SHERMANS, SHERMANS
EN HUN ACHTERGROND

(Click for English version)

DAT BEN IK BIJ EEN M4 SHERMAN TANK

Op deze indeks pagina introduceer ik de M4 Sherman tank in al haar verschijningen die het type voorbracht. Naast de geschiedenis hoe deze middelzware tank tot stand kwam, is er aandacht voor het gebruik van de Sherman. Niet alleen werd de Sherman als anti-tank wapen gebruikt, maar ook in de meest denkbare vormen op het slagveld, zoals een mijnenveger, als bulldozer en bergingstank, zelfs een 'zwemmende' tank, de DD Sherman, ontsproot aan de technici hun brein. Een probleem voor velen is het identificeren van Sherman tanks haar varianten, ook dat wordt hier onder de loep genomen. In Nederland volgde ik de restauratie van een Sherman tank, een M4A1(W)76. Hierdoor kwam ik in contact met Wayne Wrolson, en besloot ik een aantal pagina's (Engels) te wijden aan zijn vader Walter, een tank commandant op een M4 Sherman in de Tweede Wereldoorlog. Verder is er een aantal pagina's die een M50 Sherman tank in Nederland volgt.

Hieronder is een 'mouse-over' welke u kunt gebruiken,
of via de linken in onderstaande indexs.
M4 SHERMAN TANKS IN ONTWIKKELING
MEER SHERMAN TANKS

Lt. Walt Wrolson
'Second in Bastogne'

(Extra groot artikel!!)


Tijdens mijn speurtochten ben ik verschillende Sherman tanks tegengekomen, en deze ontmoetingen resulteerde in onderstaand fotoalbum waarin ongeveer 2000 foto's zijn opgenomen. Dit is een doorlopend project,...

Een ietwat vreemde eend in de bijt is de M50, een Sherman in gebruik geweest in Israel, waarvan er ook in Nederland een exemplaar is te vinden. Hieronder een link (klik op de foto) naar deze opvallende variant, en het verhaal erachter.

Gastenboek

Voor opmerkingen kunt u ook mailen

(laatste update; januari 2024)2001 - 2024 - www.strijdbewijs.nl - Pieter Jutte