FANMAIL

Fanmail 2012

Begon de opening van 'Fanmail 2011' triest, met de mededeling dat Major Dick Winters (bekend geworden door het boek en de tv serie 'Band of Brothers') op 2 januari 2011 overleden was, zo open ik nu met de mededeling dat er een standbeeld van Dick Winters nabij Utah Beach is onthuld.

Een standbeeld voor Dick Winters
(foto Kees van Griensven)

Op zondag 2 juni 2012, ontving ik onderstaande mail:

Goedemorgen,
Zojuist terug gekeerd van een weekje NormandiŽ.
Afgelopen week geconstateerd dat men op de weg naar & vanaf Utah Beach bezig was met de installatie van een nieuw monument, alleen de sokkel stond er toen nog maar.
Afgelopen vrijdag bleek ook het daadwerkelijke beeld nu geplaatst te zijn. Het betreft hier een standbeeld van Maj. Richard D. Winters. Voor mij was het een nieuw monument, wist niet of deze ook al bij jouw bekend was.

Mvg,
Kees van Griensven.

En neen, dat wist ik dus niet, waarvoor ik Kees dus hartelijk bedank!
(Het beeld is niet alleen voor Winters, maar voor
alle troepen die in dit gebied zijn geland op 6 juni 1944)

En nu even terug in de tijd: Op woensdag 8 februari 2012, ontving ik onderstaande mail:

Zeer geachte Pieter, Beste Pieter,
Mijn naam is Jo Janssen, geb. 19-04-1946, te Weert en wonende te Weert. Ik stuur u deze mail terwijl ik nog onder het hoteldebotelgevoel ben van het lezen van grote gedeelten van "Strijdbewijs". Meer dan fantastisch om ontdekt te hebben. Gisteren 7 februari keek ik op de BE-TV naar een documentaire over "Der Hundertjaegiger krieg" special over: Huertgenwald. Al mijn hele leven boeit me de geschiedenis van WO II me enorm. Veel boeken hierover gelezen en veel films bekeken.De beroemde film D-Day zelfs vele malen.Sinds ik internet kan raadplegen, zoek ik hier ook vaak informatie op. Misschien raar, maar van "Huertgenwald" had ik nog nooit gehoord of gezien. Na het zien van de documentaire gisteren, zocht ik op internet met google; Hurtenwald op.Zo kwam ik bij Uw fantastisch werk terecht. Niet alleen over Hurtenwald maar zoveel zoveel meer. Bij "onderwerp" hierboven in deze mail staat: Met de grootste waardering en bedankt!!!. Deze zin kan ik niet genoeg benadrukken en wil hem wel 100x herhalen.Wat een werk, wat goed, zoveel informatie, foto's, kaarten enz. Ook het gastenboek is buitengewoon interessant. Al heel veel jaren was het mijn lievelings wens om "Normandie" D-Day ter plaatse te beleven, alsmede The battle of the Bulge, een bezoek aan de brug bij Remagen en zo meer. Helaas is er van dat alles nooit iets kunnen komen en bleef het alleen maar bij veel lezen en films kijken. Ik ben nu 65 jaar (bijna 66) en of er van gebieden bezoeken nog ooit iets komt??? Ik blijf een beetje hopen. Ik was wel 2 x op de begraafplaats in Margraten. Wat voor indruk dat op mij maakte valt moeilijk onder woorden te brengen. Dat de wereldleiders weinig of niets hebben geleerd van al die oorlogen bedroeft mij nog meer als ik die oorlogsgraven zie. Een gezegde is: "zonder geschiedenis; geen toekomst" maar als ik persoonlijk alles bij elkaar neem uit het verleden dan ben ik er toch bang voor dat zolang de mensheid bestaat er oorlogen zullen zijn.Helaas en verschrikkelijk.Negatief? misschien wel, maar dat is mijn gedachte. Feitelijk draaf ik nu een beetje door, want ik wilde me eigenlijk beperken met het uitspreken van mijn grote waardering voor je werk m.b.t het documenteren van de gebeurtenissen in WOII. Hiermee eindig ik dan deze mail en de komende tijd heb ik veel te lezen op "Strijdbewijs" inclusief de vele verwijzingen. Nogmaals bedankt en wij wensen U en Uw familie nog vele gezonde jaren in geluk en vrede.

Met hartelijke groet;
Jo Janssen.

Een kaart voor de Paasdagen van Rossella Re uit Rome!

Bovenstaande kaart mocht ik ontvangen van mijn grootste fan uit het buitenland, namelijk de Italiaanse Rossella Re. Het betreft spoorweggeschut dat ingezet werd tijdens de landingen bij Anzio in 1943, in ItaliŽ.

My foreign friend and fan of 'strijdbewijs', Rossella Re sent me the card above. She wished me a happy Easter and penned the next message:

Ciao Pieter!
This cannon was located on a train and from the hills was bombing the landings ships and it was hiding going back and forth inside the gallery, for the trains.
Happy Easter to you and your wife!
Rossella and Marco

Onderstaande entry verscheen op 28 april 2012 in mijn gastenboek:

Wat is uw naam? Johan
Hoe hoorde u van deze Web Site? Gekregen via een link van mijn maat.
Waar komt u vandaan? Amersfoort
Hier graag uw opmerkingen of vragen?

Beste Pieter,
Ten eerste.....een heel groot compliment voor jou site. Heb al vele site's bezocht maar er was er geen een zo mooi als de jouwe. Ik ben Johan, 50 jaar en kom uit Amersfoort. Sinds een jaar of 14 ga ik met grote regelmaat naar plaatsen toe waar de boys van het 101e Airborne Screaming Eagles gevochten hebben. Wij zijn altijd met 6 mannen en gaan dan hele weekenden weg. Zo zijn wij begonnen op de stranden van Normandie en zijn nu de weg aan het volgen die de jongens toendertijd afgelegd moeten hebben. Wij hebben al heel veel plaatsen bezocht, en blijven dit doen zolang wij nog kunnen..... Mocht je nog tips hebben voor duitsland en verder hou ik mij graag aanbevolen. Wij zijn nu inmiddels in Nederland aangekomen via de stranden van Normandie. Ik hou mij dus graag aanbevolen. Ga vooral zo door met de site....heb hem inmiddels ook al doorgestuurd naar de andere 5. Je hebt er dus weer 6 verslaafden bij
Groeten vanuit Amersfoort
Johan.

Klaas Visser uit Wisconsin,...

Soms kan ik mensen verder helpen in een speurtocht en worden ook vragen die ik heb opgelost.
Op 1 mei 2012 kwam deze mail binnen:

Geachte heer,
Al weer enige tijd geleden kwam ik al googelend op de naam Klaas Visser Wisconsin op uw site terecht. Klaas Visser was mijn oom die ik nooit gekend heb. Hij overleed voordat ik werd geboren (1946). Ik werd naar hem genoemd. Mijn ouders hebben hem in ons gezin vaak genoemd en zo wisten we tenminste iets van wat er in de Ardennen in december 1944 had plaatsgevonden. Zijn Nederlandse naam viel u op toen u de namen op het monument in Vau Richard las. Te uwer informatie het volgende: Klaas, geboren in 1905 in Kollumerpomp (Friesland), emigreerde in 1929 naar de Verenigde Staten en moest als Amerikaans soldaat in 1944 naar Europa. Hij is op een gegeven ogenblik begraven op Margraten en later is het stoffelijk overschot overgebracht naar Amerika. Mijn vrouw en ik hebben een paar weken geleden een bezoek gebracht aan de Ardennen en het monument kunnen zien. We zijn u dankbaar dat dit mogelijk werd dankzij uw website.
Met vriendelijke groeten,
Botte Klaas Visser

Een zeer uit het hart geschreven bericht verscheen in mijn gastenboek op 5 juni 2012, een dag voor de D-Day herdenkingen in NormandiŽ:

Wat is uw naam?Jan van den Berg
Schrijf uw opmerkingen:

Beste Pieter,
Afgelopen Pinksterweekend heb ik samen met mijn echtgenote ter gelegenheid van mijn 60ste verjaardag een bezoek gebracht aan Normandie. Hierbij heb ik dankbaar gebruik gemaakt van dagtrips welke jij aan mij hebt gemaild. Het maakt in principe niet uit welke plaatsen je bezoekt. Alles wat je ziet laat een verpletterende indruk na. Of je nu het Amerikaans kerkhof bij Pointe du Hoc bezoekt of een kerkhof van Duitse gesneuvelden waar zo'n 20.000 doden liggen. Je wordt stil van de leeftijden van de gesneuvelden en de onzinnigheid daarvan. Wij hebben zelf 3 kinderen in de leeftijd van 25 tot 29. Die kom je bij de graven bijna niet tegen. 25 is oud. 19, 20, 21 en 22. Dat is de leeftijd waarop je kennelijk gedood moet worden voor een hoger doel. Ik kan je niet genoeg bedanken voor de informatie welke jij aan mij hebt verstrekt. Alle boeken, studies en dvd's hebben nu bij mij een plek gevonden omdat ik nu zelf daar ben geweest en mijn voetafdruk heb gezet op het strand van Arromanches. Ik blijf alles op jouw website volgen en wellicht komen we elkaar tegen wanneer ik 65 wordt en misschien onder jouw leiding een tour in Normandie ga ondernemen.

Jan

Op 6 juni 2012 kwam een kaart van een groot fan, Rico
(Rico stuurde zelfs twee, maar de ander kan hier niet geplaatst worden)

Een al jarenlange fan, Rico uit Heerhugowaard, schreef in april in mijn gastenboek:

Wat is uw naam? Rico
Waar komt u vandaan? heerhugowaard
Schrijf uw opmerkingen:

Hey pieter,
was afgelopen week nog even in andoik en moest gelijk even aan je denken, tot mijn grote schande ben ik hier door omstandigheden alweer een tijdje niet geweest maar je blijft me verbazen met al je mooie updates en vernieuwingen op je site... Je mailde me een tijdje geleden dat je bezig was een battletour per touringcar naar normandie te organiseren, en wat zie ik?? het is je gelukt ook en met succes zie ik!! het is je gegund man en dat het maar een succes mag worden en er nog vele reizen mogen volgen!! maar dat zal wel lukken want de wil en know how is er zeker wel!! wellicht gaan wij in juni weer naar normandie om de festiviteiten rond d-day bij te wonen net als vorig jaar, uiteraard komt er dan weer een kaartje naar andoik toe ;) alleen ben ik weer vergeten wat postzegel ook al weer in het frans is, maar daar kom ik wel uit :)... tot laterrr
gr rico uit heerhugowaard...

('Timbre', Rico,...)

Op 9 juni 2012 kwam er een mail van Peter Hoep, waarin een foto bijgesloten waarop hij en zijn broer Ronald poseren voor het juist onthulde standbeeld van Major Dick Winters:

Beste Pieter,
I.v.m. de 50e verjaardag van mijn broer Ronald zijn wij op 5 juni 2012 wederom afgereisd naar NormandiŽ om aldaar de twee jaar geleden door tijdgebrek niet bezochte plekken, het bezoek was toen ter ere van mijn 50e verjaardag, nu wel met een bezoek te vereren. Daarbij was jouw routebeschrijving wederom van grote waarde. Wij hebben ons echter wel een (kleine) slag in de rondte gezocht naar batterij Perruques WN83 in Grandcamp-Massy. Na een bezoek aan de plaatselijke VVV bleek deze batterij plaatselijk bekend onder de naam Battery Maisy, gelegen aan een zijstraat van Avenue Marcel Destors. Er staat ook een verwijzing/bord op de rotonde in Grandcamp-Maisy naar de Battery Maisy (zie bijgevoegde foto). en uiteraard ook op de Av. Marcel Destors. Wij vonden dit complex zeker een bezoek waard.

Ronald en Peter Hoep bij het juist onthulde beeld van Winters,..

Wij zijn ook geweest naar de D913, het gedeelte tussen Ste. Marie-du-Mont en Utah Beach, alwaar op die dag, 6 juni, het beeld van majoor Richard Winters (Band of Brothers) werd onthuld. (zie bijgevoegde foto, de 50-jarige staat links).

Uiteraard zijn wij ook niet vergeten jou, als gids op afstand, een ansichtkaart te sturen. Nogmaals hartelijk dank voor jouw nauwgezette routebeschrijvingen, dat scheelt heel veel tijd bij het zoeken naar lokaties en bespaart ons ook de teleurstelling van het niet kunnen vinden. Chapeau!!!

Met vriendelijke groeten,
Peter

De kaart van Ronald en Peter Hoep kwam op 12 juni 2012 in de bus

Even een gastenboek entry, van 9 juli 2012, er tussendoor:

Wat is uw naam? Marti
Waar komt u vandaan? Hardinxveld
Hoe heeft u mij gevonden? op zoek naar info over Oradour-sur-Glane
Schrijf uw opmerkingen:

werkelijk overweldigend, ik heb diep respect hoe u al deze informatie zo geordend en leesbaar bij elkaar verzameld hebt, vooral leesbaar, want eenmaal aan het lezen wil je niet meer stoppen en zie je ook steeds nieuwe dingen. In de afgelopen jaren hebben we ook bij de meeste uitstapjes en vakanties wel een oorlogsmonument aangedaan, de Maginotlinie, stuwdam bij de Edersee, landingsstranden en dit jaar hopen we o.a Oradour-sur-Glane te bezoeken. We nemen uw tips zeker mee, we hopen nog heel vaak uw site te bezoeken en geven hem ook door aan kinderen en vrienden en iedereen die ik ken en hoop dat het voor u een opsteker is, al lijkt u die niet echt nodig te hebben.

Groetjes Piet en Marti Kwakernaak

De fan die het record-aantal kaarten op zijn naam heeft, dat moet Philip Vancampo zijn!

Op dinsdag 28 augustus kwam er weer zo'n pracht van een mail, die mij enthousiast houdt om er rustig mee door te gaan.

Hallo Pieter,
allereerst een compliment voor je schitterende website. Het is voor mij al een vast ritueel geworden om elke week even te kijken of er nog wat nieuws op te vinden is. Ben zelf (naast mijn werk in de zorg) een liefhebber van geschiedenis uit het tijdvak 1848-1871 maar heb van huis uit veel meegekregen over de Tweede Wereldoorlog. Een paar jaar geleden mij eens vastgebeten in "The Great War" en veel slagvelden e.d. in BelgiŽ en Frankrijk bezocht. Verder nog een grote belangstelling voor militaire architectuur.

Deze zomer (o.a.) in NormandiŽ geweest met vrouw en zoon (14 jaar). Mij vooraf goed ingelezen op je website en een lijstje gemaakt van de zaken die ik mijzelf (maar ook hen) wilde laten zien. Point-du-Hoc, Vierville, Omaha Beach, St. Mere-Eglise, Utah Beach, Arromanches, Longues, Port-en-Bessin, Colleville, Pegasus Bridge en Merville bezocht. Zeer indrukwekkend. Fijn om te merken dat ook mijn reisgezelschap aangedaan was door de indrukken (meestal worden ze een beetje moe van bezoeken aan slagvelden uit 1859 of 1870...). Kreeg complimenten voor het goede gidswerk maar deze behoren natuurlijk vooral jou toe. Bij deze dus.

Thuis gauw even "The Longest Day" gekeken na jou artikel op je website erover gelezen te hebben. Een feest van herkenning!

Vriendelijke groet,
Alex Schotman.

Ene Dick bezocht Oradour-sur-Glane en besloot na zijn bezoek in mijn gastenboek (10 september 2012) te schrijven. Deze uit het hart geschreven entry wil ik graag ook met u delen op de fan-pagina,...

Wat is uw naam? Dick
Hoe heeft u mij gevonden? Via Google
Schrijf uw opmerkingen:

Beste Pieter,

Op de eerste plaats mijn complimenten voor de uitgebreidheid en kwaliteit van uw website. Nadat wij twee jaar geleden Normandie bezochten, waren wij een week geleden in Oradour-sur-Glane. Dit bezoek maakte een zeer diepe indruk op mij. Zelf ben ik in de oorlog geboren en weet daar dus niet zo veel van af. Thuis werd er niet of nauwelijks over gesproken, waarschijnlijk omdat 3/4 van onze familie is uitgemoord tijdens WOII. Anderzijds had ik een Canadese oom die de landingen in NormandiŽ had overleeft. Maar ook ook hij deed het zwijgen ertoe. Op een camping bij NormandiŽ trof ik een Duitser aan van mijn leeftijd, die NormandiŽ inmiddels ook had bezocht. Op mijn vraag hoe hij zijn bezoek aan de monumenten had ervaren schoten zijn ogen vol. Hij vertelde dat hij het verschrikkelijk vond en dat alle ellende ervoor had gezorgd dat hij zijn opa nooit heeft mogen leren kennen omdat deze aan de andere kant van de muur woonde. Dit is ook een stukje tragiek, dat ik hier wilde delen. Alles bij elkaar genomen kun je alleen maar tot de conclusie komen dat dit nooit meer mag gebeuren en zouden wij met ze allen meer moeten beseffen welke vrijheden wij hebben en welke prijs daarvoor door anderen is betaald.

Succes met je webpagina.

Op 21 september 2012 wist ook Rien van Wijk mijn gastenboek te vinden, en ook hij schrijft precies die woorden die mij enthousiast houden om er rustig mee door te gaan.

Wat is uw naam?Rien van wijk
Waar komt u vandaan? Klundert ( n.b )
Hoe heeft u mij gevonden?google
Schrijf uw opmerkingen:

Ik ben op 03-09-2012 voor een week naar Normandie geweest (met de bus) zoals zovelen. Wat ik daar gezien heb had ik in mijn stoudste dromen niet kunnen denken. Het was zeeeeeer indrukwekkend, aangezien dat ikzelf de oorlog niet meegemaakt heb,heeft het mij toch aangegrepen. Kortom.....een geweldige vakantie gehad. Maar wat ook heel leerzaam is , is uw site die ik sinds kort regelmatig raadpleeg. Hartelijk dank voor alle moeite die u doet om dit allemaal op internet te zetten, zodat ook andere mensen dit kunnen bekijken en lezen.

Hartelijke groeten uit Klundert.

In de eerste week van oktober 2012, mocht ik een touringcar vol enthousiaste mensen langs de stranden van NormandiŽ gidsen. Dit resulteerde onder andere in onderstaande bedank-kaart!!

De bedank-kaart voor mijn gidswerk in NormandiŽ begin oktober 2012

Thuis gekomen na de enerverende reis, kwamen er nog een paar persoonlijke kaarten door de brievenbus,...

Bovenstaande prachtige (in 3-D, maar helaas niet zichtbaar hier) kwam van
Leo en Ina Weverink

In de bus was ook een zeer gezellige Brabander,... Walter van Wanrooy

En 'last, but not least',... ook Philip Vancampo en zijn vrouw waren mee,
en van hen kreeg ik deze kaart,...

Niet echt naar mij opgestuurd, (maar naar 'onze' baas).
De verzender, Renť van Saaze, was zo sportief deze aan mij over te doen

Met name de achterzijde is interessant,... met een zegel en stempel van Pegasus Bridge!
(De kaart was aangekocht en verzonden in het Cafť Gondrťe)

Meer over onze geweldige reis naar NormandiŽ:
KLIK HIER

Over tot de orde van de dag,... Op 25 oktober werd onderstaande kaart verstuurd door Mike van Kempen, uit Ede. Hij schrijft dat hij 'Strijdbewijs' al jaren volgt en moedigt me aan met de woorden: 'Ga zo door!'. Nou, als er meer van dit soort kaarten komen, dan zie ik geen reden om er mee te stoppen,...
Ik wil Mike graag bedanken, maar ik ontbeer zijn mailadres,... dus via deze weg,... Bedankt, Mike!

De kaart van Mike van Kempen
Op de kaart staat Sgt. Milton E. Schlesener van D-Company, 505th PIR, 82nd Airborne Div.
De foto is genomen op 17 september 1944 in Groesbeek.

Op 28 oktober een enorme grote mail van de heer Van Kruijsen. Deze was zo vol van de site dat hij een enorm verhaal schreef waarvan alleen een klein deel hieronder is weergegeven,... Dank Ed!

Hallo Pieter,

Wat een geweldige site waar ik via een oud collega van op de hoogte ben gebracht. Ik heb nog nauwelijks wat gezien, maar ik verbaas me over de inhoud en kwaliteit. Ik zal er beslist nog menig uurtje in gaan rondkijken.
Zelf ben ik ook geÔnteresseerd in de 2e wereldoorlog en ben er nu zo'n 30 jaar mee bezig. Ik ben zelf een oorlogskind van 1943 en heb geen persoonlijke herinneringen. Wel heb ik in 1982 mijn "bevrijder" ontmoet en zo is het gekomen dat ik al bijna 30 jaar contacten onderhoud met Engelse bevrijders en die zover er nog over zijn ieder jaar Venray bezoeken en waar we ze een week(of langer) op hun pelgrimage begeleiden. Afgelopen september waren er nog 5 die allen 90 jaar of ouder zijn. In mei j.l. heb ik(met mijn 2 kleinzoons van 10 en 12) een groep Engelsen van zo'n 160 personen ontmoet in Groesbeek, waar ze een dag waren met 80 Londense taxi's en ze ook nog o.a. Wageningen en Arnhem hebben bezocht. Alles werd betaald door de londense taxi association en ze doen dat ieder jaar voor steeds andere 'hulpbehoevenden".Fantastisch om daar ook weer een aantal bekenden terug te vinden en mee te praten en door het bevrijdingsmuseum aldaar te lopen.

Groeten en tot horens en ik zal genieten van je site,
Ed van Kruijssen,
Venray

Op 9 november 2012 kwam er een mail van de heer Ed Lenssen, die mij gewag maakte van door hem zelf gemaakte glas-in-lood herinneringsschildjes,.. en of ik daar wellicht wat aandacht aan kon besteden. Zijn mails waren zo indrukwekkend, dat ik die hieronder reproduceer:

Zeer geachte,,,,,,

Hierbij enkele foto's van door mij gemaakte herinnering-schildjes aan belangrijke acties van de Screaming Eagles zoals; de Batlle of the Bulge, Operatie Market Garden etc.... Geheel in glas in lood, formaat A4 en evt. met standaard en/of ketting. Ik heb de grote eer gehad kennis te mogen maken met enkele Screaming Eagles zoals; Bill Guarnee, Babe Heffron, Shifty Powers, Frankie Perconte, Herb Suerth en Ed Shames e.a. en hen ieder een schildje als dank te overhandigen. Met dank voor uw reactie. Vriendelijke groet,

Ed Lenssen,
Deurne

Het Glas-in-lood van de heer Lenssen

Mijn reactie kon natuurlijk niet uitblijven:

Beste Ed,
Mijn complimenten voor de prachtig kleurige glas-in-lood. En wat zal dat indrukwekkend zijn geweest deze te mogen overhandigen aan de veteranen. Heel veel succes met het vervaardigen van meer van dit soort ornamenten.

Vriendelijke groeten,
Pieter Jutte

Geachte heer Jutte,,,,,,,

Allereerst een compliment voor de echt geweldige site! Met respect en bewondering heb ik de hele site bekeken en was echt onder de indruk. Geweldig goed!!! Ikzelf volg de laatste jaren de activiteiten van de 101e Airborne D. 506e reg. Screaming Eagles Easy-Compagnie. Dit elitecorps heeft altijd al extra mijn aandacht, dit vanwege mijn opleiding bij het Korps Commando Troepen in Roosendaal. Lichting 1961-3.

Ben inmiddels 70 jr. oud, maar struin nog steeds, als het ook maar enigzins kan, door de bossen bij Bastogne, Noville-Foy e.o. Elke keer weer als ik daar ben bekruipt mij een heel raar gevoel. Met de filmbeelden uit Band of Brothers in gedachten en met grote bewondering en respect voor hen die daar voor onze vrijheid vochten, kan ik daar dan uren lopen dwalen en wordt er alleen maar heel stil van!! Nooit, nooit mogen wij vergeten wat al die helden voor ons deden!!! Vorig jaar zijn mijn vrouw en ik naar Bechtesgaden geweest, (zie foto) iets wat ik altijd al wilde. Ook daar waren de Eagles in mijn gedachten, zij waren het immers die als eerste daar Hitlers bolwerk innamen. Heel indrukwekkend!! In 2004 had ik de eer enkele van deze nog in leven zijnde veteranen persoonlijk de hand te drukken en te bedanken voor wat zij voor ons gedaan hebben, Shifty Powers, Bill Guarnere, Bob Heffron, Earl Mc Clung. Het maakte diepe indruk op mij en was zeer vereerd! Onze zoon Ruud (40 jr) is vanaf toen naar de jaarlijkse reunie's van de Scraeming Eagles in Houston, Phillidelphia, Georgia enz. gegaan en is daar inmiddels heel goed bevriend met veteranen en hun familie's. Augustus j.l. heeft hij als dank/respect en herinnering een Scraeming Eagle-schildje bij het graf van Shifty Powers geplaatst. Ook was hij op het nog bestaande Eagles-opleidingskamp in Toccoa en is ook de Currahee op gelopen. Vorig jaar had ik de eer enkele herinnering-schildjes als dank te mogen overhandigen aan daar aanwezige veteranen (Herb Suerth en Vic Speranza ) in Bastogne bij de opening van het nieuwe museum Le Mess. Dit alles heeft mij doen besluiten deze genoemde herinnering-schildjes te gaan maken in de hoop dat velen geinteresseerd zullen zijn en bijdraagt aan de overtuiging dat wij het ' NOOIT MOGEN VERGETEN' . Dienaangaande wil ik jou vragen of er misschien een mogelijkheid is via je site wat bekendheid te geven aan deze schildjes. Ze zijn te verkrijgen zoals op meegestuurde foto's te zien, Screaming Eagles, Operatie Market Garden, Utah-Beach Carentan, Eindhoven, Battle of the Bulge, Eagles Nest Berchtesgaden en in een overzicht vanaf de opleiding in Toccoa. De grootte is A4 formaat, fusing en geheel in glasinlood uitvoering. Nogmaals met respect en bewondering voor je geweldige site.

Dank voor je reactie en vriendelijke groet,

Ed Lenssen,
Deurne.

Een foto van de heer Ed Lenssen

Ook het buitenland mag graag op Strijdbewijs struinen,... getuige onderstaande mail welke op 28 november binnenkwam:

I just want to let you know, your website is terrific! I especially enjoyed the pictures of locations in their current conditions next to pictures taken during The War. Iím from the U.S.A. and recently visited the D-Day sites. Unfortunately I only had 2 days, so I missed a lot. After going through the pages on your site I found that there is even more to see than I knew about. I will save your site as a guide for the next time I can get to France!

Great work Ė thank you for providing this wonderful resource!

Mike Kohnke
Florida, U.S.A.

Ook is er ruimte voor humor,... zoals aangebracht door Bas Bos,...

Beste Pieter,

Ik was al 3 jaar geleden voor het eerst en nu nog steeds diep onder de indruk van jouw website. Ben 3 jaar geleden voor het eerst met mijn zwager naar Normandie geweest en heb de website als leidraad genomen. En dit was absoluut een succes. In 2013 wil ik weer met een ploegje van 6 man naar Normandie met jouw website weer als gids. Bestaat er ook een gedrukte versie?

Met vriendelijke groeten,

Bas Bos
IJmuiden

En toen kwam Bas erachter dat er een door hem zelf te down-loaden printversie op de introductie-pagina van de NormandiŽ tour stond,... nog diezelfde dag:

Hallo Pieter,

Domme vraag om een gedrukt exemplaar te vragen alles is prima te printen sorry.

Groetjes,

Bas Bos (1953) vandaar dit soort stomme dingen.
IJmuiden

En zo scharrelde 2012 naar het einde. Het is ondoenlijk om alle mails en gastenboek entries hier te plaatsen. Er waren ook dit jaar lieve, opbeurende, enthousiaste berichten om er vooral mee door te gaan. Natuurlijk blijven er figuren rondlopen die alles blijven ontkennen, dat er nooit een Holocaust is geweest, dat Oradour-sur-Glane niet de schuld was van de 'arme Duitse jongens die ook maar werden gestuurd' (een reactie die mij geheel in het verkeerde keelgat schoot en van een voor mijn doen woeste reactie werd voorzien).

Maar ondanks dit soort gevaarlijke figuren, blijf ik gesteund door de jarenlange ongelooflijk positieve reacties die gelukkig in de meerderheid zijn,... Dus,... ook voor dit afgelopen jaar dank ik al mijn Fans voor hun steun en wens ik hen de komende jaren een vrije wereld toe, in goede gezondheid en geluk.

Aan het eind van het jaar wordt ik altijd overspoelt met Kerstgroeten,... deze keer is een trouwe fan aan de beurt, Luc van de Velde, om hier geplaatst te worden en als 'door-klik' te fungeren naar de Fan-Pagina 2013,...

Klik hieronder op de Kerstgroet
van Luc van de Velden,
om verder te gaan naar de fanpagina van 2013