TOUR DE SLAGVELDEN VAN DE ARDENNEN
EXTRA OVER BASTOGNE

Het centrum van Bastogne en enkele belangrijke punten

EEN TOUR DOOR BASTOGNE

Parkeer uw auto nabij of op het plein in het centrum van Bastogne. Op dit plein, Place General McAuliffe staat het meest gefotografeerde object van Bastogne, een Sherman tank. Hieronder volgen we enkele opvallende objecten en locaties die ik u niet wil onthouden zoals de geschiedenis achter de Sherman tank op het Place General McAuliffe, de begraafplaats, etc.

Wapenschild van de 11th Armored Divison

Op een hoek van Place General McAuliffe staat het meest gefotografeerde monument van Bastogne, een M4A3 Sherman tank. De Sherman was onderdeel van het 41st Tank Battalion, Company B van de 11th Armored Division. Deze tank, onder commando van Staff Sgt. Wallace Alexander, werd op 30 december 1944 nabij Renaumont, enkele kilometers ten westen van Bastogne, uitgeschakeld. De M4A3, die door de bemanning 'Barracuda' werd genoemd, was afgedwaald van hun eenheid, samen met de tank onder commando van Captain Robert L. Ameno. De twee tanks trokken noordwaarts en nabij Renuamont, waar de commandopost van kolonel Otto Ernst Remer, ‘Kommandeur’ van Hitler zijn elite brigade Führer Begleit, zich bevond, liep ‘Barracuda’ vast in een met sneeuw gevuld vennetje. Een paar Duitse granaten waren voldoende om de tank geheel tot stoppen te dwingen. Aan bakboordzijde is nog duidelijk een inslag van een Duitse granaat te zien die mede verantwoordelijk was voor de gewonde bemanning. Ook aan de achterzijde is een inslag te constateren.

Renaumont waar de 'Bastogne' Sherman werd uitgeschakeld

Door de rondvliegende scherven in de tank, raakte commandant, Wallace Alexander ernstig gewond. Schutter Cecil Peterman en lader Dage Herbert raakten ook gewond en na minimale verzorging door de Duitsers, naar Stalag XIIA gezonden. Chauffeur Andrew Urda en assistent chauffeur, Ivan Goldstein bleven ongedeerd en werden ook krijgsgevangen genomen en naar Stalag XIIA gestuurd. Maar omdat Goldstein een Jood was werd deze, samen met Urda (beide hadden gezworen bij elkaar te blijven), voor slavenarbeid ingezet. Goldstein en Urda overleefden de oorlog ternauwernood en hadden maanden nodig om weer op krachten te komen. Urda werd nooit meer de oude en overleed in 1979, Goldstein vertrok naar Israel waar hij nog steeds schijnt te wonen. Tank commandant Wallace zou afgevoerd zijn als gewonde en na enkele dagen zijn overleden. Sergeant Alexander's stoffelijk overschot werd later vanuit België overgebracht naar Amerika, en is daar herbegraven op 25 november 1952 op de Golden Gate National Cemetery, in San Bruno, California.
De tank van Capt. Ameno werd ook uitgeschakeld waarbij vier bemanningsleden direct omkwamen en de vijfde later in gevangenschap.

De Sherman op Place General McAuliffe voor de restauratie (in 2003)
(let op de tracks die verkeerd omliggen)

Na de oorlog was ‘Barracuda’ de enige tank die rond Bastogne achtergebleven was. De rest van het oorlogstuig was weggehaald en gesloopt. Maar de eigenaar van het land, M. Denis, waar de Sherman tank stond had altijd geweigerd om de tank te verplaatsen omdat hij bang was dat het vennetje waar deze instond vervuild zou raken. Maar op het laatst, in 1947, gaf hij toch toestemming de tank weg te halen. De tank werd gerestaureerd en van een andere koepel voorzien. Na de opknapbeurt werd de tank geschonken aan Bastogne en op het Place General McAuliffe geplaatst.

'Barracuda' op Place General McAuliffe na het grote onderhoud
(de tracks 'lopen' weer correct)

De tank werd in november 2006 tijdelijk verwijderd voor een groot onderhoud. De tank is nu weer in goede staat na een grondige restauratie. In mei 2007 keerde ze terug op haar plekje van Place General McAuliffe. Opvallend detail aan de tank is, dat het nog steeds een .50 Browning machinegeweer op de koepel voert.

Voor meer informatie over de M4 Sherman tank,
KLIK HIER.

Aan de linkerkant de treffer, ook aan achterzijde is een treffer te zien.
(Let op de koepel, inclusief een .50 machinegeweer)

Iets ten zuidwesten van deze plek, aan de linkerzijde van de Rue de Neufchâteau, was ooit een klein museumpje gevestigd, het 'Original Museum'. Het leek op een winkel en dat was het eigenlijk ook. Hier kon u tegen (fikse) betaling originele voorwerpen die herinnerden aan de Slag rond Bastogne kopen. Maar rond het jaar 2020 is het voorgoed gesloten en is de bestemming voor de toekomst onbekend.

De plaquette ter ere aan de omgekomen Renee Lemaire en de meer dan
dertig gewonde US militairen tijdens een bombardement op dit gebouw
(Foto: M&E Slomp)

Let u even op nummer 21, in de Rue de Neufchâteau, in deze straat is een plaquette is aangebracht op een gevel ter nagedachtenis aan het omkomen van Renee Lemaire. Deze zuster werd gedood tijdens het Duitse bombardement van 24 december, op deze plek. Ze kreeg wereldwijde bekendheid door haar verschijnen in de TV serie 'Band of Brothers'. In de TV serie wordt ze afgebeeld als vrijwilliger die gewonden van de 101st Airborne verzorgt. Er is geen bewijs dat ze ooit manschappen van de 101st heeft geholpen. Wat wel klopt is dat ze een hulp had uit de Kongo, zuster Augusta Marie Chiwy. Chiwy overleefde de oorlog en overleed in 2015. Voor beiden is een monument opgericht aan de weg Rue Gustave-Delperdange (N874) richting Mémorial Du Mardasson. Meer over Lemaire en Chiwy wordt besproken als we de begraafplaats van Bastogne aandoen (op de volgende pagina).

Een gezamelijk monument voor Renee Lemaire en Augusta Marie Chiwy
(aan de Rue Gustave-Delperdange (N874) richting Mémorial Du Mardasson)
(Foto: M&E Slomp)

Verplaats u honderd meter verder de Rue de Neufchâteau in, en ga de eerste straat rechtaf, de Avenue de la Gare. In 1936 werd er een fraai pand opgetrokken in de Avenue de la Gare op nummer 11, welke bestemd was als officiers kantine van het 1 Regiment Artillerie. In de oorlog betrok het Duitse leger het als 'Unteroffiziersheim'. Na de oorlog betrok het Rode Kruis het gebouw om het als hospitaal te gebruiken.

101ste Airborne Museum 'De Mess' aan de Avenue de la Gare
(Foto: M&E Slomp)

Tegenwoordig huisvest het gebouw het 101ste Airborne Museum 'De Mess' wat zich specifiek, de naam zegt het al, op de 101st Airborne Division richt die in de verdediging rond Bastogne lag. Het werd op 24 september 2011 geopend in het bijzijn van Amerikaanse en Belgische veteranen, en autoriteiten uit beide landen. In vitrines zijn fraaie diorama's te bewonderen, waarvan veel aan de hand van historische foto's zijn gereconstrueerd. Voorbeelden zijn 'Patton en McAuliffe bij Kasteel de Rolley' (zie foto lager) of de 'twee vermoeide GI's' (zie foto vorige pagina). Er is zelfs een zeer realistische café ingericht met levensechte poppen. Ook zijn er enkele lugubere scènes in vitrines in de kelder die voor jongere kinderen schokkend kunnen zijn, waarbij (nep)bloed niet geschuwd wordt. In de kelder is er tevens een ruimte ingericht waarin een 'bombardement op Bastogne' beleeft kan worden. Persoonlijk prefereert uw schrijver dit museum boven het hierboven aangehaalde 'Original Museum'. Openingstijden, dagelijks tussen 10.00 uur en 17.00 uur. In oktober en november alleen in de weekenden (met uitzondering de eerste week (Aller Heiligen) in november, dan is het museum de gehele week open).

Fraaie diorama's in het 101ste Airborne Museum 'De Mess'
(Foto's: Ivan Steenkiste)

U kunt nu verder de Rue de Neufchâteau afrijden tot vlak voor het viaduct. Aan de rechterzijde, van de Rue de Neufchâteau, ziet u vervolgens een tankkoepel van een Sherman tank met 76mm kanon. Het dient als monument voor Ernest Glessener die op deze plaats sneuvelde nadat hij een Duitse tank had uitgeschakeld. Hij was de eerste Amerikaanse soldaat die sneuvelde, op 10 september 1944, in de gemeente Bastogne.

De Sherman koepel bij het monument voor Ernest Glessener
(klik op de foto voor de herinneringssteen Ernest Glessener)

Op de volgende pagina gaat uw trip door Bastogne verder. Hiertoe verplaatsen we ons noord-oostwaarts, naar de Rue de Sablon. Hiervandaan bezoeken we de Bastogne Barracks, de begraafplaats er tegenover en nog enkele bezienswaardigheden,...

Voor meer informatie over Bastogne
'KLIK HIERONDER'

GA TERUG