DE SHERMAN TANK
Een ontmoeting door de jaren heen

Gebouwd op het chassis
van de M4A2, de M10

Aangezien het al snel duidelijk werd dat het kanon van de M4 Sherman ontoereikend was tegen Duitse tanks, werd een onderstel van een M4A2 als basis gebruikt om een speciaal voor dat doel te ontwikkelen 'tank vernietiger' te produceren. De romp werd afgeplat en de rompzijden werden schuin geplaats om eventuele treffers van vijandelijke tanks af te buigen. De bepantsering kon hierdoor iets dunner uitgevoerd worden om gewicht te kunnen besparen. De eerste M10 'Tank Destroyer' liep halverwege 1942 van de produktieband. Later werd ook het chassis van de M4A3 gebruikt. In Amerikaanse dienst stond de M10 ook bekend als de 'Wolverine' of 'Slugger'. In Britse dienst stond de M10 bekend als de Mk Ic 'Achilles'.

M10 'Porc Epic',
Elzas, Frankrijk

M10 'Porc Epic' uitgeschakeld even buiten Illhausern, Elzas

In de Elzas, Frankrijk, is een origineel oorlogsslachtoffer te vinden aan de weg van Illhaeusern naar Elsenheim. Het is goed opletten, want men rijdt er zo aan voorbij. Enkele kilometers buiten Illhausern, aan de linkerzijde tussen de aanplantingen staat de M10 naast een secundair weggetje.

M10 'Porc Epic' in gelukkiger tijden

De M10 'Porc Epic', welke behoorde tot het 3rd Squadron van het Franse 8th Regiment van de 'Chasseurs d'Afrique' welke was toegevoegd aan de 1st Free French Division om de 'Colmar Pocket' mee te helpen bevrijden. Op 26 januari 1945 werd 'Porc Epic' uitgeschakeld door een Nashorn van Kampfgruppe Blasius, schwere Panzerjäger Abt. 654. Drie bemanningsleden, Rene Garnier, Rene Cardot en Claude Beaufils kwamen hierbij om het leven. ]

De commandant van de M10, Marc Samin, overleed op 14 oktober 1991 en werd op zijn eigen verzoek bijgezet in de M10 als laatste rustplaats. Dus buiten dat het een monument is, is het ook een graf. De M10 staat nagenoeg op exact de plek waar het in 1945 werd uitgeschakeld.

Het 'inschot' van de Duitse 8,8cm granaat

Met respect bij de M10 in april 2016

M10, Fort Hackenberg
Elzas, Frankrijk

Deze M10 is vastgelegd in 2004 nabij Fort Hackenberg (Maginot Linie)

M10, Colleville-sur-Mer
Normandië, Frankrijk

Deze M10 is vastgelegd in 2013 bij het Overlord Museum, Colleville-sur-Mer


Deze M10 staat bij het 'Musée Memorial de la Bataille de Normandie', in Bayeux

De Britse versie van de M10,
met het 17-pounder kanon,
was de Mk IIc 'Achilles'.
Voor meer over dit type, klik hieronder