NIEUW OP WWW.STRIJDBEWIJS.NL

NIEUWE PAGINA'S OP DEZE SITE
(laatste update januari 2017)

Op 7 september 1942 stortte een Spitfire iets ten zuiden van Brugge, België ter aarde. De oorzaak is niet geheel duidelijk. In 2013 werd het wrak geborgen. Naar aanleiding van dit feit en dat ik een stukje van dit wrak (in december 2016) mocht ontvangen van Luc Van de Velde, bleek na onderzoek dat het een zeer interessant gegeven was om hier enkele pagina's aan te wijden.

In het voorjaar van 2016 brachten we een bezoek aan de Elzas in het noordoosten van Frankrijk. Dit grensgebied dat maar moeilijk lijkt te kunnen beslissen of het Frans, dan wel Duits is, is een prachtig vakantiegebied. Maar er zijn ook sporen van oorlogen achtergebleven. Het meest indrukwekkende is naar mijn mening het concentratie kamp Natzweiler-Struthof,...

Nu nog alleen in het Engels, maar ik hoop snel de tijd te vinden om het te vertalen,... dit verhaal over een gewone jongen uit North Dakota die het commando voerde over een Sherman tank, 'Casey Jones', welke als tweede tank de belegering rond Bastogne, tijdens het Ardennen Offensief, doorbrak. Wrolson is de rode draad in dit verhaal over de 4th Armored Division en hun rol in de Tweede Wereldoorlog,...

De pagina over DD tanks draaide al enige tijd op Strijdbewijs. Af en toe kwam er een aanvulling en werd de pagina verbeterd met informatie over deze aparte tank, en dan met name over de vreemde 'schoorsteen' achterop. In de zomer van 2016 werd mij de tip aan de hand gedaan over een nieuw gepubliceerde foto,...

Een uitgebreid artikel over de commando acties door Otto Skorzeny. Hij werd wereldberoemd door Mussolini uit gevangenschap te bevrijden met zijn commando's en het inzetten van zijn manschappen tijdens het Ardennen Offensief, december 1944, door zich voor te doen als Amerikaanse soldaten. Hij bleef na de oorlog niet op zijn lauweren rusten, maar werd geheim agent, waaronder zelfs voor de Mossad (volgens een artikel dat in het voorjaar van 2016 verscheen). Vooral het laatste feit deed mij besluiten een kort artikel over Skorzeny uit te breiden,...

Na verschillende verzoekjes eens aandacht te besteden aan de voormalige Luftwaffe basis Fliegerhorts Venlo, deze in December 2015 eens bezocht (tenminste, wat er van over is). Na dit bezoek dacht ik ‘even’ een pagina daar aan te besteden. Maar het bleek een stuk complexer dan voorzien, zeker dat de Duitse Nachtjagd veel verder reikte dan alleen Venlo. Venlo is dan wel de hoofdmoot van het artikel, maar ik ontkwam niet aan de ‘Kammhuber Linie’, welke zeer belangrijk was voor de Nachtjagd in Nederland.

Na een hernieuwd bezoek in december 2015 aan het Ooorlogsmuseum Overloon kon een uitgebreid verslag niet uitblijven. Half januari 2016 verschenen de pagina's online. Twee pagina's gaan over de slag om om Overloon, de overige pagina's behandelen grotendeels de objecten in de museum tentoonstellingen.

In december 2015 werd niet alleen een bezoek gebracht aan Overloon, ook een hernieuwd bezoek aan de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn stond op het programma om enige updates te onderzoeken. Deze aanpassingen verschenen in diezelfde maand nog op de site.

Sinds 212 is er een M50 Sherman tank in Nederland. Deze aangepaste versie van de bekende M4A3 Sherman tank mocht ik bezoeken. Dit resulteerde in enkele pagina's over de geschiedenis van dit type en hoe de huidige eigenaar in zijn nopjes is met deze tank (laatste update, oktober 2015, dit is een doorlopend project).

Naar aanleiding van een mailwisseling met Amerika aangaande de foto's die Robert Capa op Omaha Beach had geschoten en wat er precies op te zien is, besloot ik de pagina's geheel te herzien en in het Engels te vertalen. Het bleek dat ik één van de weinigen was die de foto's juist interpreteerde. Dit speelde zich af eind augustus, begin september 2015.

Een nieuw en doorlopend project is alle Sherman tanks, en afgeleide voertuigen, die ik op mijn reizen tegen kom te fotograferen en met u te delen. De volgende updates zullen de M4 tanks bevatten die in december 2015 bij Overloon zijn vastgelegd.

Ik mag mij gelukkig prijzen de veteraan Donald Somerville te mogen kennen. Deze Canadees was betrokken bij de evacuatie van een groot deel van de 1st Airborne Division welke in Oosterbeek dreigde te worden uitgeroeid. Dit is een speciaal (in het Engels) portret,... (het verscheen in de zomer van 2015 op www.strijdbewijs.nl )

ga terug