TOUR DE SLAGVELDEN
VAN DE ARDENNEN

In het koude staal, houden zij verkleumd de wacht

EEN KORTE INLEIDING

Op 16 december 1944 wordt een laatste poging ondernomen door Hitler, met Unternehmen 'Wacht am Rhein', om een offensief te ontketenen dwars door BelgiŽ en door te stoten naar, hopelijk, Antwerpen. De Geallieerde troepen worden volkomen verrast door de enorme agressie die de Duitsers inzetten. Onderstaand vindt u enkele routes die u kunt volgen zoals de Duitse troepen deze maakten. We starten in de omgeving van Bastogne waar we het Mťmorial du Mardasson bezoeken en volgen de verdediging en het ontzet van deze stad. Vervolgens kunt u een tour maken die start in Bastogne en via Noville, La Roche-en-Ardenne, Vielsalm naar St.Vith gaat. Ook kunt u een bezoek in het noorden maken waar het 6de Panzer Leger, met haar SS Panzer Divisies, de belangrijkste taak had, het doorstoten naar de rivier de Maas, dwars door de Amerikaanse 99th Infantry Division. Het 6de Panzer Leger stond onder leiding van Sepp Dietrich, maar wij volgen de route van 'Kampfgruppe Peiper'. Tijdens deze tour komt u langs 'Five-Points', in Baugnez. Hier speelde 'Het Bloedbad van Malmedy' zich af. In dit zelfde gebied kunt u terug vinden waar de beroemdste foto's zijn gemaakt die steeds weer gebruikt worden ter illustratie voor 'Het Ardennen Offensief'. Dit gebied is gelegen tussen Recht en Poteau. Verder vindt u hier een pagina die wat dieper ingaat op de commando activiteiten van Otto Skorzeny en zijn manschappen die zich voordeden als Amerikanen en als zodanig voor grote verwarring zorgden. Ook is er een route door Luxemburg te vinden op deze pagina.

Naar aanleiding van reacties op met name het Bloedbad bij Malmedy, in Baugnez, bleek het nodig om meer duidelijkheid te geven over hoe ik aankijk tegen ingebrachte 'feiten'. Waarheid, aannames en leugens liggen vaak dichtbij elkaar en ruim 75 jaar na de incidenten komt, zo lijkt het, steeds meer aan feiten aan het licht, maar 'Wat is waar?'. Speelfilms over het Ardennen Offensief zijn gebaseerd op de gebeurtenissen, maar zitten feitelijk vol onjuistheden en soms ook compleet naast de waarheid. Er zijn over het Ardennen Offensief verschillende films gemaakt, ik laat twee ervan de revue passeren, namelijk 'Battleground' en 'Battle of the Bulge'.
Onderstaande routes hebben een beknopte uitleg met wat zich op bepaalde plekken heeft afgespeeld. Voor uitgebreide geschiedschrijving wijs ik graag op de 'bronnen en boeken' onderaan deze pagina,...

U kunt de tour beginnen in:
(klik op de foto)

Na het bezoek aan Bastogne kunt u vervolgens een tour maken langs de 'Bulge'


Hieronder kunt u de route volgen die Kampfgruppe Peiper maakte:


Ook Luxemburg is een interessante streek om een bezoek aan te brengen,...

Naar aanleiding van reacties op met name 'Het bloedbad van Malmedy',
bij Baugnez, is er een pagina over 'Wat is waar,..?'
Er zijn over het Ardennen Offensief verschillende films gemaakt,
ik laat twee ervan de revue passeren; 'Battleground' en 'Battle of the Bulge'.

Voor de geraadpleegde boeken en bronnen, klik hieronder,...

Voor de complete inhoudopgave aangaande meer routes, zoals NormandiŽ
en meer pagina's aangaande de Tweede Wereldoorlog:
KLIK HIERONDER


ALS U NOG VRAGEN EN OPMERKINGEN HEEFT,
ZE ZIJN VAN HARTE WELKOM,...

Pieter Jutte

OF MAIL MIJ RECHTSTREEKS


©2001 - 2024 - www.strijdbewijs.nl - Pieter Jutte