MEDIUM TANK M4 SHERMAN
OOK EEN FILMSTER! (1)

'Fury' wordt geschoten,...

DE SHERMAN SPEELT IN DE FILM

In menige speelfilm heeft een Sherman tank een rol gespeeld. En dit was niet altijd een oorlogsfilm, zoals blijkt uit een kort shotje aan het eind in The Blues Brothers. Ook speelde de Sherman niet altijd in Geallieerde kleuren, zoals in Duitse uitvoering in The Big Red One. Hieronder volgt een opsomming van de mij bekende films waarin de Sherman zijn opwachting maakt(e). Buiten beschouwing wordt gelaten de vele beelden geschoten in de oorlog door oorlogs cineasten die voor het bioscoop journaal, of voor propaganda doeleinden, hun beelden schoten. De film waar de Sherman tank het eerst uitgebreid in beeld komt, is de speelfilm...

- They Were Not Divided (1950) -

'Smoke if you 'ave em',...They Were Not Divided.
Rechts Smoke O'Conner (Michael Brennan)

Het is halverwege de Tweede Wereldoorlog als Philip Hamilton (rol van Edward Underdown) wordt opgeroepen om te dienen in het Britse leger, bij de Guards Division. In het opleidingcentrum in Caterham ontmoet hij de Amerikaan David Morgan (Ralph Clanton) en de uit Wales afkomstige Smoke O’Connor (Michael Brennan). Na een straffe training, door onder andere de echte Coldstream Guards Regimental Sergeant Major Ronald Brittain, worden Hamilton en Morgan tot 2nd Lieutenant gepromoveerd en krijgen een aanstelling bij de Welsh Guards waar ze een eigen ieder een tank krijgen. Smoke wordt Corporal en toegevoegd aan de bemanning van Lt. David Morgan.

David Morgan (Ralph Clanton) en Philip Hamilton (Edward Underdown)

Na intensieve trainingen gaan de Welsh Guards enkele weken na de landingen in Normandië op 6 juni 1944 naar Frankrijk. Vervolgens volgen we de Sherman tanks naar België en Nederland waar ze een rol spelen tijdens Operatie 'Market-Garden'. Eén scène zal later een inspiratie worden voor de speelfilm Fury. Op een linie trekken zes Shermans op volle snelheid richting een bosrand. Ze komen onder vuur van een 'Eighty-eight', welke even later uit de bosjes tevoorschijn komt,... een Tiger! De in de groep aanwezige Firefly weet de Tiger uit te schakelen. Voor de film was een echte Tiger beschikbaar, net als een Panther tank (die niet kon rijden).

Verschillende Shermans worden 'uitgeschakeld' in They Were Not Divided

Tijdens de opmars worden in het gevecht verschillende Shermans uitgeschakeld. Er is een scène van een Sherman die een treffer te verduren krijgt en tot stilstand komt tegen een boerenschuur. Achter deze getroffen Sherman komt een tweede Sherman in beeld, ook deze wordt getroffen door vijandelijk vuur. Twee bemanningsleden weten al rijdende uit de tank te komen, die vervolgens een greppel in rijdt en elegant op zijn kant rolt. Deze gehele scène is geschoten in één shot.
Het einde van de film speelt zich af tijdens het Ardennen Offensief in december 1944.

Links de Tiger tank, rechts de poster voor They Were Not Divided
(KLIK op bovenstaande afbeeldingen voor een vergroting)

They Were Not Divided kwam uit op 29 maart 1950 en was een redelijk success in de Britse bioscopen. Terence Young, regisseur van de film, was ook verantwoordelijk voor het verhaal. Young zou later bekend worden van een aantal James Bond films. Het is niet de enige die een link heeft met de latere Bond films, ook de acteur Desmond Llewelyn die later ‘Q’ zal vertolken heeft een rol in They Were Not Divided, als ’77 Jones. Ook Christopher Lee is in verschillende scènes te zien met een enkele regel tekst. Maar voor de Sherman liefhebber, is de tank de belangrijkste 'acteur' in deze speelfilm!

Sherman aanwezigheid: ****


- The Tanks Are Coming (1951) -

The Tanks Are Coming in productie,...

In 1951 kwam The Tanks Are Coming in de bioscopen. Deze film, geregisseerd door D. Ross Lederman, begint zo’n 40 dagen na D-Day, de landingen in Normandië. We volgen een eenheid van C Company, van de Amerikaanse 3rd Armored Division, die oprukken richting de gevreesde Siegfried Linie (de Westwall). Als de pelotons commandant Sergeant Joe Davis (Michael Stelle) gewond raakt, wordt deze vervangen door Sergeant Francis Aloysius Sullivan (Steve Cochran), die zich ‘Sully’ laat noemen. Maar ‘Sully’ is geen Davis, ‘Sully’ is hard, erg ambitieus, overmoedig en arrogant. Hij is dan ook weinig geliefd onder zijn manschappen.

‘Sully’ jaagt zijn bemanning van 'Calf. Jane II' op,...

Het verhaal is geschreven door Samuel Fuller en Robert Hardy Andrews. Sam Fuller, een veteraan van de 1st Infantry Division, zou later zelf de speelfilm The Big Red One regisseren, waarover later meer. De Sherman waar 'Sully' het commando over heeft is een vroege versie van een M4A3, welke de naam 'Calf. Jane II' draagt (de eerste letter van de naam verwijst altijd naar de compagnie, in dit geval 'C'). Als de eenheid onder vuur komt te liggen van een Duits 8.8cm kanon zien we dat de eerste Sherman die uitgeschakeld wordt van de 2nd Armored Divison zou zijn en van de B Company (aldus de merktekens voor op het pantser).

Een Sherman wordt uitgeschakelt in The Tanks Are Coming

De film is geschoten in Fort Knox, Kentucky, VS, en het landschap is dan ook weinig Europees. Maar de actiescènes komen realistisch over. Als de eenheid Shermans ver uiteen achter elkaar over een stoffige weg rijden, verschijnt opeens een Duitse Panther ten tonele. De Panther tracht achteruit te steken zodat zijn beter bepantserde voorzijde richting de naderende Shermans wijst. Er wordt duidelijk gemaakt dat een Panther tank niet rechtstreeks aangevallen moet worden, maar de zijkant opzoeken of de achterkant is het beste. De Duitse Panther is trouwens een gecamoufleerde M36 Jackson, die best daarvoor door kan gaan. Wat verder opmerkelijk is te noemen, is dat er veel in het interieur van de Shermans is gefilmd, wat deze film een grote meerwaarde geeft. In Nederland kwam de film als Onder Spervuur in de bios.

Sherman aanwezigheid: *****


- Target Zero (1955) -

Ten eerste, JA, er komen Sherman tanks voor in Target Zero. Ten tweede, is het een goede film,… NEEN. Deze film, uit 1955, gemaakt door Harmon Jones, speelt zich of tijdens de oorlog in Korea. In 1952 komt een UN voertuig onder mortiervuur te liggen en slaat over de kop in een diepe greppel. Hierbij komt een Aziatische vrouw om het leven, maar een schone Amerikaanse blondine komt er zonder kleerscheuren, met keurig gekapt haar en make-up, vanaf. Deze Annie Galloway (rol van Peggy Castle) wordt na enige tijd opgepikt door een Britse tank patrouille onder leiding van Sergeant David Kensemmit (Richard Wyler) die hun eigen hoofdmacht tracht te vinden.

'Phyllis II' op deze M4A1E(76)W,...?

Als de Britten weer verder gaan, komen ze enkele Amerikaanse soldaten tegen, onder leiding van Lt. Tom Flagler (Richard Conte) en Sergeant Vince Gaspari (Charles Bronson). Deze weten een route naar de Amerikaanse linie, een versterkte post op een heuvel. De Britten besluiten op de Amerikanen hun voorstel in te gaan, en hem te volgen. Op hun tocht komen ze dan ook nog een verdwaalde mortier groep tegen, die zich bij hen aansluiten. Een gewonde Amerikaan wordt op de Sherman gelegd en Miss Galloway wordt aangesteld als verpleegster voor de man. Al snel begint Lt. Flagler te flirten met onze ‘zuster’, zeer tegen de zin van de Britse Sergeant Kensemmit.

Sgt. David Kensemmit en Ann Galloway
en de flirtende Lt. Tom Flagler (Richard Conte)

Bij de voorgaande recentie (The Tanks Are Coming) liet ik weten dat de naam op een tank de eerste letter heeft van de compagnie waar de tank in is ondergebracht. In Target Zero draagt de M4A1E(76)W de naam Phillis II. Het is dan ook geen Amerikaanse Sherman, maar één van een Brits onderdeel. De verwarring kan geschept worden door de Amerikaanse ster op het pantser.

Links staat Charles Bronson als Sergeant Vince Gaspari.
Op het achterdak van de tank verzorgt Annie de gewonde Amerikaan

Onderweg naar de veilige heuvels komen ze terecht in een Noord-Koreaanse hinderlaag, door een verwoest dorp en een mijnenveld. Ook laat onze kleine groep helden een vijandelijke truck in een hinderlaag lopen, en maken brandstof en voedsel buit. Niet alleen is het aardig dat er een Sherman tank door het beeld rijdt, ook een aanval van straaljagers op ‘Sullivan’s Muscle’, de heuvel die onze helden moeten verdedigen tegen de hordes Chinese aanvallers, is fantastisch in beeld gebracht. Hiertoe werd gebruikt gemaakt van jagers van de Colorado Air National Guard. De meeste opnames warden geschoten op en rond Fort Carson US Army Base in Colorado.

Een M4A1E(76)W in Target Zero

Sherman aanwezigheid: ***


- Tank Battalion (1958) -

Let op, de poster beloofd Sherman tanks, maar die zitten niet
in deze low-low budget film over de oorlog in Korea.

Geen Shermans in deze film, ondanks de suggestie,...

Sherman aanwezigheid: 0


- Die Brücke (1959) -

Een andere film waar wel een 'soort van Sherman' een korte opwachting maakt, is in de speelfilm Duitse Die Brücke. Deze film uit 1959 draait om een groepje scholieren die de opdracht krijgen om in de laatste fase van de oorlog een 'belangrijke' brug te verdedigen. Er is voldoende actie, maar het draait vooral om de jongens hun ervaringen, en hoe ze moeten omgaan met geweld en de dood.

'Sherman' tanks, erg breed, en met wielen tussen de tracks?

Als aan het einde de Amerikanen verschijnen in hun 'tanks', ziet de oplettende kijker dat het slechts de vorm heeft van Sherman tanks. Het zijn grote bordkartonnen gedrochten op een vrachtwagen chassis, waarvan zelfs de wielen tussen de tracks te onderscheiden zijn. Regisseur Bernard Wicki had graag echte gehad, maar dat was onmogelijk, want Duitsland mocht toen nog geen eigen tanks hebben.

Het einde van de strijd om de brug,...
tegen dit type 'Sherman' legt iedereen het af,...

Sherman aanwezigheid: niet echt,...


- The Longest Day (1961) -

Een film waar men toch wel enkele Sherman tanks in zou verwachten is The Longest Day. Helaas, voor de liefhebber zijn er maar twee scènes waar een Sherman te zien is. In enkele shots, op Sword Beach, zijn op de achtergrond drie Sherman tanks (#11, #15 en #33) te zien.

M4A1(76) tanks in The Longest Day

Het meest indrukwekkende optreden van een Sherman tank is tijdens de aanval op het Casino in Ouistreham (in Port-en-Bessin geschoten). Hiervoor werd, net als op Sword Beach, een M4A1(76)W voor gebruikt. Het is zogenaamd een DD (Duplex Drive) uitvoering. Hier gaan de makers wel erg vrij om met het type Sherman, dit type, een M4A1(76) was namelijk nog niet aanwezig in Normandië, en zeker was er geen DD uitvoering met een 76mm kanon. Probleem voor de producenten zal geweest zijn de schaarste aan Shermans in 1961, toen veel landen de Sherman tank al afgestoten hadden.

Franse commando leider Kieffer (Christian Marquand) leidt de Sherman

Sherman aanwezigheid: **

KLIK HIER
voor meer over 'The Longest Day'


- WAAR ZIJN DE SHERMANS? -

Links verzucht Robert Shaw in The Battle of the Bulge: 'Waar zijn de Shermans?'
(klik op de posters)

In 1965 kwam de speelfilm The Battle of the Bulge in de theaters. De makers zullen gedacht hebben; 'een tank is een tank',... Helaas is dit juist waar de film om draait, het is alles tanks in deze film, alleen waren het wel (op een enkele M24 Chaffee na) naoorlogse tanks van het type M47 Patton. Het gebrek aan Sherman tanks tussen 1960 en 1970 is evident in de oorlogsfilms uit die periode. Ook The Bridge at Remagen (1969) en Patton (1970) lijden duidelijk onder de verkeerde aankleding in (pantser)voertuigen. Nu we decenia verder zijn wordt dit pijnlijk duidelijk, omdat tegenwoordig voldoende Shermans gerestaureerd zijn om te voldoen aan de vraag van filmmakers.

Sherman aanwezigheid: 0

Gelukkig vonden enthousiastelingen de vergeten en verlaten Sherman tanks en verschillenden werden liefdevol gerestaureerd. Verder ontdekten filmmakers dat er in Egypte, Israel en Joegoslavië nog steeds een aantal M4 Shermans rondreden. Dus, voor 'Uccidete Rommel' gingen de Italiaanse filmmakers naar Egypte en voor Kelly's Heroes toog Hollywood naar Joegoslavië,...


- 'Uccidete Rommel' (1969) -

Geen Rommel in 'Uccidete Rommel', maar wel interessante tanks,
zoals deze naoorlogse Egyptische Sherman tanks,... met AMX koepels

Bespaar u de moeite om deze film te gaan bekijken, het is een slechte Italiaanse productie. Het enige pluspunt is dat de gebruikte Sherman tanks de juiste tanks voor die periode waren. Ook al betreft het hier na-oorlogse Sherman rompen met een AMX tankkoepel. De film draait om een commandoactie die mislukt, omdat de verkeerde man wordt omgebracht.

Sherman aanwezigheid: **


- Kelly's Heroes (1970) -

Oddball zijn Shermans openen het vuur in Kelly's Heroes

Na The Longest Day werd het in de speelfilms zoeken met een lampje naar een glimp van een Sherman tank. De eerste film waar weer Shermans in te zien waren, was de Amerikaanse film Kelly's Heroes met in de hoofdrol Clint Eastwood. Maar voor de Sherman liefhebber waren de echte sterren de van het Joegoslavische leger geleende Sherman tanks, aangevoerd onder de bizare leiding van Oddball (Donald Sutherland). Het plot draait om een grote voorraad opgeslagen goud in een bank,... ver achter de vijandelijke linies.

Kelly roept meer versterkingen op,...

Voor de doorsnee kijker zijn de Sherman tanks, gewoon,... tanks. Maar voor de oplettende kijker zijn het zeer aparte uitvoeringen. Het zijn M4A3 tanks met een 76mm kanon in een standaard koepel, waar normaliter een 75mm is steekt. Het 76mm kanon kan een aardige deuk slaan. Maar Oddball heeft de beschikking over buizen die over de loop schuiven waardoor het kanon zelfs een 90mm lijkt.

Ik besteed hier maar kort aandacht aan Kelly's Heroes,
want ik heb enkele pagina's over deze film gemaakt.
Hieronder staat een link naar die pagina's.

KLIK HIER
voor meer over 'Kelly's Heroes'

Sherman aanwezigheid: *****


- Catch-22 (1970) -

De aanwezigheid van Sherman tanks, daar kunnen we kort over zijn. De paar 'tanks' die even snel in het beeld komen zijn nagemaakte M4A3 types. Buiten dat dit een tegenvaller is, is het wel één van de betere anti-oorlogsfilms. In 2019 zal er een TV serie verschijnen gemaakt door George Clooney die ook een hoofdrol voor zijn rekening neemt.

‘Luciana’ Elenora Rosana (Olimpia Carlisi) leidt de kijker wel af,...

Ik besteed ook hier maar kort aandacht aan Catch-22,
want ik heb enkele pagina's over deze film gemaakt.
Hieronder staat een link naar die pagina's.

KLIK HIER
voor meer over 'Catch-22'

Sherman aanwezigheid: niet echt


- A Bridge Too Far (1977) -

Een mooi rijtje Shermans,...

Voor de film A Bridge Too Far wist men negen originele Sherman tanks te vinden. Het Nederlandse leger kon twee Sherman tanks leveren, een M4(105) die omgebouwd werd tot een Firefly, en een Tank Dozer zonder koepel. Voor die laatste werd een koepel van plastig gemaakt. Zeven konden rijden onder eigen kracht, die twee andere voort sleepten. Ook werden vijf plastic Shermans gebouwd op een chassis van een Landrover. Niet alle Shermans zijn van het juiste type, maar dat is de makers natuurlijk vergeven.

Lt.Col. 'Joe' Vandeleur (Michael Cain) is tevreden,... echte Shermans!

Ik besteed ook hier maar kort aandacht aan A Bridge Too Far,
want ik heb enkele pagina's over deze film gemaakt.
Hieronder staat een link naar die pagina's.

KLIK HIER
voor meer over 'A Bridge Too Far'

Sherman aanwezigheid: ****


Voor het volgende deel over de Sherman tank in de film
kunt u nu op

ONDERSTAANDE FOTO KLIKKEN