TOUR DE SLAGVELDEN VAN NORMANDIË
NAAR CHERBOURG

EEN VOORWOORD:
(onderaan deze pagina twee routes)

Op deze pagina’s vindt u het vervolg van de strijd in Normandië. Het is het logische vervolg op mijn pagina’s aangaande ‘Operation Overlord’, D-Day, 6 juni 1944. Bent u daar nog niet geweest, dan raad ik aan mijn introductie-pagina te bezoeken. Op deze homepage wordt u vanaf de landing in Normandië meegenomen langs de objecten zoals die daar nu nog te vinden zijn.

Op de komende pagina’s gaat de strijd verder met de afsluiting van de Cotentin en de opmars naar Cherbourg. Verder de strijd rond Caen, Operation Cobra (uitbraak naar het zuiden) en het slot van de operaties, de insluiting van de Duitse troepen in ‘De Zak van Falaise’.

Als u de pagina's over de routes langs de landingstranden heeft gevolgd, dan heeft u waarschijnlijk ook Utah Beach en Carentan al aangedaan. De start van beide routes naar het noorden van de Cotentin start eigenlijk in Carentan dan wel in Ste.Mère-Eglise. Mocht u vanuit Carentan starten, begin bij de rotonde waar ooit de brug lag waar de para's van de 101st Airborne Division een bajonet aanval uitvoerden. Deze rotonde vindt u vanaf het centrum van Carentan en is een kruispunt met de D 971 en de D 974 richting Saint-Côme-du-Mont.

CARENTAN VALT

Dat Carentan één van de belangrijkste punten is om in te nemen mag duidelijk zijn. Deze stad ligt op het kruispunt naar de aansluiting richting Insigny-sur-Mer en Omaha Beach. De aanval op Carentan wordt vanuit het noordwesten ingezet door de laatste bruggen vanaf LaCroix Pan naar Carentan in te nemen.

Het monument te ere van de Lt.Col. Robert Cole en zijn Medal of Honor

Bij de rotonde staat een interessant monument. De huidige rotonde is aangelegd op het punt waar ooit brug nummer 4 lag en waar vandaande beroemde bajonetaanval door de mannen onder leiding van Lt.Col. Robert Cole met succes op de boerderij werd ondernomen. Ter nagedachtenis staat er een hoog monument in de noordwest hoek van de rotonde. Na de geslaagde aanval consolideerde Lt.Col. Cole en zijn manschappen in de boerderij, een paar honderd meter ten zuidwesten van de brug, om er zijn tijdelijke hoofdkwartier van te maken.

Lt.Col. Cole voor de boerderij welke met de bajonet aanval ingenomen werd

Om de boerderij te vinden waar Lt.Col. Cole na de bajonetaanval met zijn mannen op adem kwam, neem de derde afslag op de rotonde vanaf het centrum van Carentan (richting het zuidwestelijke industriegebied). De boerderij staat links, enkele honderden meters na de rotonde. De boerderij heeft nog steeds de sporen van de strijd. Aangezien de Duitsers dreigden de boerderij weer te overlopen, liet Cole deze positie door eigen artillerie beschieten, waarbij ook enkele eigen manschappen omkwamen.

Lt.Col. Cole en zijn manschappen consolideerden in deze boerderij
(klik voor het bordje op de foto)

Er staat een herdenkingsbordje in de tuin van het huis. Hierop staat dat er (nog?) een bajonetaanval op een groenteveldje vanuit dit huis werd voorbereid. Dit groenteveld, de 'Cabbage Patch', lag een paar honderd meter ten zuidoosten van dit huis. Een ietwat onduidelijke omschrijving. Wat wel duidelijk is geworden dat rond het groenteveld zware strijd is uitgevochten, vaak op meters afstand, tussen de Duitsers en de paratroopers. Hier vochten paratroopers onder commando van Captain Hancock, waarvoor een monumentje is opgericht in Carentan aan de D 974, de Voie de la Liberté, in een piepklein parkje naast de Peugot dealer Sarl Mecatol (zie de foto geheel onderaan de pagina).

De bedoeling van Lt.Col Cole was om Heuvel 30, bij het gehucht Billonnerie, iets ten zuiden van Carentan te bereiken. Maar verder oprukken met het 3rd Battalion was na de bajonetaanval uitgesloten. Het 1st Battalion zette de opmars voort. Op 12 juni werd de aanval op het centrum van Carentan van de west en oostkant ingezet. Vanuit het westen trokken onder andere eenheden van de 506th PIR de stad binnen (later verfilmd voor de tv-serie 'Band of Brothers').

Het blauwe lijntje door de rotonde is de oude loop van de Madeleine
(foto: Google Earth)

Op bovenstaande kaart is ook 'Hell's Corner' aangegeven, een plek waar verbitterde strijd is geleverd. Heeft u dat nog niet bezocht, dan is een korte stop aan te raden. Voor meer over dit object, zie: deze pagina,...

Ondanks verwoede pogingen van de Duitsers om Carentan weer te heroveren bleef deze in handen van de 101st Airborne. Op 12 juni werd contact gemaakt met manschappen van de 29th Infantry Division die vanaf Omaha Beach arriveerden. Op 13 juni kwamen de eerste onderdelen van de 2nd Armored Division in Carentan en was de aansluiting tussen Utah en Omaha in stevige handen.

Maj. Gen. Maxwell D. Taylor (op de rug) spreekt trots zijn mannen toe

Bovenstaande foto is een interessante. Deze is genomen op 20 juni 1944 op place du Valnoble in Carentan en toont Maj. Gen. Maxwell D. Taylor op de rug die zijn mannen toespreekt. Voor hem staan de mannen die zich onderscheiden hebben vanaf 6 juni. Van links naar rechts: Brig. Gen. Anthony C. McAuliffe, 101st Artillery , LTC Julian L. Ewell, 501st PIR, Lt. George Craft, G/502nd PIR, T/4 ?, 327th GIR, T/5 Robert E. Wright, Medic, 501st PIR, (dan een onbekende), Pvt Walter H. Sanderson, D/502nd PIR (KIA), Pvt. David C. Gifford, D/502nd PIR (KIA), S/Sgt Bruno E Schroeder, HQ/506th PIR, S/Sgt Harry A. Clawson, H/506th PIR (KIA), S/Sgt Frederic A. Bahlau, H/506th PIR

14 juli 1944, op place de La République leggen burgers en miltairen bloemen

Hieronder kunt u kiezen uit twee routes door het noorden van de Cotentin.
Klik op de kaart en u wordt naar de bewuste trip gebracht.
De eerste, door het noordwesten van de Cotentin, is de langste, 180 km.
De tweede dagtrip, door het noordoosten, is ongeveer 150 kilometer lang.
Beide starten vanuit de omgeving van Ste.Mère-Eglise.
(Maar U bent niet gebonden aan welke trip u het eerste doet.)

Voor een uit te printen, verkorte,
versie van deze routepagina's
kunt u mij mailen (svp. aangeven; 'Cherbourg')