V-2 MUSEUM 'LA COUPOLE'
& BATTERIE TODT

V2 MUSEUM 'LA COUPOLE' TE WIZERNES

Iets ten zuidwesten van St-Omer ligt Wizernes. Nog iets verder, richting Equerdes, vind u een enorm complex dat gedomineerd wordt door een grote betonnen koepel. Dit is SNW, 'Schotterwerk Nord West', de assemblage en lanceerinstelling voor V2 raketten. Na de bombardementen op de V2 installatie nabij Eperlecques (zie vorige pagina), werd besloten die instelling niet verder te ontwikkelen tot lanceerbasis, maar als fabriek op te zetten voor de vloeibare zuurstof dat vervolgens naar Wizernes gebracht zou worden. Vanuit Wizernes moesten de V2 raketten naar doelen in onder andere Engeland afgeschoten moeten worden. Het is er nooit van gekomen. De afmetingen van de dome zijn kolossaal, 71 meter in diameter en 5 meter dik. Het totale gewicht bedraagt 55.000 ton! De 7 verdiepingen hoge ruimte is van vloer tot onderzijde dome 24 meter hoog.

Een Lancaster wordt voorzien van een 6 ton zware Tallboy bom

Vanaf november 1943 werd er in relatieve rust gebouwd, totdat het ondekt werd door Geallieerde fotoverkenners. In maart 1944 begon de Amerikaanse USAAF met het bombarderen van het complex. Later werd ook de Britse RAF erbij betrokken, met name het 617 Squadron gooide met redelijk succes vanuit hun Lancasters op 24 juni en 17 juli 1944 de 6 ton zware Tallboy bom op dit doel.

La Coupole na de bombardementen in het voorjaar van 1944

Het ‘La Coupole’ museum ziet er fantastich uit. In de hal hangt een bemande versie van de V1, een Fieseler Fi 103R, aan het plafond. Men krijgt bij binnenkomst een koptelefoon die u rondleidt door het complex (ook Nederlands). Via een lange tunnel, ooit bedoelt om V2's binnen te voeren voor de eindassemblage, bereikt u liften die u naar de derde verdieping brengt. Hier zijn twee theaters gebouwd waar onder andere de ontwikkeling van de raketten wordt vertoont.

De bemande V1 versie, de Fieseler Fi 103R, in de entreehal van het museum.

Daarna een verdieping lager waar via geweldige maquettes objecten zijn te zien van bunkercomplexen, en afvuurstellingen zoals die voor de V1 en de V2 werden gebruikt. Hier kan men tevens de twee projectielen bewonderen die aan het enorme plafond hangen. Een raketmotor van een V2 staat hier ook tentoongesteld, geschonken door het NAASM Smithsonian Institution (Washington, VS) en het RAF Museum (Hendon, UK).

De raketmotor van een V2

Verder wordt deze ruimte gedomineerd door de verschrikkingen die de dwangarbeiders moesten ondergaan om dit en andere complexen te bouwen. Overal draaien hier films op monitoren of schermen, en hangen unieke prenten aan de muren. Er is vanaf de eerste opzet zeer professioneel over dit museum nagedacht, en dat werpt zijn vruchten af. Alleen al het creëren van een toegangsdeur door het beton heen van de koepel, dat nam een maand in beslag.

Er zijn misschien weinig originele voorwerpen in het museum te vinden, maar daar staat tegenover de enorme constructie van La Coupole zelf, welke het meest originele object in de verzameling is!

Voor de website van het museum:
KLIK HIER


Musée '39-'45

Van La Coupole is het een uur rijden naar Boulogne-sur-Mer, aan de westkust. Neem vervolgens de kustweg, de D 940 op naar het noorden via Wimereux, naar Ambleteuse. Hier vind u het geweldige Musée'39-45' .

U kunt er niet aan voorbij rijden, buiten, aan de D 940 staan verschillende zaken tentoon, waaronder een M4A4 Sherman tank en een Half Track. In een geweldige verzameling diorama's wordt de gehele oorlog uitgebeeld, ook die van het verre Azië. Vooral dat laatste is een unieke tentoonstelling, aangezien de meeste musea daar juist aan voorbij gaan. Niet alleen het museum is de moeite waard, ook de winkel heeft leuke dingen te koop, waaronder originele objecten uit de oorlog.

Deze M4A4 staat bij het museum


Turm I, van Batterie Todt

Als u toch in de buurt bent van Ambleteuse, breng dan zeker een bezoek aan dit volgende groot complex, de geschutsopstelling Batterie Todt. Deze is te vinden slechts enkele kilometers ten noorden van Ambleteuse aan de D 940 bij Haringzelles.

- BATTERIE TODT TE HARINGZELLES -

Batterie TODT, Toen en Nu.
(De letters 'Batterie Todt' zijn weer aangebracht, maar niet op dezelfde plek)

Aan het Nauw van Calais stonden verschillende geschutsopstellingen die Engeland konden bestoken. Een van de bekendste is Batterie Todt. Dit complex bestond uit vier enorme kazematten (Turm's) met 380mm Siegfried kanonnen. Oorspronkelijk was het geschut bestemd als scheepsgeschut maar later ook gebruikt als spoorweggeschut. De loop van zo'n kanon woog 103 ton en had een lengte van 19 meter. Hij kon een projectiel van 490 kg 55 kilometer wegschieten. Een projectiel van 790 kg kon 53 kilometer worden weggeschoten. Het lichte projectiel (490 kg) deed er 33 seconden over om Dover te bereiken, het zwaardere deed er 9 seconden langer over (de afwijking was dan 600 meter in de diepte en 64 meter zijdelings).

Turm IV

De kazematten Turm II, III en IV zijn nog wel aanwezig en te bezoeken, maar Turm I is nu een museum wat zeker de moeite waard is. Er staat geen kanon meer in de bunker, maar men krijgt een goed idee van de leefomstandigheid in zo'n bunker. Achter Turm I staat, tussen verschillende andere interessante voertuigen, een opvallende aanwinst, een spoorwegkanon.

Het spoorwegkanon achter Turm I

Hieronder is de situering van de vier zware kazematten aangegeven.


U kunt nu verder naar het volgende object
De V3 lanceerbasis van Mimoyecques
KLIK hiervoor op de propaganda foto van Batterie Todt,...

Of klik hieronder om terug te keren naar
www.strijdbewijs.nl

GA TERUG