Pz.Kpfw.V Panther Ausf D
IN BREDA

Op de hoek van Wilhelminapark bij de T-splitsing met de Paul Windhausenweg en de Generaal Maczekstraat, in Breda staat een goed gepreserveerde Pz.Kpfw.V Panther Ausf D. Op 29 oktober 1944 werd Breda bevrijd door de 1st Polish Armored Division onder commando van generaal Stanislaw Maczek. De route die gevolgd was door de Polen liep ondermeer via de Molengrachtsestraat. Op 30 november werd deze straat hernoemd als Poolseweg, met de aan generaal Maczek geschreven woorden; 'This has been done in order to honour your brave men, who liberated our town and first entered it by this road.' De Poolseweg kreeg in 1964 een groot onderhoud waarna een deel hernoemd werd tot Generaal Maczekstraat.

De Pz.Kpfw.V Panther Ausf D in Breda
(een ansichtkaart uit de jaren zestig)

In de bezettingzone van de 1st Polish Armored Division, in Duitsland, werd een Pz.Kpfw.V Panther Ausf D gevonden op een testterrein van Krupp bij Meppen. Besloten werd om deze te schenken aan de stad Breda en op 29 oktober 1945, een jaar na de bevrijding. De tank was gebouwd in 1943, en draagt het chassisnummer KMY 212-583. Oorspronkelijk was deze Panther voorzien van de anti-magnetische Zimmerit-Schutzbelag, welke nu verdwenen is (achter de wielen zijn nog kleine sporen ervan te vinden).

In de jaren dat de Panther op de hoek van het Wilhelminapark stond,
verdwenen langzaam aan onderdelen van de tank,...

De Pz.Kpfw.V Panther Ausf D in Breda is een uniek exemplaar in de wereld. Waarschijnlijk is het de enige overgebleven Ausf D. In het Panzermuseum in Thun, in Zwitserland, staat een Pz.Kpfw.V Panther waarbij men twijfelt of het een Ausf D of een vroege Ausf A betreft. De Panther werd geheel intact als monument geplaatst. Zoals bovenstaande foto's tonen, zaten de antenne kokers, draagbeugels voor het gereedschap en de koplamp nog aan het pantser vast. In de decenia die volgden verdwenen deze onderdelen, waarschijnlijk naar particuliere 'verzamelaars'.

De Pz.Kpfw.V Panther Ausf D in Breda in 2021

In 2003-2004 werd de Panther in Breda, op voorstel van Kevin Wheatcroft, van de Britse onderneming The Wheatcroft Collection, gerestaureerd. De restauratie werd met gesloten beurs gedaan, met de afspraak dat Wheatcroft de motor en de versnellingsbak, en de aandrijfmotor voor de koepel mocht meenemen voor zijn eigen restauratie project, de Pz.Kpfw.V Panther Ausf A met chassisnummer 158-134, welke gebouwd was bij Demag, en uitgeschakeld op 16 augustus 1944 in Briouze, NormandiŽ. De Panther in Breda werd weer in camouflage geschilderd en de rupsen werden zwart geschilderd, om zoveel mogelijk het roesten tegen te gaan.

Hieronder zijn een aantal details te zien
van hoe goed deze tank is gepreserveerd,...

Hier is goed het 10cm dikke frontpanser van de koepel te zien

De vervoersklamp voor de kanonsloop van de Panther

De Panther staat onder de bomen, wat niet echt bevordelijk is voor de toekomst,...

Weersinvloeden en onkruid zullen in de toekomst hun tol gaan eisen,...


KLIK HIERONDER OM NAAR DE PANTHERS
VAN SAUMUR, FRANKRIJK, TE GAAN,...