DE MAGINOT LINIE
Een bezoek aan enkele Forten van de Linie

Hieronder vervolgen we onze tour langs de volgende twee forten van de Maginot Linie die ik voor u heb geselecteerd, beginnende bij Fort Rohrbach 'Casso' en dan naar Fort Simserhof.

12 Fortificaties
van de
MAGINOT LINIE

1: Fort La Ferté
2: Fort Fremont

3: Fort Immerhof
4: Fort Galgenberg

5: Fort Hackenberg
6: Fort Bambesch

7: Fort Rohrbach
8: Fort Simserhof

9: Fort Four à Chaux
10: Fort Schoenenbourg

11: Abri Hatten en Abri Esch
12: Kazemat Marckolsheim


- Nr. 7, Fort Rohrbach, Casso -

Ouvrage du Rohrbach is te vinden aan de N62, ongeveer 20 km ten oosten van Sarrequemines. De ‘Ouvrage’ is beter bekend als ‘Fort Casso’, en ligt ten westen van het dorp Rohrbach aan de weg naar Guising.

Ouvrage du Rohrbach, 'Fort Casso'

Het garnizoen dat in Rohrbach gelegerd was kreeg op 15 juni 1940 voor het eerst met de Duitse aanvallers te maken. Een patrouille uit het fort liep tegen Duitse troepen van de 262. Divisie aan. Tijdens het wisselen van vuur, sneuvelden twee Fransen, waaronder de commandant van de patrouille, Luitenant Damour. Nog diezelfde dag werd de order uitgevaardigd om voorbereidingen te treffen om terug te trekken en alle apparatuur te vernietigen. Op 16 juni kwamen veel Duitse troepen door het gat in de Sarre vallei, waardoor deze achter de Maginot Linie terecht kwamen. Rohrbach was de volgende dag geheel omsingeld. Op 19 juni werden de Duitsers rond Rohrbach beschoten door het geschut van het Fort Simserhof.

De MI type in neerwaartse en opwaartse positie

De Duisters openden een grote aanval op 21 juni richting Welschhof, maar werden tegengehouden door wederom vuur afgegeven door Simserhof. Haut-Poirier werd wel overmeesterd, daar dit buiten het bereik lag van Simserhof. Ook op 22 en 23 juni bleven de Duisters aanvallen en veroverden individuele kazematten. Rohrbach en Simserhof bleven ook de 24ste juni op de Duitsers vuren, maar om middernacht werd het vuren gestaakt vanwege de overgave afspraken tussen Frankrijk en Duitsland. Op 30 juni 1940 gaf het Rohrbach garnizoen zich officieel over.

Het fort is in goede staat, ondanks de schade van granaat inslagen, en heeft nog de beschikking over een werkende AM (Arme Mixte). Het is ieder weekend en feestdagen open vanaf 1 april tot 31 oktober vanaf 15.00 uur. Vanaf november tot maart is het open in het eerste weekend van de maand.

Half track M16 Quad .50 caliber

Rond het fort zijn nog steeds opgravingen bezig om de historie compleet te krijgen. Van het ontvangstblok is buitenom een goed pad aangelegd naar het volgende blok waar de werkende MI in ligt. Langs dit pad zijn onder andere een geborgen landingspoot van een B-24 te zien en enkele treinwagonnetjes. Opvallende verschijning is de prominent opgestelde Halftrack M16 Quad .50 caliber die nog uitgerust is voor de vierling .50 die men bij aankomst bij het complex van verre ziet staan als wegwijzer.

Amerikaanse troepen bij Blok 2 van Fort Rohrbach


- Nr. 8, Fort Simserhof -

Het grote Fort Simserhof behoort toe aan de versterkte sector Rohrbach. Vanuit Rohrbach richting Bitche. 5 km vóór (ten westen) van Bitche is het te vinden aan de D35 iets voorbij Legeret. U kunt er niet aan voorbij rijden, er is een grote parkeerplaats aangelegd.

Dit onderdeel van Fort Simserhof is nu aan zitbank bij het bovenste parkeerterrein

HIER IS EEN WAARSCHUWING OP ZIJN PLAATS: Vanaf deze parkeerplaats is het ongeveer een kwartier lopen door het bos via een zeer stijl pad, naar beneden is geen probleem, maar kan voor mensen die slecht ter been zijn, een hel zijn om weer te beklimmen. Er is enige verwarring, ingegeven door een verboden in te rijden/éénrichting verkeersbord en een bordje dat wijst op 'voetgangers' (pietons), waardoor men zich gedwongen zal voelen te parkeren op de aangegeven parkeerplaats. U kunt ook de slagboom voorbij rijden het bos in, waarna u na een kilometer voor de deur kunt staan (mits er ruimte is).

De munitie ingang van Simserhof tegenwoordig

De onvangst is de mooiste bij alle Ouvrages die wij tot nu bezocht hebben. Er is een keurig ontvangstgebouw, met een restaurantje en een zeer goed uitgeruste winkel waar goede lectuur aangaande de Maginot Linie verkocht wordt (ook in het Engels en Duits). Het complex bestaat uit twee versterkte ingangen en acht gevechtsblokken.

De Duitsers hebben bezit genomen van Fort Simserhof

In juni 1940 waren er 792 manschappen en onderofficieren onder bevel van 28 officieren. De commandant was luitenant-kolonel Paul Bonlarron. Op 13, 24 en 25 mei beschoten de Duitsers voor het eerst Simserhof. Op 14 juni nam de druk verder toe en opende Blok 8 met haar 75mm geschut het vuur. De kleinere forten rond Simserhof konden de aanvallen niet langer afslaan.

Links een foto uit 1965 welke het bidprentje sierde van Lt-Col. Paul Bonlarron
(naar aanleiding van zijn overlijden in dat jaar op 17 januari)

Op 21 juni viel Haut-Poirie. Ook het Fort Welschoff stond onder zware druk. Simserhof wist, met haar 75mm geschut vanuit Blok 5, de Duitsers die hun 15cm houwitsers in stelling brachten, te verdrijven. Maar op 23 juni werd er toch een bres geslagen in Blok 1 van Welschoff. Deze gaf zich de volgende dag gewonnen. Ondertussen wist Blok 5 wel te voorkomen dat het Fort Rohrbach in Duitse handen viel. Maar op 25 juni was het toch allemaal voorbij toen de wapenstilstand werd afgekondigd. Simserhof had 30.000 granaten in verschillende kalibers verschoten. De Duitsers haalden twee Sulzer 175 KVA generatoren uit Simserhof die diensten gingen doen in de Atlantik Wall. Simserhof werd verder als arsenaal gebruikt voor Duitse munitie en torpedo’s.

Amerikaanse troepen bezoeken de personeelsingang,... nu mag u!

In december 1944 beschoot de Amerikaanse 100ste Infantry Division Simserhof. Blok 1, 5 en 6 werden zwaar beschadigd. De terugtrekkende Duitse troepen vernielden ook het nodige. In januari 1945 moesten de Amerikanen terug trekken na een tegenaanval van het Duitse offensief 'Nordwest'. De Amerikanen vernielden nog enkele blokken, inclusief de ingangen en koepels van Blok 7 en Blok 8.

Een deel van het tunnelcomplex met de rails

Tegenwoordig is veel schade hersteld en herbergt het een grote museale collectie artillerie. Hier rijdt een toeristentreintje door het tunnelcomplex. Ondanks dat het complex open is voor het publiek, wordt gewaarschuwd niet van de paden te dwalen in verband met nog niet gevonden mijnen en dergelijke. Het is open 15 maart tot 15 november 2011 van 10.00 tot 17.00 uur (behalve juli en augustus: 18.00 uur), gesloten op maandag behalve op feestdagen en in juli en augustus (reserveren wordt sterk aangeraden voor groepen: Tel : 0033 - 03 87 96 39 40).

De anti-tank versperring is opgenomen
in het bos ten noorden van het complex

Hier vandaan gaan we naar nog een paar forten
waar ik uw aandacht op wil vestigen,
namelijk Fort Four à Chaux en Schoenenbourg.
'KLIK HIERONDER OP EEN HEK VAN SCHOENBOURG'