TOUR DE SLAGVELDEN VAN NORMANDIË
OMAHA BEACH

Veel mensen associëren D-Day met één landingstrand,... Omaha Beach. Van de twee aan de Amerikanen toegewezen sectoren, Utah en Omaha, zou de laatste sector het zwaarst bevochten worden en de meeste slachtoffers eisen van alle invasiestranden op 6 juni, 1944. Onderstaande tour neemt u mee langs deze zwaar bevochten sector.

STE. HONORINE-DES-PERTES

Zoals reeds aangehaald op de vorige pagina waar Port-en-Bessin werd bezocht, was er ook een brandstof lospunt in Ste. Honorine-des-Pertes. Op 5 kilometer naar het westen vanaf Port-en-Bessin aan de D 514 ligt dit dorp. Hier zijn enkele aardige punten te bezoeken, maar ook lastig te vinden.

Het weggetje (rechts) is iets verlegd, maar Ste. Honorine-des-Pertes is weinig veranderd

In het rode vierkantje is het huis van de 'gekke Fransman' in de film 'The Longest Day'

Eén van deze punten, dat makkelijk te vinden is, is de kleine baai van Ste. Honorine-des-Pertes. Zodra u het stadje ziet, let op de grote parkeerplaats aan de rechterkant (als u westwaarts rijdt). Hier is een klein straatje dat afdaalt (er staat een bordje dat het verboden is voor vrachtwagens en campers). Honderd meter voor u de baai bereikt, bij de afslag naar rechts, ziet u links een groot (school?) gebouw. Parkeer hier.

Ste. Honorine-des-Pertes werd op 7 juni bevrijd door het 16th Regimental Combat Team, 1st US Division. Hier was het aansluitpunt van een ‘minor’ PLUTO vanaf tankers die voor de kust lagen. Dit zogenaamde Tombola systeem bestond uit twee pijplijnen van elk 6 inches in diameter. Deze kwamen samen, met de lijnen van Port-en-Bessin, in Mont Cauvin, nabij Etréham.

Juni 1944, 'Tombola' pijplijnen bij Ste. Honorine-des-Pertes

Op 25 juni werd de eerste brandstof via Honorine-des-Pertes doorgepompt. Vanwege de achterstand om Cherbourg de ‘major’ PLUTO aansluiting te geven, werd de ‘minor’ steeds belangrijker. Het was berekend dat er via het ‘minor’ systeem 6000 vaten MT80 en vliegtuigbrandstof vervoerd zou worden, maar eind juli was dit het dubbele. Ook na D+41 (de datum dat berekend was dat het niet meer nodig zou zijn), bleef het ‘minor’ systeem doordraaien.

Om dit PLUTO deel te gedenken, is een klein bord met uitleg geplaatst aan de rand van het parkeer terrein.

Het huis van de enthousiast vlagzwaaiende Fransman in The Longest Day

Vanaf het parkeer terrein kunt u nu een straatje naar rechts af zien buigen. Aan het einde van dit weggetje staat het huis dat gebruikt werd voor een scène in de speelfilm 'The Longest Day'. Namelijk dat van de over-enthousiaste Fransman die als een idioot met een vlag zwaait naar de invasievloot. Passeer dit huis en keer terug naar de D 514. Ga weer westwaarts, wederom door Ste. Honorine-des-Pertes, richting Colleville-sur-Mer.

Vanaf Wn 60, iets ten oosten van Colleville-sur-Mer, tot globaal 6 kilometer naar het westen, naar Vierville-sur-Mer, loopt OMAHA Beach, de sector toegewezen aan de Amerikanen. OMAHA Beach werd verdeeld in de sectoren; 'FOX', 'EASY' en 'DOG'. Tevens behoorde Pointe du Hoc tot deze sector. Onderstaande tour neemt u mee vanaf Widerstandsnest 60 nabij Colleville-sur-Mer naar Grandcamp-Maisy.

Naar Widerstandsnest 60

Kaartje met de posities van de Wn 60, Wn 61 en Wn 62
(Google Earth)

Een lastig te vinden punt is Widerstandsnest 60 waar Major Pluskat de invasievloot zou hebben zien naderen op zijn te verdedigen kust van Normandië (één van de bekendste scènes uit 'The Longest Day'). Algemeen wordt aangenomen dat Pluskat in de observatiebunker was en de Geallieerde armada zag naderen, maar er zijn schrijvers, voornamelijk Duitse, zoals Helmut Freiherr von Keusgen, die beweren, van horen-zeggen, dat Pluskat niet te bereiken was deze dag en dat hij in damesgezelschap zou hebben verkeerd. Hoe het ook zij,... voor de liefhebber die alles wil hebben gezien, raad ik Wn 60 aan voor een bezoek.

Misschien wel het beste uitzicht over Omaha Beach, vanaf Wn 60

Volg de D 514 westwaarts. Na Ste. Honorine-des-Pertes en het gehucht Grand Hameau komt u ongeveer een kilometer verder een afslag naar rechts tegen met het bordje 'Cabourg' (het is gelegen voor een flauwe bocht, 150 meter nadat u de plaatsnaam bord 'Colleville-sur-Mer' passeert, handig hulpmiddel is de rode brandkraan bij de afslag rechts). Ga hier in en volg het rommelige weggetje door boomrijk gebied. Rij dit helemaal uit (veel bochten, maar hou globaal rechts aan) tot u aan het einde van het bosje bent en uitzicht heeft op agrarische velden die uitstrekken tot aan de kust. Als het goed is ziet u links een pad lopen dat steil naar beneden gaat (niet ingaan!), maar ook rechts daarvan een naast gelegen paadje dat afgesloten lijkt door een ruwe slagboom, ga hierin. Na een vijftig meter komt u dan bij Wn 60.

Verschillende toegangen tot een mortier Tobruk

Wn 60 ligt op 60 meter hoogte en heeft één van de beste uitzichtpunten over Omaha Beach. Wn 60 lag in de uiterste oostelijk grens van de sector Omaha Beach, in het deel wat bekend stond als FOX-Red. Meer naar het oosten waren de kliffen niet geschikt voor een landing tot aan Port-en-Bessin aan toe (met uitzondering van de kleine baai bij Ste. Honorine-des-Pertes).

Wat er over is van Pluskat zijn kleine observatiepost van Wn 60

Op 6 juni 1944 waren op dit punt veertig Duitse Wehrmacht soldaten actief. Twee compagnieën van de 16th Regiment, 1st Division, trokken rond 08.00 uur via een pad westelijk van de stelling en vielen het in de rug aan. Rond 09.00 uur werd Wn 60 ingenomen. Van de veertig Duitsers werden er 31 gevangen genomen, de rest was gesneuveld.

Wn 60 met de posities van de wapens
(vaag zijn de sporen van de loopgraven nog te zien)
(Google Earth)

De zwaarste wapens van Wn 60 waren een 7,5cm kanon, een aantal mortierstellingen in Tobruks en een paar machinegeweren. Ook was er centraal een 2cm Flak kanon aanwezig. Er is nog een restant te vinden van de kleine observatiepost waar Pluskat de Geallieerden zag naderen. Ook zijn nog duidelijk de zig-zag sporen van de loopgraven te zien. In de zuidoosthoek stond een Tobruk waarop een tankkoepel (waarschijnlijk een R-35) heeft gestaan voor verdediging van het complex.

De centraal gelegen dubbele mortier bunker is te bezoeken

Sector 'FOX en EASY'

Wn 61, Colleville-sur-Mer

Keer terug naar de D 514 en ga verder naar Colleville-sur-Mer. In het centrum van het dorp volg het bord 'la Plage' naar rechts, de heuvel af. Beneden aangekomen wordt u min of meer gedwongen links af te gaan naar Wn 62, het 1st Division monument en het American Cemetery. Maar ga nog een stukje verder richting het strand en ga na een meter of 50 rechtsaf, richting de zeilschool. Parkeer hier en loop naar het strand en ga 50 meter rechtsaf.

Hier ligt Wn 61. Deze had een 8,8cm PAK 43/41 in een R 677 kazemat plus een 5cm KwK in een Tobruk. Widerstandnester 61 en 62 waren verantwoordelijk voor zeer veel slachtoffers tijdens de eerste golven landende Amerikanen hier in de sector FOX and EASY. Tussen Wn 61 en Wn 62 lag voor de Amerikaanse troepen de E-3 uitgang. Het 8,8cm kanon werd om 07.10 uur uitgeschakeld door de DD Sherman tank van Staff Sergeant Sheppard van de 741st Tank Battalion (één van de vijf die het strand haalden van de 32 uitgezet in zee). De beschadigde bunker ligt nu op een stuk privé terrein, maar kan bekeken worden. De bunker schuin links achter de R 677 wordt als fundering gebruikt voor een bungalow.

De R 677 van Wn 61 waarin de 8,8cm PAK 43/41 stond

In dit gebied, de sector FOX-Green werden een aantal beroemde foto's genomen van engineers die collega soldaten uit het woeste water redden. Ook verderop, onder Wn 60, in de sector FOX-Red was het meer een reddingsoperatie dan dat er een gevechtseenheid werd gevormd.

Op het kiezelstrand bij Wn 61, FOX-Green, was het een reddingsoperatie

Veel groepjes verkleumde, gewonde mannen wachtten hier af wat er ging gebeuren. Het was een mix van mannen van het 16th (1st Div.) en het 116th Regiment (29th Div.). Met de opkomende vloed werden de mannen gedwongen zich te verplaatsen naar FOX-Green. Dit verplaatsen bracht ook weer 'leven' in de aangeslagen mannen die langzaam weer een gevechtsgroep begonnen te worden.

Ter hoogte van Wn 60 op FOX-Red, liep het vol met aangeslagen troepen
Toen en NU

Keer nu terug door de 'kom' van Exit E-3 (een 'draw' genoemd door de
Amerikanen) om een bezoek te brengen aan Wn 62
en het American National Cemetery.

Wn 62, Colleville-sur-Mer
(oostelijk van de American National Cemetery)

Het Duits gevechtscomplex, Widerstandsnest 62 in de sector 'FOX-Green', was op 6 juni een harde noot die gekraakt moest worden. Het geschut stond recht op OMAHA Beach gericht. Er is hier nog veel te zien, zelfs de sporen van de loopgraven liggen nog in het gras. Het duurde tot in de middag voor de Amerikaanse troepen Wn 62 had uitgeschakeld. Van de twintig nog in leven zijde Duitsers, waren er slechts drie niet gewond. Aan de voet van het complex liggen twee kazematten van het type R 669. Hier stonden tijdens de landing 7.65 cm kanonnen van Tsjechische makelij in.

De laagst gelegen R 669 kazemat van het Wn 62 complex

Company E, 16th Regiment was geland vlak voor Wn 62 waar moordend machinegeweer vanaf kwam, maar ook dodelijke mortier granaten die ingeschoten waren op de onderste rand van de heuvel met het strand. Oberleutnant Frerking in een observatiebunker van Wn 62 stuurde een batterij aan van 4 X 10,5cm kanonnen, die nabij Houtteville stond opgesteld, zo'n zes kilometer in het achterland. Met het commando 'Dora, Feuer!', werd aangegeven de vloedlijn bij eb te bestoken, hier waren deze kanonnen op ingeschoten. In 2000 verscheen het boek ‘Wn 62, Erinnerungen an Omaha Beach: Normandie, 6. Juni 1944', van de Duitse veteraan Hein Severloh. Severloh had een MG42 post op Wn 62, en na het verschijnen van zijn boek werd er beweerd dat Severloh verantwoordelijk was voor de dood van 1000 tot 2000 Amerikanen in zijn sector. Dat deze aantallen, afgeschoten door één man, overtrokken zijn, tracht ik uit te leggen op een aparte pagina:

- Heinrich Severloh -
KLIK HIER

De achterzijde van de hoogst gelegen R 669 van Wn 62
(Hierop is het monument te vinden voor de 5th Engineer Brigade

Het beton van de grote R 669 kazematten is zwaar beschadigd door het Amerikaanse geschut. In de hoogst gelegen kazemat is een duidelijke voltreffer binnenin de kazemat te zien. Op de hoogst gelegen kazemat is een monument geplaatst ter ere van de 5th Engineer Brigade. Verder is op dit complex het monument ter ere van de 1st Infantery Division (Big Red One) te vinden.

Het opvallende monument voor de 1st Infantry Division

Dit is ook de sector waar wellicht de meest beroemde foto's zijn gemaakt. In de eerste uren van de invasie landde hier ook Robert Capa. Deze schoot hier enkele rollen film vol van de horror die zich hier afspeelde. Helaas bleven er maar 10 bruikbare foto's over, vanwege een fout in het laboratorium in Engeland. Maar die paar foto's werden wel de iconen die altijd met Omaha Beach verbonden zullen blijven.

Mijn schilderij naar een beroemde foto van Robert Capa

Voor meer over de foto's van Robert Capa:

KLIK HIER
(keer hier wel weer terug)


Voor het vervolg van OMAHA BEACH, met onder andere:
The American National Cemetery en St. Laurent-sur-Mer
'KLIK HIERONDER'
op de kazemat van Wn 65