D-DAY
SLAGVELD NORMANDIň
Uw Gids Langs de Stranden

(Click for English version)

vol onzekerheid en angst naar een wazige horizon

'OPERATION OVERLORD'

De komende pagina's zijn opgedragen aan de mannen en vrouwen
van alle landen die hun leven gaven voor een breekbare vrijheid.

Op dinsdag, 6 juni 1944 bestormden de Geallieerde troepen de stranden van NormandiŽ om Europa te bevrijden van het Duitse juk. Heden ten dage is er niet veel veranderd, zeker in de Amerikaanse sector. Maar ook in het oostelijke landingsgebied waar de Britse en Canadese troepen voet aan land zetten vindt men genoeg terug om zich in te leven in de verschrikkingen die zich hier hebben afgespeeld.

Op de komende pagina's zijn een aantal routes uitgestippeld die u langs de stranden voert, belangrijke punten toont zoals de beroemde 'Pegasus brug' in de Britse sector SWORD Beach. Ook in de Canadese sector JUNO Beach is nog voldoende interessants te ontdekken. Uiteraard doet u Arromanches aan waar nog delen van de Mulberry haven zichtbaar zijn. Toch zal OMAHA Beach de meeste indruk bij u achterlaten, vooral het bezoek aan de American Cemetery. Ook Pointe du Hoc is nog steeds een indrukwekkende plek om te bezoeken. De Amerikaanse sector is in meer dan 75 jaar nagenoeg onveranderd, zeker in een gebied als UTAH Beach waar u langs de duinen rijdt om vervolgens het binnenland in te gaan langs indrukwekkende bunkercomplexen om te eindigen in Ste-MŤre-…glise, met de kerk waar nog steeds een 'parachutist' aan de kerk hangt,... Tevens vindt u op deze pagina's achtergrond informatie aangaande airborne divisions, landingsvaartuigen, zweefvliegtuigen, bunkers en kazematten en andere hindernissen en de apparaten die nodig waren om die op te ruimen, zoals Hobart's Funny's. Om met Eisenhower zijn woorden te spreken; 'Okay,...let's go!'

Een woord vooraf hoe deze pagina's te gebruiken.

Hieronder ziet u de vijf sectoren die aangeklikt kunnen worden. In pricipe zijn het vijf grote en ook drukke dagen als u alles wilt bezoeken wat op de pagina's aan u voorbijkomt. Heeft u weinig tijd, of alleen behoefte om de belangrijkste en bekendste objecten te bezoeken, dan is er lager op de pagina een 'Verkorte route' te vinden.

Ik raad u aan de Michelin kaart 303 Local (Calvados, Manche) aan te schaffen, deze kaart is prima voor de grote lijnen. Deze is verkrijgbaar bij de tankstations op uw route in NormandiŽ. Er zijn ook hele goede gedetaileerde kaarten waarop slechts sectoren staan, zoals de hierbij afgebeelde IGN kaart 1412 OT (Pointe du Hoc, Omaha Beach) waarop zelfs de bunkercomplexen zijn ingetekend. Deze kaarten zijn verkrijgbaar bij de boekhandels, zoals de E.Leclerc Espace Culturel in Bayeux (of online bestellen).

De Michelin 303 en een voorbeeld van een IGN kaart (Omaha Beach)
(Klik op de foto voor een detail)

Er zijn verschillende routes naar NormandiŽ. Persoonlijk nemen wij altijd de route Antwerpen -E17- Gent, richting Oostende (E40), Calais, (A16) richting Le Havre (A29) om vervolgens via de 'Pont de Normandie' de Seine over te steken. Een andere optie is via Kortijk, richting Parijs (A1) en Amiens (D929), het ligt aan het deel van Nederland waaruit men de reis aanvangt.

Let op; reist u per auto over de tolwegen (vanaf Calais richting Le Havre, 'Pont de Normandie' - Caen, etc), houd rekening met de kosten daarvan; tolwegen; Ī 25 euro. Erg handig is een tolvignet (bij de ANWB te koop) of een creditcard (Visa) vanwege de vlotte doorstroming. In de meeste gevallen trekt u eerst een ticket, om bij de volgende tol deze in de automaat te steken, vervolgens de creditcard in dezelfde gleuf of even bij het leeskastje houden naast de gleuf). Er is ook een stukje traject waar men geen ticket voor heeft, gewoon betalen. Bij de 'Pont de Normandie' accepteert men ook het vignet en/of creditcard.

Heeft u vragen, u kunt mij ook altijd mailen:

VOOR EEN VERKORTE HOOGTEPUNTEN ROUTE:

EXTRA INFORMATIE TOUR DE 
 SLAGVELDEN VAN NORMANDIňč

Wilt u zich compleet verdiepen in OMAHA Beach
KLIK HIERONDER

Voor de complete inhoudopgave van www.strijdbewijs.nl,
waarin meer pagina's aangaande de Tweede Wereldoorlog:
KLIK HIERONDER

Voor de gebruikte bronnen;
'KLIK HIER'.

Up-dated, NOVEMBER 2020

SCHRIJF HIER IN MIJN GASTENBOEK

OF MAIL MIJ RECHTSTREEKS

©2001 - 2024 - www.strijdbewijs.nl - Pieter Jutte