigen KLIK HIER). Maar het belangrijkste detail zijn de neergelaten canvasschermen en de duidelijk omhoog gerichte 'schoorstenen'! Volgens de Franse website http://omahabeach.vierville.free.fr is deze bewuste foto genomen vóór de sector DOG-White, vanaf de LCI(L) 91. Dit zouden dus twee van de DD's zijn die rechtstreeks op het strand zijn gezet.

Op deze foto, genomen vanaf een LCI (91?), waarop twee andere DD tanks staan.
(Dit is zou volgens Franse bronnen DOG-White zijn)

De situatie wordt, zou je kunnen denken, nu wel steeds duidelijker,... maar is dat echt zo? Zoals hoger op deze pagina aangetoond, waren er in de sector Easy-Red drie DD tanks actief, en in de sector Fox-Green kwamen twee DD tanks het strand op. Op de al vaker aangehaalde foto's van Capa zijn twee DD tanks te zien (hieronder). Waarvan één een opvallende witte 'cirkel' (reddingsboei?) aan de rechter achterzijde voert.

Op deze foto van Robert Capa zijn ook twee DD tanks zichtbaar

Nu is er weer een voor mij nieuwe foto opgedoken, welke later is genomen dan die Capa heeft geschoten. Deze foto (hieronder) is ook genomen vanaf een LCI, en wederom is dezelfde DD te zien (met de witte 'cirkel'). En hier wordt ook duidelijk het verschil getoond tussen de twee uiteen rijdende DD tanks en de twee 'Capa' DD tanks. De laatste hebben hun canvas schermen aan de voorzijde laten zakken, maar aan de achterzijde blijven die omhoog. Terwijl de twee DD tanks genomen vanaf de andere LCI de canvas schermen geheel hebben laten zakken. Dit zouden dus twee DD tanks zijn die op DOG-White zijn geland vanuit een LCT.

De foto, genomen vanaf een LCI, waarop dezelfde DD tanks staan als bij Capa

Bovenstaande foto is niet veel later genomen dan die van Robert Capa, wat men zou kunnen opmaken uit het feit dat de Sherman met de waadschachten en kleine aanhanger nu naast de twee DD tanks staat. Maar bij nadere beschouwing, valt ook op dat de linkse DD tank verder staat dan op de foto van Capa. Op de foto van Capa komt de linkse DD tank juist uit het water gereden? De DD tank rechts van die met de 'witte cirkel', daarvan lijkt nu het canvas scherm beschadigd en lijkt er een rookwolkje uit de schoorsteen te ontsnappen.

Zoek de verschillen; links DOG-White, rechts EASY-Red

En zo kunnen we concluderen dat twee ogenschijnlijke bij elkaar horende foto's genomen van de LCI's in verschillende sectors zijn genomen. Bij bestudering is ook te zien met twee verschillende LCI's van doen te hebben. Verder is de omgeving, waarin de uiteen rijdende tanks zich bewegen, vrij schoon is, terwijl op de andere foto's het duidelijk een grote bende op het strand is,... ook de versperringen zijn niet te plaatsen in de foto's van Capa. Ook de donkere rand van de overgang zand naar grind ontbreekt op foto van de uiteen rijdende DD tanks.

Het is bekend dat een DD tank, onder commando van Staff Sergeant Sheppard van de 741st Tank Battalion, op de kazemat van Wn 61 schoot, en het 8.8cm kanon uitschakelde dat daar in stond. Zou de DD tank hieronder die van Sergeant Sheppard kunnen zijn geweest?

Een DD tank is gestrand, letterlijk en figuurlijk. Is dit één van de twee DD tanks
die 'zwemmende' FOX-Green hebben bereikt? In ieder geval verraadt het
grove grind de locatie, de oostelijke zijde van FOX-Green.

Dit filmbeeldje is de dag na de landing geschoten en toont
één van de DD tanks die op Omaha Beach aan land kwamen.
Waar deze DD precies staat is niet duidelijk, maar in ieder geval nabij E-3

In het kader, centraal op de foto, is dezelfde DD tank nogmaals te zien

In de linker onderhoek, is ook een DD tank te zien (detail hieronder)

Dit is volgens mij een andere DD tank, dan die hierboven (van het filmbeeldje),
het kanon staat veel hoger. Het legernummer van deze tank is USA 3076472.

Via professor Gunnar Liestøl uit Oslo mocht ik een foto ontvangen waarop de rails (op de voorgrond van de bovenste foto) ook te zien zijn. Het blijkt, wat ik altijd al vermoedde, direct onder Wn 62 gelegen te zijn. Aan de hand van deze foto (hieronder) is de juiste positie te bepalen van deze DD tank.

Detail van de foto aangereikt door professor Gunnar Liestøl
(let op de rails die door de bocht lopen onderaan Wn 62)


Van de DD tanks die in de sectoren DOG-Green en DOG-White
landden zijn weinig foto's bekend. Onderstaande foto is genomen bij
de boulevard tussen Vierville-sur-Mer (D-1) en Les Moulins (D-3).

Een uitgeschakelde DD tank op de boulevard richting Vierville-sur-Mer

Bij dezelfde DD tank proberen enkele GI's een Jeep aan de praat te krijgen
(Let op de afgedekte lichamen van gesneuvelde soldaten)

Deze luchtfoto is van de sector DOG-Green genomen rond het middaguur
(11 DD tanks zijn zichtbaar, waarvan een aantal over de boulevard rijden)

Inzet van de
US 743rd en 741st Tank Battalion op Omaha Beach

OMAHA BEACH SECTOR
EENHEID
AANTAL TANKS
HAALDEN HET STRAND
EINDE D-DAY
DOG GREEN
743rd TB Co.B
16 DD
8
8
DOG WHITE
743rd TB Co.C
16 DD
15
15
DOG RED
743rd TB Co.A
8 (Deep Wading)
8
4
EASY GREEN
743rd TB Co.A
8 (Deep Wading)
8
4
743rd Headquarters
5 Assault Gun
5
5
EASY RED
741st TB Co.B
16 DD
3
0
FOX GREEN
741st TB Co.C
16 DD
2
0
EASY RED
741st TB Co.A
8 (Deep Wading)
8
1
FOX GREEN
741st TB Co.A
8 (Deep Wading)
3
1
741st Headquarters
5 Assault Gun
2
2
VERLIES 34.3 %
TOTAAL VERLIES 63.4 %


UPDATE 2016: DD TANK OP OMAHA!
KLIK HIERONDER