101st AIRBORNE DIVISION
'SCREAMING EAGLES'

101ST AIRBORNE DIVISION
EN DE BETEKENIS VAN DE STENCILS OP HUN HELM

Wellicht is het u opgevallen tijdens de uitzending van de HBO tv-serie 'Band of Brothers', dat de paratroopers van de 101st Airborne Division aan de zijkant van hun helm een wit symbool droegen. Na een dropping was het noodzakelijk de manschappen zo snel mogelijk bij hun vaste eenheid te krijgen. Na de chaos die een para-sprong veroorzaakte, raakten verschillende manschappen door elkaar vermengd. Vanaf het Hoofdkwartier tot elk regiment en ondersteuningsbataljon kreeg daarop een eigen wit 'herkenningsteken' aan de linker-en rechterzijde van de helm. Naast dit prominente symbool stond dan een zogenaamde 'tick' (streepje) om aan te geven tot welk bataljon of compagnie men behoorde. Vlak voor de invasie in NormandiŽ werden deze opvallende symbolen alleen aangebracht aan de buitenhelm, maar later ook aan de binnenhelm.

101st Airborne Division HQ

Van L. naar R.: Divisional Signal Company, 426th Abn.Qm. Co. en 801st Abn.Ord. Co.

Hierboven zijn de helmsymbolen te zien welke aangesloten waren bij het Headquarters (Hoofdkwartier) van de 101st Airborne Division. Naast het Hoofdkwartier, waren daar de Divisional Signal Company, de 426th Airborne Quartermaster Company, en de 801st Airborne Ordnance Company bij aangesloten.

DE STENCILS VAN DE PARACHUTE INFANTRY REGIMENTS

De Parachute Infantry Regiments hadden speelkaart symbolen (zie hieronder). Na de sprong over NormandiŽ bleek dat het 3de bataljon van het 506th hun 'tick' aan de verkeerde zijde hadden. In plaats van de '9 uur' positie bleek deze in de '3 uur' positie te staan van het 1ste bataljon. In de weken na de invasie in NormandiŽ werd dit gecorrigeerd. Onderofficieren en officieren droegen nog een verticale of horizontale streep aan de achterzijde van de helm. Aangezien dit een mooi doelwit voor scherppschutters was, werden deze in strijd vaak verwijderd (deze laatste markeringen waren trouwens in gebruik bij ieder onderdeel van de Amerikaanse grondtroepen).

Van L. naar R.: 501st, 502nd en 506th Parachute Infantry Regiment

Para's van het 502nd Parachute Infantry Regiment krijgen bezoek van het Hoofdkwartier,...

DE STENCILS VAN DE ONDERSTEUNENDE ONDERDELEN

Hieronder zijn twee stencils afgebeeld van ondersteunende onderdelen. De eerste is het (drie-bladige) klaverblad van het 327th Glider Infantry Regiment. Een regiment dat per zweefvliegtuig naar de bestemming werd gebracht. De tweede is een witte driehoek die bij het 81st Airborne Anti-Aircraft and Anti-Tank Battalion behoorde.

(L): 327st Glider Infantry Regiment, R(R): 81st Airborne Anti-Aircraft and Anti-Tank Batt.

Onderstaande witte cirkels werden gedragen door de artillerie eenheden in de 101st Airborne Division. Het 377th en 463rd Parachute Field Artillery en het 907th en 321st Glider Field Artillery waren daaraan te herkennen.

Links: 377th en 463rd Parachute Field Artillery en het 907th en 321st Glider F.A.
Rechts: General Taylor (l.) schudt de hand van Gen. McAuliffe (verdediger van Bastogne).

De volgende twee onderdelen van de 101st Airborne Division hadden een goed herkenbaar symbool. De eerste is een wit kruis van de 326th Airborne Medical Company. De genie troepen van de 101st droegen een hoofdletter 'E' als symbool. Dit stond voor de 326th Airborne Engineer Battalion.

Links: 326th Airborne Medical Company, Rechts: 326th Airborne Engineer Battalion

Jake McNiece (rechts) verft het gezicht van Mariano Ferra van C-Comp., 326th AEB
(let op de letter 'E' van Engineer Battalion op de helm)

Tot slot een symbool dat op weinig helmen gedragen werd. De manschappen die in het muziekkorps speelden van de 101st Airborne Division droegen op hun helm het symbool van de lier.

De 'Lier' van de 101st Division Band

Hieronder is een foto te zien met onderandere een stencil van het 463rd Parachute Field Artillery Battalion. Wat opvalt is de dubbele 'tick' onder het embleem (de ronde bom). Dit was omdat er vijf artillerie onderdelen waren toegevoegd bij de 101st Airborne Division. Het Hoofdkwartier had de 'tick' boven de cirkel, het 321st had de 'tick' rechts, het 377th had de 'tick' aan de onderzijde, het 907th had de 'tick' links naast het symbool, dus kreeg het 463 PFAB een dubbele 'tick' aan de onderzijde. Op bovenstaande foto praat General Eisenhower met een oorspronkelijke bewoner van Amerika, de indiaan Milford Shopteese of Abilene, Kansas.

Maart 1945, het 101st Airborne Division, welke betrokken was bij de verdediging
van Bastogne tijdens het Ardennen Offensief, ontvangen de Presidential Unit Citation
(een leuk zoekplaatje; van links af: RHQ/501st PIR, 1st Bn 502nd PIR, en het 463rd PFAB)

DE 'TICK' EN HOE DIE GEPLAATST WERD

Hieronder volgt een korte uiteenzetting hoe de 'tick' (tekentje) geplaatst werd nabij het symbool van het onderdeel. Als voorbeeld toon ik de vier 'ruiten' van het 501st Parachute Infantry Regiment (PIR).

Links: Met de 'tick' op 12 uur, HQ (hoofdkwartier), 501st P.I.R.
daarnaast: Met de 'tick' op 3 uur, 1st Battalion, 501st P.I.R.

Boven: Met de 'tick' op 6 uur, 2nd battalion, 501st P.I.R.
daarnaast: Met de 'tick' op 9 uur, 3rd Battalion, 501st P.I.R.


Naast de symbolen op de helm en 'tick' welke aangaf tot welk onderdeel men behoorde, was het 101st Airborne Division Hoofdkwartier, de bataljons, de regimenten en compagnieŽn en sommige lagere onderdelen voorzien van een eigen code voor in het veld. Hieronder een opsomming van deze codes:
101st Airborne Division : KANGAROO
101st Abn. Hq en Hq Comp. : KLAXON
101st Abn. Recon. Platoon. : KING
101st Divisional Signal Comp. : KILOWATT
426th Abn.Qm. Co. : KITCHEN
801st Abn.Ord. Co. : KILDARE
326th Abn.Eng. Bn. : KIWI
327th Glider Inf. Reg. : KEEPSAKE
501st Para. Inf. Reg. : KLONDIKE
502nd Para. Inf. Reg. : KICKOFF
506th Para. Inf. Reg. : KIDNAP
Divarty Hq en Hq. Btry : KINGFISH
321st Glider FA. Bn. : KANSAS
337th Para. FA. Bn. : KITE
907th Glider FA. Bn. : KILOGRAM
463rd Para. FA. Bn. : KEYNOTE
326th Abn. Medical Co. : KINDERGARTEN
81st Abn. AA Bn. : KENTUCKY


Bovenaan deze pagina is een still gebruikt uit de HBO TV serie 'Band of Brothers'. Onderstaand is de complete foto van de situatie afgebeeld. Een paratrooper van de 17th Airborne Division die gewond was geraakt begin 1945, bleek hiervoor waarschijnlijk de inspiratie te zijn, en ik wilde u deze opvallende vergelijking niet onthouden.

Toeval of met opzet, bovenstaande zou de inspiratie geweest kunnen zijn,...

GA TERUG

Of u kunt terugkeren naar de Index pagina van 'Strijdbewijs'