VERKORTE TOUR
DOOR NORMANDIË
(voor als u alleen de hoogtepunten wilt bezoeken)

Heeft u weinig tijd of alleen behoefte aan de bekendste en belangrijkste plekken te bezoeken in Normandië, dan kunt u de route volgen die uw gids enkele malen maakte met een touringcar vol enthousiaste reizigers.

Ik raad u aan te starten bij de beroemde ‘Pegasus Bridge’ bij Benouville. De brug beroemd geworden mede vanwege dat op deze historische locatie Operation Deadstick, de openingsaanval, werd gereconstrueerd voor de speelfilm ‘The Longest day’. Drie Horsa zwevers landden hier kort na 12.00 uur in de nacht van 5 op 6 juni 1944 om deze belangrijke brug (en de Orne brug enkele honderden meters verder naar het oosten) in handen te krijgen. D-Company, van de Britse 6th Airborne Division, onder leiding van Major John Howard lukt het binnen 10 minuten de brug te veroveren en veilig te stellen. Er zijn dan 2 doden en 14 gewonden gevallen aan de Britse zijde, waaronder de officier, Lt. Brotheridge.

Misschien wel de beroemdste foto van Pegasus brug
(let op de drie Horsa zwevers op de achtergrond)

Voor een uitgebreide uitleg kunt u het mooie museum bezoeken dat op 100 meter ten oosten van de Pegasus brug ligt. Hier wordt de originele brug bewaard die in de jaren 90 van de vorige eeuw is vervangen voor een nieuwe.

Voor een uitgebreide uitleg

VANAF PEGASUS BRUG NAAR RANVILLE (D 514)

Het is een korte rit naar Ranville. Vervolg de D514 oostwaarts, ga over de brug van de Orne, die tegenwoordig de 'Horsa' brug heet, en neem de tweede afslag op de rotonde naar Ranville. Voor u ziet u de los staande klokkentoren van het dorp opdoemen. Achter de kerk ligt de belangrijkste oorlogsbegraafplaats, met 2567 slachtoffers, waarvan de meesten van de 6th Airborne Division.

Op de begraafplaats van ranville liggen 2567 slachtoffers begraven onder smetteloze witte stenen. Achter de noordelijke kerkmuur liggen ook nog enkele gesneuvelde mannen uit de eerste twee dagen van de landing, waaronder Lt. Den Brotheridge die te boek staat als eerste door vijandelijk vuur omgekomen militair tijdens D-Day. Hij sneuvelde bij Pegasus Brug. Ook een eenzame onbekende Duitse soldaat is hier begraven.

De steen van Lt. Brotheridge en het borstbeeld van General 'Windy' Gale.

Ten oosten van de kerk is een stadhuis met bibliotheek gevestigd. Aan het einde, bij de bibliotheek staat een borstbeeld van Major-General R.N. 'Windy' Gale. Gale, commandant van de 6th Airborne Division, was binnengevlogen met de zwever #70 rond 03.30 uur en bracht zijn hoofdkwartier naar Ranville. Onderweg werd een loslopend wit paard geconfisqueerd en door Gale gebruikt. Later zou het dier onbedoeld zijn leven redden door tussen Gale en een vallende mortiergranaat te staan.

Vooraan: Private Emile Servais Corteil samen met zijn ‘parahond’ Glen

Op de militaire begraafplaats van Ranville liggen enkele opvallende graven. Eén van deze kan gevonden worden op Plot IA, Rij G. Graf 13. Hier ligt de 19 jarige Private Emile Servais Corteil samen begraven met zijn ‘parahond’ Glen. Soldaat Corteil met zijn Duitse herder Glen waren onderdeel van 9th Parachute Battalion, 6th Airborne Division, welke als doel hadden de Merville batterij. Nabij het dorp Gonneville-en-Auge kwamen Corteil en zijn hond om het leven door eigen vuur toen toen plots een groep Typhoon jachtbommenwerpers bommen liet vallen.

Voor meer over de begraafplaats van Ranville

Keer terug naar de D 514 en neem de afslag richting Merville/Franceville. U passeert nu één van de belangrijkste LZ's (Landing Zone) voor de zwevers. De meeste zwevers kwamen rechts van de D 514 aan de grond richting het oosten en noorden.

Van de Orne monding tot aan Houlgate oostwaarts was BAND Beach gepland om troepen vanuit zee te laten landen. Maar dit landingsgebied werd geschrapt uit het uiteindelijke plan. Dat de Duitsers hier ook een eventuele landing verwachtten ziet men aan de vele zware complexen die in dit gebied gebouwd zijn.

6 JUNI 1944, 00.20 OBJECT:
DE BATTERIJ VAN MERVILLE.

In het centrum van Merville gaat u op de rotonde de eerste afslag rechts. Even ten zuiden van Merville ligt het batterijen complex. De Geallieerden waren bang dat de 150mm kanonnen van deze batterij de invasievloot in gevaar zouden brengen. Het was de taak van Lieutenant Colonel Terence Otway en zijn 9th Battalion, behorende tot de 3rd Airborne Brigade Group, om dit object uit te schakelen.

Zo zagen de commando's eruit (Fred Walker), en Lt. Colonel Terence Otway

Vier uur nadat de parachutisten geland waren wist Otway met 150 man het complex te bereiken. Dit was slechts 25% van de manschappen die gesprongen waren. De aanval begon om 04.20 uur, die zeer heftig en bloederig was. Zeventig man aan Britse zijde sneuvelden of raakten gewond. Van het Duitse garnizoen werden 20 gevangen genomen, de rest werd gedood of raakte gewond. Om 05.00 uur was alles voorbij. In de bunkers stonden geen 150mm, maar 100mm Skoda kanonnen. Deze werden uitgeschakeld. Nadat Otway zijn mannen had verplaatst werd de batterij weer heroverd door de Duitsers. De volgende dag werden de Duitsers weer verdreven na bittere gevechten rond de kazematten en in de tunnels die de bunkers onderling verbonden.

HET MUSEUM: 'Klik hier voor een plattegrond'

In de eerste kazemat, de grootste van de batterij, (foto hierboven) wordt een indrukwekkende geluid- en lichtshow opgevoerd. Als het lampje bij de ingang groen brandt kun je de kazemat bezoeken. In de tweede kazemat wordt ingegaan op de troepen die de aanval uitvoerden op deze batterij. Verschillende persoonlijke zaken, zoals documenten, foto’s en onderscheidingen zijn hier te vinden. Ook worden via kleine diorama’s getoond hoe de Britse para’s hier hun werk deden.

Er staat een originele D-Day veteraan, een C-47, bij het museum

Sinds juli 2008 is er bij de batterij een originele C-47 te vinden. Deze Dakota, de 43-15073, bracht manschappen van de 501st PIR, 101st Airborne Division in de nacht van 5 op 6 juni, 1944, naar Frankrijk, waar ze sprongen ten zuiden van Ste-Mère-Eglise. In september van dat jaar bracht ze manschappen van de 82nd Airborne naar Nederland voor Operation Market-Garden. Op 27 december 1944 raakte ze zwaar beschadigd door Duits afweervuur tijdens een vlucht naar Bastogne en de bemanning kwam met de schrik vrij. Na de oorlog kwam ze via Tsjecho-Slowakije en een periode bij de Franse luchtmacht, in het voormalige Joegoslavië terecht. Maar ze werd gered van de slopershamer en staat nu als herinnering en ter nagedachtenis in volle glorie bij het museum. U vraagt zich misschien af wat 'S.N.A.F.U.' betekent, dit staat voor 'Situation Normal, All Fouled Up', of het oorspronkelijke 'States Normal, All Fucked Up'. Het vertaalt sarcasties als 'De situatie is slecht, maar dat is normaal' (in het leger).

Voor meer over de Batterij van Merville

U KUNT NU TERUGKEREN NAAR BENOUVILLE EN DE LANDINGSTRANDEN
EN VOLG DE BORDEN NAAR OUISTREHAM.

6 JUNI 1944, 07.25 UUR
SECTOREN VAN DE BRITTEN EN HET GEMENEBEST: 'SWORD', 'JUNO' EN 'GOLD'

SWORD BEACH, OUISTREHAM

Begin uw bezoek aan Ouistreham, in de SWORD sector, met het Musée Le Grand Bunker. Deze vuurgeleidingsbunker was verantwoordelijk voor het begeleiden van de batterijen die de havenmond van Ouistreham bestreken. Pas op 9 juni werd de toren, onder leiding van luitenant Bob Orell van de Royal Engineers, met drie man aangevallen. De zware deuren werden met explosieven eruit geblazen. Deze operatie alleen al duurde vijf uur! Constant werden de aanvallers bestookt met machinegeweer vuur en handgranaten die van de toren werden geworpen. Eenmaal binnen gaf het garnizoen, van 50 man, zich over en de laatste verzetshaard van Ouistreham was daarmee opgerold.

Musée Le Grand Bunker, zeker een bezoekje waard

Rond de enorme toren staan enkele voertuigen en een V1 opgesteld. Eén van de opvallendste voertuigen is een LCM landingsvaartuig. Deze blijkt gebruikt te zijn in de speelfilm 'Saving Private Ryan'.

Voor meer over Le Grand Bunker en omstreken

Vervolg uw route via de D 514, Rue de Riva Bella, richting Colleville-Montgomery.

1. Standbeeld Montgomery, 2. Mon. Kieffer's Commando, 3. Mon. 1ste Britse begraafplaats,
4. Kazemat 7,5cm kanon, 5. Mon. 'Queen' sector, 6. Standbeeld Bill Millin, 7. Fort 18de eeuw

QUEEN SECTOR, Colleville-Montgomery

Komende vanaf Ouistreham via de kustweg D 514, volgt u Sword Beach westwaarts. In Queen sector, van Sword Beach, ligt de plaatst Colleville-Montgomery-Plage. Bij het met verkeerslichten beveiligde grote kruispunt van de Rue de Riva Bella (D 514) gaat u linksaf en direct weer linksaf. Hier ziet u het standbeeld van Veldmaarschalk Bernard Montgomery (nummer 1 op de kaart hierboven). Parkeer op het grote parkeervak rechts van het standbeeld. Steek te voet de weg over richting het strand, via de Avenue de 4ème Commando.

Let op, u kunt ook een alternatief doen: Komende over de D 514, Rue de Riva Bella, neemt u met uw voertuig de afslag vóór het kruispunt met de verkeerslichten, ga rechtsaf de Avenue de 4ème Commando in (op de hoeken staan twee monumenten).

Standbeeld Montgomery in Colleville-Montgomery-Plage

Aan de linkerzijde ziet u het monument voor Captain Kieffer en zijn commando’s (nummer 2.) die via deze route naar Ouistreham optrokken. Aan de overkant, op de hoek staat het monument ter herinnering dat daar ooit een tijdelijke Britse begraafplaats gelegen was om de eerste gevallenen in onder te brengen (nummer 3.).

Monument tijdelijke Britse begraafplaats en Captain Kieffers Commandos monument
(KLIK op de foto's voor een vergroting)

Ga verder naar het strand. Volg het strand naar links. U loopt nu Wn 18 binnen waar u dan al snel een enorme kazemat tegenkomt. Deze kazemat bezat een 7.5cm kanon welke alleen westwaarts vuur uit kon brengen over Sword Beach (nummer 4). Het werd tegen geschut vanuit zee beschermd door een zware betonnen zijbescherming. Een tank, waarschijnlijk een AVRE tank met een Petard mortier, wist vanaf dichtbij de kazemat uit te schakelen. Tegenwoordig is er een huis tegenaan gebouwd welke het dak gebruikt als ommuurd terras.

De zware kazemat van Wn 18

In de sector van Wn 18 leed Lord Lovat zijn brigade de grootse verliezen (zie lager). Tegenover de kazemat staat een enorm monument ter nagedachtenis aan de heldhaftige bevrijders die hier aan land kwamen en vielen voor de vrijheid van Europa (nummer 5).

Het monument in de Queen Sector, Sword Beach

Wandel verder over de boulevard, na ongeveer 150 meter komt u dan bij een groot parkeerterrein, en ziet u het standbeeld, welke in 2013 is onthuld, van de doedelzakspeler William 'Bill' Millin (nummer 6). De markante Millin kwam gelijk met Lord Lovat aan wal, onderwijl de doedelzak spelende, terwijl de wereld om hen heen gevuld was met de geluiden van dreunende explosies en rondfluitende kogels en granaten. Om hem heen vielen mannen, anderen werden voortgestuwd door de zeurende klanken van Millin (waarschijnlijk om zo snel mogelijk bij hem weg te komen, want Millin moet een 'raar' doelwit zijn geweest voor de Duitsers,... Het is een wonder dat Millin de oorlog overleefde).

Een standbeeld voor Bill Millin

Als bijschrift op het monument staat een zin uitgesproken door Millin: 'If they remember the bagpiper, then they won't forget those who served and fell on the beaches' ('als men de doedelzakspeler kan herinneren, dan vergeet men die dienden en vielen op de stranden ook niet.').

Voor meer over de Queen sector

Als monument staat ten westen van La Breche D'Hermanville
een Churchill AVRE tank opgesteld.
KLIK ER OP
om naar de volgende pagina te gaan.