NIEUW OP WWW.STRIJDBEWIJS.NL

NIEUWE PAGINA'S OP DEZE SITE
(laatste update april 2021)

Het was een opmerkelijke persoonlijkheid, Douglas Bader. Hij verloor zijn benen tijdens een vliegongeluk in 1931. Toch kreeg hij het door vastberadenheid voorelkaar dat hij gevechtspiloot werd bij de RAF. Ace in de Tweede Wereldoorlog, krijgsgevangene in Coldiz, bevriend met 'vijand' Adolf Galland, een avontuurlijk leven,... (april 2021)

In het najaar van 2020 verscheen het artikel over Martha Glennhorn, die algemeen gezien wordt als de beste oorlogs verslaggever. Gellhorn schreef persoonlijke verhalen vanaf de frontlinie. Ze was de eerste vrouw die met de Geallieerden meekwam tijdens de invasie in Normandië, in juni 1944,...

In november 2020, na een dik half jaar werk, kon na een gehele update, en voorzien van een nieuwe extensie, de gehele herziene gids langs de invasiestranden van Normandië online. De zaak is veel meer gestroomlijnd, met strakkere foto's,... en bovendien, nog steeds 'cookie' vrij!

In 2019 ontdekten we bij toeval het bestaan van een Koude Oorlog relikwie, een wapenopslag in Duitsland. Het complex stond bekend als 'Area 1', en er waren met name de gevreesde kernwapens opgeslagen. Nu is het verlaten en kan men zich verbazen over hoe de natuur de zaak weer op eist,...

In 2017 bezochten we weer Denemarken. Dit keer stonden voornamelijk de kilometers aan bunkers aan de westkust van Jutland op het programma. Ook werd een bezoek gebracht aan Hanstholm met het 38cm geschut. Nu ondergebracht in een fraai museum. Tevens wordt op deze nieuwe pagina's aandacht geschonken aan de speelfilm 'Unter Sandet'(Land of Mine), het ruimen van landmijnen na de oorlog door soms zeer jonge Duitsers. Er is ook aandacht voor de zeeslag die in 1916 voor de kust van Jutland werd uitgevochten.

Door een toeval belandden we op een dag in 2016 in de stad Torgau aan de Elbe. Het bleek de plek te zijn waar op 25 april 1945 het eerste contact werd gelegd tussen de Amerikanen en het Sovjet leger. Hiermee was het lot bezegeld voor Nazi Duitsland, en wellicht de laatste 'vriendelijke' ontmoeting tussen twee grootmachten voor de jaren erna, in wat we later de Koude Oorlog zouden noemen.

Al jarenlang spreekt Omaha Beach in Normandië tot de verbeelding. Ik bestede er, dacht ik, voldoende aandacht aan. Maar er bleken vele facetten nog te wachten op aandacht. Vooral de inzet van de US Navy en Coast Guard verdiende veel meer ruimte. Het één haalde het ander uit,... naast nieuwe artikelen zijn alle bestaande artikelen uitgebreid. Het vergde ruim een half jaar werk, maar in juni 2017 kon het online (met updates in 2020).

Nu nog alleen in het Engels, maar ik hoop snel de tijd te vinden om het te vertalen,... dit verhaal over een gewone jongen uit North Dakota die het commando voerde over een Sherman tank, 'Casey Jones', welke als tweede tank de belegering rond Bastogne, tijdens het Ardennen Offensief, doorbrak. Wrolson is de rode draad in dit verhaal over de 4th Armored Division en hun rol in de Tweede Wereldoorlog,...

Een uitgebreid artikel over de commando acties door Otto Skorzeny. Hij werd wereldberoemd door Mussolini uit gevangenschap te bevrijden met zijn commando's en het inzetten van zijn manschappen tijdens het Ardennen Offensief, december 1944, door zich voor te doen als Amerikaanse soldaten. Hij bleef na de oorlog niet op zijn lauweren rusten, maar werd geheim agent, waaronder zelfs voor de Mossad (volgens een artikel dat in het voorjaar van 2016 verscheen). Vooral het laatste feit deed mij besluiten een kort artikel over Skorzeny uit te breiden,...

Na verschillende verzoekjes eens aandacht te besteden aan de voormalige Luftwaffe basis Fliegerhorts Venlo, deze in December 2015 eens bezocht (tenminste, wat er van over is). Na dit bezoek dacht ik ‘even’ een pagina daar aan te besteden. Maar het bleek een stuk complexer dan voorzien, zeker dat de Duitse Nachtjagd veel verder reikte dan alleen Venlo. Venlo is dan wel de hoofdmoot van het artikel, maar ik ontkwam niet aan de ‘Kammhuber Linie’, welke zeer belangrijk was voor de Nachtjagd in Nederland.

Na een hernieuwd bezoek in december 2015 aan het Ooorlogsmuseum Overloon kon een uitgebreid verslag niet uitblijven. Half januari 2016 verschenen de pagina's online. Twee pagina's gaan over de slag om om Overloon, de overige pagina's behandelen grotendeels de objecten in de museum tentoonstellingen.

Sinds 2012 is er een M50 Sherman tank in Nederland. Deze aangepaste versie van de bekende M4A3 Sherman tank mocht ik bezoeken. Dit resulteerde in enkele pagina's over de geschiedenis van dit type en hoe de huidige eigenaar in zijn nopjes is met deze tank (laatste update, oktober 2015, dit is een doorlopend project).

Ik mag mij gelukkig prijzen de veteraan Donald Somerville te mogen kennen. Deze Canadees was betrokken bij de evacuatie van een groot deel van de 1st Airborne Division welke in Oosterbeek dreigde te worden uitgeroeid. Dit is een speciaal (in het Engels) portret,... (het verscheen in de zomer van 2015 op www.strijdbewijs.nl )

ga terug